Osallistuvasta tulikin paljon isompi – Pelon pariskunta ehdotti Vuohensaaren tanssilavan remonttia osallistuvan budjetoinnin kautta, mutta kymppitonni ei olisi riittänyt

0
Pelon perhe näyttää, kuinka pieni esiintymislava on. Malla ja Roope Pelo sekä heidän poikansa Onni Pelo mahtuvat, mutta bändit tarvitsevat isomman lavan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jos Vuohensaari on salolaisten smaragdi, sen tanssilava on kruunu.

Tähän tapaan suitsuttaa Roope Pelo suojellun rakennuksen arvoa, joka kuitenkin hänen sanojansa lainaten kaipaa kiillottamista.

Kun hän muutti vaimonsa Malla Pelon kanssa takaisin Saloon yli kymmenen vuotta sitten, he huomasivat paikan arvon ja sen, missä kaikessa käytössä vanha tanssilava on ja mihin kaikkeen sitä voikaan käyttää.

– Tämä on aivan loistava paikka järjestää ihan mitä vain, kuuluu tiivistetysti paikan mahdollisuudet.

Tanssilavan mahdollisuudet ja jo nykyinen käyttö olivatkin Malla Pelon mielessä, kun hän ryhtyi lukemaan, mitä kaupunkilaisten osallistuvaan budjetointiin odotetaan. Niinpä hän ja Roope Pelo tekivät ehdotuksen tanssilavan kunnostuksesta ja lisärakennuksesta.

Pelot eivät kuitenkaan ota kunniaa itselleen, vaan sanovat edustavansa laajempaa joukkoa.

– Tämä on koko kulttuuriväen ehdotus, Roope Pelo sanoo.

Koko ehdotus puolestaan on kaikkien kaupunkilaisten puolesta, sillä Vuohensaari tanssilavoineen on laajassa käytössä: siellä muun muassa jumpataan, pidetään juhlia ja konsertteja, poiketaan vaikka päiväkotilasten kanssa evästelemään tai koululaisten kanssa makkaranpaistoon.

– Tässä voisi olla myös Vuohensaaren kesäteatterin väliajalla kahvio, Roope Pelo lisää.

Näistä kokemuksista ja ideoista kummunnut ehdotus sisältää paitsi arvokkaan rakennuksen remontin myös uudisrakennuksen.

Itse ehdotus sai vastakaikua, mutta pian selvisi, että Vuohensaaren tanssilavan remontti ja lisärakennus eivät mahtuisi osallistuvan budjetoinnin raameihin.

– Vuohensaari on kyllä ollut päättäjien sydämessä, mutta he eivät tienneet, kuinka suuressa käytössä tanssilava on.

– Salolaiset ovat alkaneet löytää Vuohensaaren, Roope Pelo sanoo.

Tämä selvisi viimeistään silloin, kun Salon talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto, Salon kulttuurituottajat ja teknisen puolen väkeä sekä muita kaupungin edustajia tuli paikan päälle.

– Myös Kelat (Vuohensaari Campingin yrittäjäpariskunta) oli kutsuttu, ja hekin kertoivat, miten suosittu Vuohensaari ja tanssilava ovat, Roope Pelo sanoo.

Samalla selvisi se, ettei osallistuvan budjetoinnin kautta saatava kymppitonni riitä alkua pidemmälle.

– Hintalappu olisi noin 200 000 euroa, Roope Pelo kertoo.

Tällöin korjattaisiin lahoamaan alkanut suojeltu rakennus, mutta rakennettaisiin viereen myös kahvio. Pelo sanoo, että Tommi Kaarto on piirtänyt ja parannellut heidän ehdotuksensa kuviksi, ja on mahdollista, että suunnitelmia ehdotetaan vuoden 2024 investointiohjelmaan.

Roope Pelo muistuttaa, että tanssilavan remontti lisärakennuksineen olisi vetovoimatekijä ja tukisi kaupungin muita suunnitelmia, joihin kuuluu muun muassa viherreitti Vuohensaareen.

Roope Pelo näyttää havainnekuvaa, jossa Vuohensaaren tanssilavan vieressä olisi kahvio. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Salon kaupungin talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto on piirtänyt Vuohensaren tanssilavan remontti- ja laajennusideasta erilaisia havainnekuvia, joissa kahvio olisi sijoitettu tanssilavan viereen.

Lahoviat saaneet edetä kauan

Tanssilavan lahoviat ovat saaneet edetä jo hyvän tovin, sillä Roope Pelo kertoo itse paikanneensa tanssilattiaa useita vuosia sitten. Hän nimittäin ideoi lauluoppilaansa Sanna Takatalo-Heinosen kanssa Vuohensaaren lavalle Kuin silloin ennen -festivaalin.

Runsaasti yleisöä saanut festivaali toteutettiin vuosina 2014, 2015 ja 2016, mutta sitä ennen Pelo sai tehdä remonttimiehen hommia.

– Esiintymislava ei olisi riittänyt nykyisille bändeille, joten rakensimme lisää.

– Kittasin myös lattian reikiä, jotta korkokengät eivät mene läpi, Pelo kuvailee.