
Pitkän linjan salolaismuusikko Minna Ora (s. Saarinen) valmistelee määrätietoisesti omaa soololevyään. 52-vuotias Ora julkaisi vastikään soolotuotantonsa neljännen singlen Tuuli ja sen englanninkielisen version Wind.
Sarjan aikaisemmin julkaistut kappaleet ovat Metsä, Meri ja Tuli sekä ulkomaiden valloittamiseksi Forest, Sea ja Fire.
– Jos olen laulanut suomeksi, on ihmetelty, miksen tee englanniksi ja kun olen laulanut englanniksi, on sanottu, että Suomessa halutaan kuulla suomenkielistä musiikkia. Päätin julkaista biisit molemmilla kielillä, jos löydän jonkun, joka pystyy kääntämään tarinat englanniksi sinällään.
Ora törmäsi pari vuotta sitten nykyiseen avopuolisoonsa Tuulia Vihantoon, joka on sekä laulaja että kääntäjä.
– Tuulia on onnistunut käännöksissään välittämään alkuperäisen tunnelman.
Sinkut on julkaistu digitaalisina suoratoistopalveluissa. Vinyylilevy painetaan, kun kymmenkunta biisiä on kasassa.
– Tarkoitus on tehdä luonnonvoimien saagaa biisi kerrallaan. Ne liittyvät vahvasti omaan elämääni.

Ora on rakentanut soolouraansa nelisen vuotta. Levy-yhtiöissä asia ei edennyt.
– Jos kiinnostusta oli, minua verrattiin johonkin ulkomaiseen artistiin ja haluttiin tämän suomalaiseksi versioksi.
Perttelissä asuva Ora perusti oman levy-yhtiön O.R.A. Music voidakseen tehdä kaikki musiikkiin liittyvät päätöksensä itse ja saadakseen julki oman näköistään musiikkia. Ora muistaa kurkkua kuristaneen ahdistuksen, kun hän kymmenisen vuotta sitten oli edennyt The Voice of Finland -kisassa Ääni ratkaisee -vaiheeseen. Silloin laulajalle lyötiin käteen sopimuspaperi, jossa määriteltiin tarkasti, miten mahdollisen voiton kohdalle sattuessa meneteltäisiin.
– Voitto oli epätodennäköinen, mutta sitä tavoitellaan, jos kilpailemaan lähdetään. Jätin leikin kesken, koska en halunnut joutua muiden määräiltäväksi.
Ora hankki toistakymmentä vuotta sitten äänityslaitteet ja opetteli äänittämään. Omakotitalon yläkertaan remontoituvat parhaillaan uudet studiotilat.
– En kosiskele ketään, vaan menen omaan suuntaani.
Ora sanoo Tuulen englanninkielisen version alkaneen elää omaa elämäänsä ja iloitsee ulkomailta saamastaan, ainutlaatuista soundia kiittävästä palautteesta.
– Muista erottuu, kun tekee omaa juttuaan ja luottaa tekemiseensä.
Ora on nuoresta asti saanut puolet toimeentulostaan musiikista. Urheiluhierojaksi hän valmistui vuonna 1994 ja perusti firman.

Minna Ora tapaili omia sävellyksiään jo pienenä laulaessaan pianon ääressä ja marssittaessaan Aku Ankka -figuureja koskettimilla. Kymmenvuotiaana hän sai joululahjaksi akustisen kitaran ja opiskeli nelisen vuotta Salon musiikkiopistossa.
– Lopetin, kun musiikin teoria ei kiinnostanut pätkääkään! Musiikki tulee sisältäni. En vieläkään piittaa teoriasta, mutta osaan perussoinnut, Ora nauraa.
Hän aloitti laulajanuransa 15-vuotiaana luokkatovereittensa Soundi-bändissä vuonna 1985. Vuosina 1990–1997 hän lauloi perustamassaan Suzy Gangissä. Keikkaa riitti, ja bändi niitti Saloa laajempaa mainetta niin, että Fazer Music julkaisi kaksi singleä. Minna Ora ja entinen miehensä Kari Ora tekivät valtaosan bändin biiseistä.
Suzy Gangin lopetettua Orat perustivat Acoustic Ladyn, jossa he soittavat duona.
– Sen kanssa on kierretty tosi paljon Suomea.
Myöhemmin duo sai rinnalleen sähköisen sisarbändin Electric Lady. Se teki levyn vuonna 2011 ja sai huomiota ulkomaillakin. Ranskalaisilla festivaaleilla Ora havahtui siihen, että yleisö diggasi hänen tekemäänsä musiikkia.

Vuonna 2012 rumpali Biitti Nieminen innosti perustamaan bändin, jossa naissolisti laulaa Hurriganesin biisejä. Ganesin Oh rack -biisin ja kissarodun nimestä väännetty Rack Doll soittaa omia biisejään ja Ganesin vähemmän kuultua tuotantoa. Rokkibändi on tehnyt kaksi albumia.
Minna Ora huomauttaa olevansa se, joka sai Remu Aaltosen uudestaan keikoille soittamaan Hurriganesia.
– Kysyin häneltä 1990-luvun alussa, tulisiko hän vetämään Suzy Gangin kanssa keikan Saloon avattavaan Hard Times Cafe -ravintolaan. Hän lähti ja teki kanssamme muutaman muunkin keikan.
Rack Doll ja Acoustic Lady kiertävät edelleen, mutta Electric Lady on paussilla. Lisäksi Minna Ora tekee trubaduurikeikkoja ja keikkailee Anniina Jokisen kanssa.
– Monipuolisuus on tosi nastaa, painottaa folk-tyylistä soolouraa tekevä rock-laulaja.
Brittiläistä laulajaa, musiikintekijää ja tuottajaa Kate Bushia esikuvanaan pitävä Minna Ora iloitsee muusikoista ympärillään. Hän itse soittaa levyillään akustista kitaraa, Kari Ora sähkökitaraa, Jussi Sinervo bassoa ja taustoja laulava Tuulia Vihanto pianoa ja syntetisaattoria. Rummuissa on Salossa asuva Neljän Ruusun rumpali Kari ”Kämy” Kämäräinen, jonka kanssa Minna Ora tuunaa sovituksia.
– Luottomiksaajani Petri Majuri hioo lopullisen timantin.

Mínna Ora sai rintasyöpädiagnoosin vuonna 2013. Seuraavana vuonna hänelle annettiin viisi vuotta elinaikaa, kun syöpä oli levinnyt keuhkoihin.
– Päätin tehdä elämäni eteen kaiken, mihin pystyn. Löysin länsimaista lääketiedettä täydentävän biologisen hoidon asiantuntijan ja alkalisen ruokavalion voiman. Samalla parani lapsuudesta asti vaivannut atooppinen iho. Sain viimeisen sytostaattihoidon kahdeksan vuotta sitten ja syöpä on pysynyt remissiossa.
Täydellisestä elämänmuutoksestaan innostuneena Ora on alkanut vetää Uusi askel -kursseja.
– Ruokavaliolla on suuri merkitys eri sairauksien hoidossa.
Minna Ora Pub Rock Starsissa Salossa Acoustic Ladyn kanssa 12.11., trubaduurikeikalla 13.11. ja Rack Dollin kanssa 18.11. Ravintola Tiirakassa Turussa Anniina Jokisen kanssa 2.12.