Puomikiista kylmensi saunan – Varvojärvellä ei talviuida, mutta listalta löytyy monta muuta vaihtoehtoa kylmään veteen hinkuville

1
Perttelin Varvojärven uimalassa ei ole tällä hetkellä vuokralaista, joka pitäisi saunan lämpimänä. Rantaan vievä tie on suljettu puomilla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Talviuintikausi on jälleen alkanut, ja saunat lämpiävät eri puolilla kaupunkia.

Yksi perinteisistä paikoista listalta kuitenkin puuttuu: Perttelin Varvojärven uimalassa ei ainakaan näillä näkymin voi löylytellä.

Uimapaikassa monta vuotta talkoillut ja saunaa remontoinutkin Salon kylmäuimarit ry ei enää toimi Varvojärvellä, mutta yhdistys isännöi Kokkilan saunaa kahdesti viikossa.

Myös Salon Seudun Avantouimarit pitää Kokkilan saunaa kuumana, ja Kokkilassa onkin alkavalla talvikaudella tarjolla yksi viikoittainen uimakerta enemmän kuin viime talvena.

Kokkilassa uidaan alkaneella talvikaudella viisi kertaa viikossa. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Salon kylmäuimarien ja kaupungin välinen Varvojärveä koskeva vuokrasopimus tehtiin vuonna 2016. Sen oli tarkoitus olla voimassa syksyyn 2026 asti.

Kylmäuimarit purki vuokrasopimuksen kuitenkin viime kesänä, ja sopimus päättyi elokuun lopussa. Ilmoitus purkamisesta saapui kaupungille kolme päivää sen jälkeen, kun kaupunki oli päättänyt avata uimarannalle johtavan sulkupuomin.

Varvojärven uimalaan johtavan tien sulkupuomi herätti kesällä närää, koska se hankaloitti ihmisten pääsyä uimaan. Salon kylmäuimarit piti saunaa ja porttia auki kahtena iltana viikossa, mutta muuten portti pysyi kiinni.

Keskustelun yllyttyä kaupunki päätti palkata nuoren kesätyöntekijän avaamaan ja sulkemaan portin päivittäin, jotta rantaan pääsisi kulkemaan sujuvasti myös saunan ollessa kiinni.

Puomi oli kesällä avoinna päivittäin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon vapaa-aikajohtaja Antti Mattila sanoo, ettei Varvojärvelle ehditty hakea uutta toimijaa ennen talviuintikauden alkua. Hän kuitenkin toivoo, että sauna saataisiin taas käyttöön.

– Tavoitteena on, että vielä syksyn aikana löytyisi toimija.

Mattila sanoo, että pientä lisäpohdintaa tilanteeseen tuo energiakustannusten nousu. Varvojärvellä lämmönlähteenä on öljypoltin ja muissa kaupungin saunoissa sähkö.

Salon talviuintipaikat:

  • Härjänvatsa, Kiikala: pe klo 16–20
  • Kokkila, Halikko: ma klo 16–20, ke klo 16–20, pe klo 17–20, la klo 15–19, su 17–20
  • Märynummi, Halikko: pe klo 17–20
  • Naarjärvi, Perniö: to klo 17–20, su klo 10–12
  • Nummijärvi, Kuusjoki: pe klo 16–21.30
  • Niksaari, Särkisalo: su klo 13–18
  • Lähde: Salon kaupunki
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Epäilijä
5 kuukautta sitten

Partiolaiset? Eläkeläiset? Joku muu seura? Salon kaupunki voisi ensi kesäkaudeksi työllistää saunalle henkilöt.