Meri-Halikon koulusta keskustelutilaisuus kaupungintalolla – opetuslautakunta käsittelee koulun kohtaloa ylimääräisessä kokouksessa 25. lokakuuta

14

Meri-Halikon koulun tulevaisuudesta järjestetään kaikille avoin keskustelutilaisuus Salon kaupungintalolla ensi keskiviikkona 12. lokakuuta.

Tilaisuus alkaa kello 18, ja siihen on kutsuttu Wilman kautta oppilaiden huoltajat.

Tilaisuuteen osallistuu kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen sekä viranhaltijoita muun muassa sivistyspalveluista ja tilapalveluista. Mukaan on kutsuttu myös opetuslautakunnan jäsenet.

Meri-Halikon koulun tilannetta on tarkoitus käsitellä opetuslautakunnan ylimääräisessä kokouksessa 25. lokakuuta.

Asiaa piti käsitellä opetuslautakunnassa jo tiistaina, mutta sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoor veti esityksensä pois ennen kokousta.

Meri-Halikon koulu toimii kahdessa vanhassa rakennuksessa, jotka kaipaisivat perusteellista korjausta. Alakoulun oppilaat siirrettiin sisäilmaongelmien takia jo elokuussa väistötiloihin Mustamäen kouluun.

Sivistyspalveluiden ajatus on, että loputkin oppilaat siirrettäisiin pysyvästi Mustamäkeen ensi lukuvuoden alussa. Meri-Halikon koulu lakkautettaisiin.

Esitys perustuu kaupunginvaltuuston linjaukseen, jonka se teki oppimisympäristöselvityksen yhteydessä helmikuussa 2020.

Sen mukaan ”koulujen äkillisten väistötilatarpeiden ja peruskorjaus- tai investointitarpeiden yhteydessä tarkastellaan ensisijaisesti mahdollisuutta sijoittaa oppilaat olemassa oleviin kouluihin”.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kaikki yhteen hiileen
1 kuukausi sitten

Varatkaa iso neukkari kun pelkästään jo halikkolaisia opetuslautakunnan jäseniä tulee kokonainen rivistö. Saadaanko musta valkoiseksi? Läheltä löytyy jo resurssit, mutta halu korjata tai jopa uudisrakentaa resursseja ylimääräisiksi on kova. Jos halutaan sijoittaa lasten hyvinvointiin yksikkökokoja pienentämällä mikä itsessään kannatettavaa niin sitä tulee tehdä samoilla säännöillä myös Halikon ulkopuolella.

Lakkauttaminen vie asukkaat
1 kuukausi sitten

On kyse muusta kuin Halikosta. Koko Salon aluepolitiikasta. Lakkauttamalla viimeisetkin kylien peruspalvelut, Salo tekee itsestään nuupahtaneen seutukaupungin. Mahdollisuudet olisi kääntää kehitys päinvastaiseen suuntaan ja asukasluku nousuun hyödyntämällä nykyaikana kovassa suosiossa oleva meren läheisyys, jota Kokkila edustaa.

Aluepolitiikkakin toteutuu vain Halikossa
1 kuukausi sitten

Se aluepolitiikka on jo toteutunut muualla Salossa. Ihan samoilla argumenteilla muualla ollaan puolustettu paljon isompiakin ja terveitä kyläkouluja, joita lakkautettu jopa vastoin yhteisesti sovittuja pelisääntöjä mm. oppilaslukumäärän osalta. Osa on päätetty lakkauttaa vaikkei oppilaat ole edes mahtuneet luontevasti mihinkään mm. Salon ehkä tervein koulu Saurussa. Ei ole yksikään kuntapäättäjä, valtuutettu, virkamies saati kaupunginjohtaja käynyt koskaan katsomassa minkälaista kylää oli tällä kertaa tuhoamassa! Kävitko sinä? Millä argumentein puolustit? Koko Salon aluepolitiikalla kenties? Itseasiassa taitaakin olla isompi kylä mitä Angelniemi-Vartsala yhteensä taikka Hajala omanaan! Ei sillä – kyllä Meri-Halikkoon uusi koulu saadaan. Sen verran röyhkeää on halikkolaisten oman edunvalvonta ollut kun kerran… Lue lisää »

Kartta esiin
1 kuukausi sitten

Järvenkö Kokkilan lossi ylittää vai lammen, ellei siellä ole merta? Mitäpä jos jälleen pysyttäisiin niissä yhteisissä pelisäännöissä ja pidettäisiin meri merenä.

Tosi on
1 kuukausi sitten

Kannustan päättäjiä lopettamispäätöksessä.
Kun kiinteistö vaatii isoja investointeja.
Kyllä se mainittu meri tuo niitä halukkaita asukkaita sinne Kokkilaa ilman kouluakin.
Ja mites se parakki koulu niiksi muutamaksi vuodeksi mitä oppilaita riittää?
Ja jos sinne sitten yhtäkkiä tulee 50 oppilasta nii sitten uutta pykään.

Ei uutta Rekijokea
1 kuukausi sitten
Reply to  Tosi on

Sekö olisi nykyaikaa, että lapsiperheet muuttaisivat Kokkilaan koulun lakkauttamisesta huolimatta, ja sieltä kuljettaisiin joka päivä koulubussilla kaupunkiin, ja illalla uudestaan vanhempien kyydissä harrastuksiin. Ilmastotavoitteista huolimatta. Koulukiinteistön peruskorjaus on olematon kertainvestointi siihen nähden, että lapsiperheiden omakotitalojen arvo Meri-Halikon seudulla säilyy, ja yksi Salon kiinnostavimmista alueista pysyy elävänä. Rekijokia ei tarvita tähän kaupunkiin yhtään enempää.

Tosi on
1 kuukausi sitten

Ei kiinteistöjen arvo ole mistään koulusta kiinni.
Ja harrastukset on keskustassa ei siellä Kokkilassa tai muilla kylillä.
Noo kukaan ei enää 4H-kerhoa käy.
Kyllä tämä on nykyaikaa.

Rahaa kaikille
1 kuukausi sitten
Reply to  Tosi on

30 vuotta sitten koulu oli taistelukenttä Kokkila/Vartsala. Eipä kuollut Vartsala, vaikka koulu vietiin. Luulen, että asia on päinvastoin. Ehkä varatut rahat on kuitattu alikulkutunneliin, jonka silloiset kyläyhdistyksen jäsenet lupasivat maksaa.
Ei se historia ole niin kaukana etteikö muistaisi Kokkilan kyläkoulua, joka toimi ankkurikellarin tiloissa. Silloin vaan loppuivat rahat. Nurin vaan niin ehkä löytyivät vanhat kosteusvauriot levyjen ja maalin alta.

Marko
1 kuukausi sitten

Tuntuu nämä kommentoijatkin kannattavan koulujen sulkemista. Perusteena ”kun ei meilläkään ole”. Hyvin on porukka aivopesty. Jos paikkakunnalla on kyläkoulu niin ei siitä pidä olla kateellinen, eikä se ole keltään pois.

Parempi neljännes
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Perusteena ”meilläpä pitää olla vaikka muualta onkin vastaavassa tilanteessa poistettu” ei ole yhtään parempi. Osa varmasti laskee keskittämismatikkansa jättäen ihmisten elämän kokonaan ulkopuolelle, mutta suurin osa kannattaa ihmismäisempää aluepolitiikkaa. Se vain pitää tapahtua koko kunnassa yhdenvertaisesti eikä vain Halikossa. On humaania älykkyyttä osata asettua toisen asemaan, jota aivopestyksi haukkuminen ei ole. Jos ihan kaikki palvelut viedään luoteisneljännekseen niin kyllä se ymmärtääkseni on pois niiltä, jotka edelleen maksaa, vaikka palvelu jää käyttämättä?

Marko
1 kuukausi sitten

Käy katsomassa mitä palveluja on Kokkilassa jäljellä, tai Hajalassa!

Huonompi kolmeneljännestä
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Kokkilan ja Vartsalan kokoisia kyliä on kymmenen luoteiskolkan ulkopuolella joissa ei ole kuin itse ostettu aurauspalvelu. Helppo ymmärtää, miltä tuntuu, kun sen on itse joutunut aikaisemmin käymään lävitse – ja sitten vaikea ymmärtää mistä se aluepolitiikka nyt nousee, kun propelliin osuu luoteisneljännes. Olemme samalla puolella ja samaa mieltä, mutta asioiden tulee olla yhdenvartaisia koko kunnassa. Kaupunkikeskuksen päättäjät ja turkulaiset virkamiehet pitää saada näkemään sama – ymmärtämään tapamme elää ja tämä päämäärätön keskittäminen tulee kääntää elinvoimaisuudeksi. Salo voi valita toisin kuin sata muuta, ja se voi olla vetovoimatekijä. Isojen kaupunkien nukkumalähiöksi Salo on aivan liian kaukana, mutta elinvoimaisen, läsnäolevan ja etenkin… Lue lisää »

Raha ei kasva puussa
1 kuukausi sitten

Toivoisin, että nämä kaikkien koulujen ja aikansa eläneiden rakennusten kannattajat miettisivät faktoja, kun mikään kassa ei ole pohjaton.
Salossa väki vähenee ja syntyvyys laskee.
Näillä alueilla asuu joissa näitä kyläkouluja on paljon vanhempaa ja iäkästä väkeä. He eivät enää ole lisääntymisiässä.
Kovinkaan moni heistä ei ole valmis myymään koko ikänsä maksaneena sitä omaa torppaansa, ei ainakaan pilkkahinnalla.
Joten mistä rahat?

Urpo
1 kuukausi sitten

Tehtäisiin edes kokonaisvaltainen laskelma, jotta tiedettäisiin summan etumerkki.