Kulttuuriväki haluaa oman ”Salohallin” – Kulttuurikumppanit esittää Salon kaupungille, että toimijat saisivat käyttöön yhteisen tilan

1
Salolaisille taide- ja kulttuuritoimijoille kaivataan yhteisiä ja kohtuuhintaisia tiloja. Piazza Brass muutaman vuoden takaisessa kuvassa. Kuva: SSS-arkisto/Veli-Matti Henttonen

Salon kulttuuriväki hakee itselleen yhteistä kohtuuhintaista tilaa taide- ja kulttuuritoimijoiden käyttöön.

– Monilla menee toiminta-avustus pelkästään vuokraan.

– He saavat juuri ja juuri pidettyä pään pinnan yläpuolella, kuvailee Kulttuurikumppanien puheenjohtaja Anne Nenonen tilannetta.

Salon Kulttuurikumppanit esittääkin kaupungille, että sen tyhjillään olevista kiinteistöistä esimerkiksi Ylhäistentie 2:sta osoitetaan tiloja harjoitteluun, esityksiin, näyttelyihin, kokouksiin, yhdistysten toimistoille, puku- tai välinevarastoille, pidempiä ja lyhytkestoisia tarpeita kattamaan.

Vertailukohtana ovat esimerkiksi liikuntapuolen käytössä olevat Urheilutalo tai Salohalli.

Esitys yhteisistä tiloista muotoiltiin lausuntoon, jonka Salon Kulttuurikumppanit antoi Salon kaupunkistrategian päivitykseen salolaisen taide- ja kulttuurikentän puolesta.

Lausunnossa Kulttuurikumppanit toivoo uudelta kaupunkistrategialta rohkeutta, vastuullisuutta ja mahdollisuuksia.

Lisäksi lausunnossa muistutetaan, että kaupungin arvoiksi nostettavista rohkeudesta, vastuullisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta esimerkiksi jälkimmäinen pitää sisällään yhdenvertaisen kohtelu esimerkiksi kulttuurin ja liikunnan välillä.

Nyt taide- ja kulttuurialan väki toimii kuka missäkin. Ongelmana ovat samalla välineet, joiden rahtaaminen edestakaisin voi olla hankalaa.

Nenonen ottaa esimerkiksi puhallinorkesteri Piazza Brassin, joka ei voi roudata soittimiaan paikasta toiseen.

– He ovat vuokranneet tilat Astrum-keskuksesta, jossa vuokra vie suuren osan orkesterilta, Nenonen sanoo.

Ongelmia voi olla myös esimerkiksi kesäteattereilla, jotka tarvitsevat harjoittelutilaa ennen kesää.

Salon kulttuurituottaja Suvi Aarnio lisää esimerkkien joukkoon Hermanni-seuran ja Salon oppaat, jotka tarvitsivat säilytystiloja arkistoille.

– Tarvittaisiin tiloja, joissa ammattilaiset ja harrastajat voisivat toimia, Aarnio vetää yhteen.

Taide- ja kulttuuritoimijoiden käyttöön tarvittavat tilat palvelisivat Anne Nenosen mukaan myös niin sanotun hiljaisen tiedon välittymisenä.

– Kun ihmiset törmäisivät käytävillä, he verkostoituisivat ja tieto siirtyisi, hän sanoo.

Nenonen sanoo, että kulttuurityötä tehdään Salossa pitkälti työpäivän jälkeen. Jos toimijoille löytyisi kohtuuhintainen yhteinen tila, se vapauttaisi Nenosen mukaan voimavaroja.

Kulttuurikumppanien lausunnossa muistutetaan myös taide- ja kulttuurialan merkityksestä kaupungille. Lausunnossa todetaankin seuraavasti:

” Luovilla aloilla on tutkitusti merkittävä taloudellinen, työllistävä sekä aluekehitystä ja hyvinvointia edistävä vaikutus. Tapahtumat, harrastustoiminta, kulttuurimatkailu ja monenlainen yritystoiminta tuovat työpaikkoja, ostovoimaa, matkailijoita, asukkaita, kysyntää muille palveluille ja imagohyötyä Saloon.”

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten

Tarkoittaa siis, että Salon veronmaksajien tulisi kustantaa kulttuuri-ihmisille iso tila, jossa he saavat ilmaiseksi toteuttaa harrastuksiaan. Riippumatta siitä, haluaako joku veronmaksaja siitä nauttia. Ilmeisesti paikalliset mesenaatit eivät ole olleet kiinnostuneita.