Riistakeskus myönsi Salon seudulle viisi ilveslupaa – ”Erittäin arvostettu metsästyssaalis”

13
Ilves on Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin. Kuva: TS arkisto/TS arkisto/Tomi Kosonen

Salon seudulle on myönnetty viisi ilveslupaa, kertoo Suomen riistakeskus tiedotteessaan.

Somerolla voidaan tappaa yksi, Kiskon piirissä yksi, Perniön seudulla yksi ja Salossa kaksi ilvestä. Kemiönsaari ja Marttilan seutu eivät saaneet lupia.

Koko maakunnassa lupia myönnettiin 11. Viime vuonna lupamäärä oli 14. Metsästysseurat olivat tänä vuonna jättäneet hakemuksia 37 ilvekselle.

– Ilves ei ole uhanalainen Suomessa eikä Varsinais-Suomessa. EU:n ja Suomen lainsäädännön mukaan ilves on kuitenkin tiukasti suojeltu laji. Koska ilveskanta ei ole uhattu, niin sanottu kannanhoidollinen poikkeuspyynti ja sitä kautta kannan säätely, on ollut mahdollista. Ilvesmetsästyksen vakiintuneista käytännöistä on kuitenkin valitettu, ja hallinto-oikeuksien tuoreet päätökset suojelussäädösten tulkinnoista ovat tuntuvasti kaventaneet riistahallinnon mahdollisuuksia säädellä ei pelkästään ilveskantaa vaan kaikkia suurpetokantoja, Suomen riistakeskuksen tiedotteessa todetaan.

Varsinais-Suomen ilveskanta on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 140–150 yksilöä. Kanta on hienoisessa kasvussa.

– Kannanhoidollisella pyynnillä halutaan ylläpitää kasvavankin ilveskannan hyväksyttävyyttä erityisesti maaseudulla. Ilves on myös erittäin arvostettu metsästyssaalis, tiedotteessa todetaan.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Peurat kuriin
7 kuukautta sitten

Ilveksen metsästys on suorastaan rikollista peurakannan räjähdettyä kasvuun. Jos metsästäjät eivät viitsi istuttamiaan peuralaumoja karsia, antakoon ilvesten tehdä sen.

Marko
7 kuukautta sitten

Miksiköhän pitää ampua ilveksiä? Eläinten tappaminen on joillekin ihmisille vissiin elämän täyttymys. Melko sairas harrastus.

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Eläinten, kuten hyttysten, rottien, kalojen, supikoirien, valkohäntäpeurojen tai hirvien tappamisessa ei ole mitään sairasta. Markokin saa elää melko hulppeaa elämää, koska ihminen on tällaisen taidon aikanaan opetellut.

Ilvesten metsästyksen ideaa en kyllä minäkään ymmärrä. Siksi perusteet olisi hyvä esittää, jotta asiaa olisi edellytykset arvioida näin maallikkonakin.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Niin, nälkäänsä voi metsästää, vaan sairasta on tappaa huvikseen.

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Eli syöt hyttysiä, rottia ja särkiä?

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Särki on erittäin hyvä ruokakala, suosittelen. Sitä syötiin ennen herkkuna, saa nykyään säilykkeenä. Sinun mielestäsi saa tappaa huvikseen. Hyttyset voit jättää luvuista, se on tärkeä hyönteinen pölyttämisessä ja lintujen ruokana. Aika yksin jäät mielipiteittesi kanssa.

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Kyllä sinä jäät yksin, jos eläinten tappaminen muuhun paitsi nälkään on mielestäsi sairasta.

Vai pitäisikö lopettaa supikoirien pyynti, jos sekin on sairasta. Tai särkien hoitokalastuksen, kun ei kesäkalat mitään herkkua ole. No, en lopeta. Suosittelen sinulle maailmankuvan laajentamista.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Se on sairasta, ja tuollainen särkivertaus nyt ei tehoa keneenkään.

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Ihan oikeasti kaipaan näkökulmaa siihen, mikä mielestäsi on ok ja mikä ei. Kovin on vaikea saada kokonaiskuvaa eläinten tappamisen hyväksyttävyydestä, kun kiemurtelet kysymyksen ja sen rajauksen edessä. Samalla tavoilla haluan ymmärtää ajattelua muissakin asioissa, mutta toiste niistä sitten. Vaikeasti ymmärrettävää logiikkaa harjoitti myös ympäristöhallinto Teijon kansallispuistoa perustettaessa. Sen mukaan suojelualuetta ei ole mahdollista perustaa, jossa voi metsästää (SSS 17.4.2014). Silti puistoa kaavailtaessa kirjolohet ja niiden kalastus on ok, ja esim. Selkämeren kansallispuistossa on mahdollista myös metsästää. Lopulta Teijollekin metsästys tietyin rajauksin mahdollistettiin eli asiasta annettu tiukka viesti oli yksiselitteisesti väärä. Vieraslaji kalastossa ja kalastus ylipäätään ei missään vaiheessa ollut ongelma.… Lue lisää »

Tammisiltalainen
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Näiden ihmisten pitäisi laittaa pyssyt pussiin ja mennä vapaaehtoisiksi Ukrainaan. Saisivat toteuttaa harrastustaan ampua liikkuvaan maaliin. Se vain voi ampua takaisin toisin kuin ilves.

Tosin Suomessa metsästäjäpuolue on yleisesti itään kumartava; ”Mulla on pyssy, mulla on mahti”. Idässä kun on vielä isommat vehkeet.

Allan
7 kuukautta sitten

”Tosin Suomessa metsästäjäpuolue on yleisesti itään kumartava; ”Mulla on pyssy, mulla on mahti”.” Vasemmistoliitto ja demarit ovat yleisesti itään kumartavia, joten näistä jompi kumpi on metsästäjäpuolue.

Minäkään en ymmärrä ilvesten metsästystä. Supeja taas pitäisi enemmän metsästää, kun vihreät päästivät niitä luontoon villiintymään.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Persuthan on nuolleet Kiinaa ja Venäjää. Supikoira on levinnyt Venäjältä Suomeen Karjalankannasta pitkin, ei sitä ole vapautettu luontoon. Puhe tosin oli ilveksen metsästysluvista. Kannattaa tarkistaa keiden toimesta nitä vieraslajeja on tullut, eikä luulla kaiken aikaa.

Turhaa
7 kuukautta sitten

Onhan se täytetty ilves komea tuvan seinällä, voi kuvitella olevansa kylän kovin.