
Mieli ja päihde -messut tekevät paluun Salon tapahtumakartalle neljän vuoden tauon jälkeen. Paikallisten mielenterveys- ja päihdejärjestöjen toimintaa tunnetuksi tekevä tapahtuma järjestetään IoT Campuksella 26. lokakuuta.
Salon Klubitalo ry:n Jenni Salakari ja StuDisco Oy:n Venla Elovaara kertovat, että messut eivät kuitenkaan noudattele perinteisintä kaavaa.
– Toimintaa on sekä paikan päällä Meriniityssä että internetin välityksellä. Kyseessä on siis eräänlainen hybriditapahtuma, messujen järjestäjätahoihin kuuluvat Salakari ja Elovaara toteavat.
Näytteilleasettajia saapuu paikalle viitisentoista kappaletta.
– Mukana on myös Salon kaupunki, Salakari tietää.
Lisäksi IoT Campuksella kuullaan musiikkia ja asiantuntijaluentoja.
– Nämä ovat uusia elementtejä neljän vuoden takaiseen nähden, Elovaara sanoo.
Asiantuntijat valottavat näkemyksiään myös etäyhteyksin. StuDiscon järjestämässä Kantti-pajassa kuullaan kokemustarinoita, infoiskuja sekä paneelikeskusteluja.
Debattia ei käydä ainoastaan kotimaisin voimin, sillä striimattavaan keskustelutilaisuuteen osallistuu myös skotlantilainen päihdetutkija ja professori Aileen O’Gorman.
Asiantuntijakeskustelujen teemoina ovat esimerkiksi kansallisen ja kansainvälisen huumausainelainsäädännön suuntaviivat sekä hyvinvointialueiden päihdepalvelujen uudistaminen.

Messujen aikana järjestetään myös varsinaissuomalaisia nuoria osallistava verkkotyöpaja.
– Olemme äärimmäisen ilahtuneita siitä, että työpajaan lähtee mukaan jopa kuutisenkymmentä nuorta, Elovaara hymyilee.
Nuoret jaetaan arviolta 3–5 hengen ryhmiin, ja jokainen ryhmä saa mielenterveys- tai riippuvuudenhoitopalveluihin liittyvän innovaatiotehtävän.
– Kukin ryhmä esittää pohdintojensa tuloksen minuutin pituisena ”hissipuheena”, Elovaara taustoittaa.
Työpajoihin osallistuu opiskelijoita Salon seudun ammattiopistosta, Turun ammatti-instituutista, Raision seudun koulutuskuntayhtymästä sekä Salon ja Halikon lukioista.
– Parhaat myyntipuheet palkitaan, Elovaara lupaa.
Messujen verkko-osuutta voi seurata kokonaisuudessaan StuDiscon Youtube-kanavalta.
– IoT Campukselle on varattu tiloja, joissa stream-lähetyksen näkee reaaliajassa, Elovaara kertoo.
– Verkkolähetyksen katsominen ei kuitenkaan edellytä messuille saapumista. Eivät verkkoluennoitsijatkaan ole paikalla, saati työpajoihin osallistuvat nuoret. He työskentelevät kotoaan, oppilaitokseltaan tai kenties jostain muualtakin käsin, hän lisää.
”Salossa on paljon kuntoutujille tarkoitettuja palveluja, mutta monen toiminta on syystä tai toisesta asiakkaille tuntematonta.”
Elovaara ja Salakari toteavat yhdessä tuumin, että messujen tarkoituksena on luoda näkyvyyttä paikallisille päihde- ja mielenterveystoimijoille.
– Salossa on paljon kuntoutujille tarkoitettuja palveluja, mutta monien toiminta on syystä tai toisesta asiakkaille tuntematonta, Salakari pohtii.
– Tällä tapahtumalla haluamme koota kaikki toimijat yhteen Salon kaupunkia myöten, hän jatkaa.
Palvelujen tunnettavuutta on pyritty lisäämään myös netistä löytyvällä nuortenhelppi.fi-palvelualustalla. Sivustolle on koottu kaikki Salossa toimivat nuorille kohdennetut mielenterveys- ja päihdepalvelut.
Messujen erikoispainopiste on tänä vuonna nimenomaan nuorissa.
– Emme toki jätä huomiotta mitään ikäluokkaa. Esimerkiksi vanhusten yksinäisyys voi johtaa mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Toisaalta nuorissa on tulevaisuus, Salakari pohtii ja toteaa messujen olevan tarkoitettu jokaiselle.
Tapahtuman organisoijien ajatuksena on järjestää messut kahden vuoden välein.
– Messuja suunniteltiin vuodelle 2020, mutta silloin korona puuttui peliin, Salakari muistuttaa.
– Jos neljä vuotta sitten kävijöitä oli nelisensataa, toivomme ylittävämme nyt tuon lukeman. Kertaamme tapahtuman jälkeen onnistumiset ja kehityskohdat, kaksikko suunnittelee.
Mieli ja päihde -messut Salon IoT Campuksella 26. lokakuuta kello 10–16. Verkkovälitteistä Kantti-pajaa voi seurata StuDiscon Youtube-kanavalta messupäivänä kello 10–15. Messuille on vapaa pääsy.