Oiva Paloheimosta sanoin ja sävelin Someron kirjastossa

1
Someron kirjastossa pääsee marraskuun alussa sukeltamaan Oiva Paloheimon lyriikkaan. Kuva: Somero-lehden arkisto/Merja Ryhtä

Kirjailija Oiva Paloheimon (1910–1973) lyriikka on valokeilassa Someron kirjastossa 2. marraskuuta, kun filosofian tohtori Eija Komu esitelmöi ja lausuja Mirja Honkanen tulkitsee runoja. Lisäksi laulaja Kimmo Hovila esittää Tapio Rautavaaran säveltämän Kerjäläislegendan eli Ontuvan Erikssonin ja Ilmo Häkkisen säveltämän Lähtevien laivojen sataman. Levyltä kuullaan Pirjo Koskenperän sävellys Hämäläisäidin iltalaulusta.

Paloheimon lasketaan kuuluvan Suomen kirjallisuuden niin sanottuun välipolveen, jonka tuotannon perustaa muovasivat koetut sodat. Komu toteaa hänen proosansa ja lyriikkansa teemojen olleen kuitenkin alusta asti yhteneväisiä.

Paloheimon persoonallisessa käsittelyssä antikirkollinen uskonnollinen problematiikka sai usein radikaaleja muotoja. Hänen etiikassaan hyvä ja paha eivät olleet vastakohtia, vaan pyrkivät tasapainoon.

Lapsena orvoksi jäänyttä Paloheimoa askarrutti orpouden tragiikka. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu perheensä menettäneestä tytöstä kertova lastenkirja Tirlittan vuodelta 1956.

– Lapsirunot saattavat olla humoristisia kuten Auttamaton Pekka tai vavahduttavan traagisia kuten Jeesuslapsen veistotyöt. Huumori ja tragiikka olivat laajemminkin hänen tyylikeinojaan, Komu sanoo.

Paloheimo sai Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran palkinnon vuonna 1936, Valtion kirjallisuuspalkinnon vuosina 1942, 1946, 1949, 1952 ja 1953, Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 1944 sekä Pro Finlandia -mitalin vuonna 1959.

Someron kirjaston järjestämään tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Äitiä etsimässä – Oiva Paloheimon elämästä ja runoudesta Someron kirjastossa 2.11. klo 18.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Atro Niiniluoto
3 kuukautta sitten

Hyvin näkyy mediassa. Hyllyssäni on Tapani Kansan cd Tapsa ja Rautavaara – lauluja elämän poluilta, joka keskittyy Rautavaaran tuotantoon.