Löytyykö Suomen surkein kylätie kenties Salosta?

1
Mistä löytyvät rumimmat reiät, huonokuntoisimmat tiet ja mahtavimmat montut? Arkistokuvassa Perniön Kuivastontie.

Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry hakevat Suomen huonokuntoisinta kylätietä kilpailun avulla. Suomen surkein kylätie -kuvakilpailu on nyt avattu.

Kilpailussa etsitään surkeimpia teitä maaseudulta ja kyliltä. Kahdeksan surkeinta kylätietä valitaan raadin toimesta yleisöäänestykseen marraskuun 2022 aikana. Suomen surkein kylätie saa palkinnoksi päättäjien näkyvyyden ja kahvituksen tiellä.

– Huonokuntoisten, vähäliikenteisten teiden määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 4 000 kilometrillä ja tällä on ollut vaikutusta monien ihmisten elämään. Tämä kehityskulku on katkaistava, vaatii Suomen Tieyhdistys ry:n toimitusjohtaja Nina Raitanen tiedotteessa.

Päällystettyjen maanteiden kunto heikkenee Suomessa nopeasti, sillä esimerkiksi kallistuneen öljyn vuoksi suunniteltuja kunnostuksia on jouduttu perumaan.

Yhä useampi tie muutetaan päällystetystä tiestä sorateiksi. Huonokuntoiset tiet aiheuttavat jatkuvasti vaaratilanteita kyläteillä, joten asia halutaan nostaa valtakunnallisen kuvakilpailun kautta Suomen päättäjien tietoisuuteen.

– Me kyläkehittäjät haluamme herätellä päättäjiä. Yrittäjät ja elinkeinoelämä tarvitsee toimivat tiet. Maaseudulla asuu myös veronmaksajia, jotka ansaitsevat kohtuullisen kuntoiset kotitiet. Ambulanssien ja pelastusviranomaisten on pystyttävä ajamaan myös maaseudulla, toteaa puolestaan Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto tiedotteessa.

Kuvia ja perusteluja kehnoista kyläteistä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen posti@suomenkylat.fi. Kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät täältä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Paikkaukset ihan kauheita
5 kuukautta sitten

Halikon asemalla Mustamäentie on aivan kamala, toisaalta Halikon kirkonkyläänkin tehtiin tien paikkauksia. Renkaat kuluvat noilla teillä nopeammin, kun epätasainen tie. Halikkoon kyllä saatiin pyörätielle uutta asfalttia, mutta ei ajoteille kuin paikkauksina. Noita paikkauksia ei ainakaan Satakunnassa harrasteta, siellä ovat tiet hyvässä kunnossa. Tietää ainakin, koska tulee Varsinais-Suomen puolelle ja varsinkin Saloon.