Sairaalatien taloihin tuettua palveluasumista Somerolla – rivitalot tarjoavat uuden välimuodon kodin ja ympärivuorokautisen hoivan väliin

0
Sairaalatien rivitalojen alueella on viimeisen vuoden aikana kehitetty asukkaiden hyvinvointia tukevaa toimintaa. Tämä on lisännyt asukkaiden yhdessäoloa selvästi. Samalla alue nimettiin Pihlajakyläksi. Toukokuussa pihalla vietettiin ulkoilupäivää.

Someron Sairaalatien rivitalot muuttuvat marraskuun alussa palveluasumisen paikoiksi. Neljässä rivitalossa aletaan tarjota tuettua palveluasumista, joka ei sisällä yöaikaista hoitoa.

Taloissa on yhteensä 34 asuntoa. Muutos merkitsee sitä, että asuntojen asukasvalinnat perustuvat jatkossa asukkaiden palvelutarpeeseen.

Someron hallintojohtaja Marjaana Sorokin kertoo, että Sairaalatien nykyiset asukkaat saavat jäädä asuntoihinsa.

– Valtaosa nykyisistä asukkaista tarvitsee palveluita, jotka tukevat omassa asunnossa pärjäämistä. Tuetussa palveluasumisessa voidaan helpottaa muun muassa iäkkäiden kokemaa yksinäisyyttä. Sairaalatien rivitalot ovat hyvä välimuoto kodin ja ympärivuorokautisen hoivan väliin, Sorokin huomauttaa.

Rivitalojen asukkaat maksavat vuokrien lisäksi käyttämistään palveluista. Asukkaat voivat hakea kuluihin Kelalta eläkkeensaajan asumistukea.

Sairaalatien rivitalojen alue tunnetaan nykyään Pihlajakylänä. Alueen asukkaille on kehitetty viimeisen vuoden aikana erilaista yhteistä toimintaa, joka on samalla tukenut asukkaiden hyvinvointia ja torjunut yksinäisyyttä.

Sairaalatien rivitalojen muuttaminen tuetun palveluasumisen paikoiksi lisää Someron kaupungin menoja marras- ja joulukuussa vajaat 19 000 euroa. Ensi vuoden alussa kaupungin on määrä vuokrata asunnot hyvinvointialueelle.

Mikäli hyvinvointialue hyväksyy neljän rivitalon vuokraamisen tuetun palveluasumisen tarpeisiin, saa Someron kaupunki vuokratuloja vuosina 2023­–2026 noin 166 000 euroa vuodessa. Hyvinvointialueelta saatava vuokratuotto on noin 57 000 euroa suurempi kuin teknisen toimen nykyisiltä asukkailta perimät vuokrat.

Someron kaupunginhallitus antoi tekniselle lautakunnalle toimiohjeen vuokrata Sairaalatien neljä rivitaloa perusturvalautakunnalle.