Markku Jokisipilä kommentoi SSS:n vaaligallupin asetelmia: ”Tässä on sekä normaalia että epänormaalia”

0
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä on varovainen arvioissaan. – Kuluvalla vaalikaudella on eletty poliittisesti niin epänormaalia aikaa ja nähty asioita, joita olisi vähän aikaa sitten pidetty mahdottomana. Kuva: Riitta Salmi.

Sota, energiakriisi ja hoitajien tilanne puhuttavat. Poliittinen tilanne näiden asioiden ympärillä muuttuu koko ajan. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä vastaa videolla kysymykseemme, kuinka pitkälle puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja tehty puoluekannatusmittaus kantaa.

JOKISIPILÄ ARVIOI myös erikoista tilannetta, jossa oppositiopuolue kokoomuksen kannatus nousee Varsinais-Suomessa ja koko maassa, mutta myös päähallituspuolue ja pääministerin vastuuta kantava Sdp kasvattaa kannatustaan viime eduskuntavaaleista.

ASIAT ilmenevät Salon Seudun Sanomien ja Turun Sanomien sunnuntaina 2. lokakuuta julkaistusta puolueiden kannatusmittauksesta Varsinais-Suomessa. Mielenkiintoinen yksityiskohta gallupkyselyn tuloksissa on se, että erityisesti nuorten äänestäjien keskuudessa Sdp on selvä ykköspuolue.

MAAKUNNAN ÄÄNESTÄJÄT ovat uudessa tilanteessa ensi kevään eduskuntavaaleissa, kun kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ilkka Kanerva kuoli keväällä. Sdp:n Katja Taimela on toiminut kansanedustajana vuodesta 2007 lähtien, mutta hän ei enää asetu ehdolle. Myös Perussuomalaisten Ritva ”Kike” Elomaa harkitsee ehdokkuuttaan edelleen. Markku Jokisipilä arvioi videohaastattelussa näiden konkarinimien poisjäännin vaikutusta äänten jakautumiseen.

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.