Sähkön hinta pudonnut lähes nollille – yöllä hinta oli negatiivinen

0

Pörssisähkön hinta on pudonnut lähes nollaan. Hinta oli torstaina loppuiltapäivällä 0,42 senttiä kilowattitunnilta. Aamuyöllä hinta putosi peräti –0,10 senttiin. Elokuussa hinta kävi korkeimmillaan noin 85 sentissä.

Syynä hintojen putoamiseen on tuulivoiman poikkeuksellisen suuri tuotanto. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan tuulivoiman tuotanto nousi aamuyöllä Suomen ennätykseen eli yli 3  400 megawattiin.

Samalla sähkön tuonti Suomeen on pudonnut hyvin alhaiseksi, vain muutamaan megawattiin. Täysin vastoin normaalia on, että Suomi vei Fingridin mukaan sähköä Ruotsiin pohjoisen siirtoyhteyden kautta iltakuuden aikoihin 14 megawatin teholla Selkämeren kaapelia myöten sähköä kuitenkin tuotiin Ruotsista vähäisessä määrin.

Sen sijaan Viroon Suomi vei sähköä yli 1  000 megawatin teholla.

Poikkeuksellista tilannetta kuvaa myös, että Suomen aluehinta oli sama kuin Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa.