Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään

0
Viime vuonna säätiö päätti olla kutsumatta Venäjän ja Valko-Venäjän suurlähettiläitä Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. LEHTIKUVA/AFP
Viime vuonna säätiö päätti olla kutsumatta Venäjän ja Valko-Venäjän suurlähettiläitä Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. LEHTIKUVA/AFP

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään kello 12 Suomen aikaa Oslossa. Kärkiveikkauksia palkinnon saajaksi ovat Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sekä vangittu venäläinen oppositiohahmo Aleksei Navalnyi.

Eräiden arvioiden mukaan palkinto voisi mennä myös Ukrainan kansalle tai presidentti Volodymyr Zelenskyille. Norjan Nobel-komitean uskotaan kuitenkin varovan sotaa käyvän maan johtajan palkitsemista, vaikka Ukraina onkin hyökkäyksen uhri.

Vahvaksi ehdokkaaksi on myös arvioitu ukrainalainen Kyiv Independent -lehti.

Joissain arvioissa on pidetty myös mahdollisena, että Nobel-komitea päättäisi jättää palkinnon tänä vuonna jakamatta Euroopassa riehuvan sodan takia. Näin on toimittu muun muassa maailmansotien aikaan, mutta myös joinain muina vuosina.

Tämän vuoden ennätykselliset helteet, kuivuudet ja tulvat eri puolilla maailmaa perustelisivat myös palkinnon antamista ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle. Jos valinta osuu ilmastotyöhön, palkinnon saajia voisivat olla ruotsalainen nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg tai legendaarinen brittiläinen luontotoimittaja David Attenborough – tai vaikka YK:n ilmastosopimus (UNFCCC).

Muita mahdollisia nimiä palkintoveikkailujen kärkipäässä ovat olleet uiguuriaktivisti Ilham Tohti ja Hongkongin aktivistit Agnes Chow ja Nathan Law.

Rauhanpalkinnon saajaksi oli ehdotettu tammikuun loppuun mennessä 343:a henkilöä tai järjestöä.

Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinto nosti esiin taistelua sananvapauden puolesta: palkinnon saivat journalistit Maria Ressa Filippiineiltä ja Dmitri Muratov Venäjältä.