Salon tuloveroprosentti putoaa 8,11 prosenttiin – kiinteistövero pysynee nykyisellään

0
Salon tuloveroprosentti ja verotulot putoavat roimasti ensi vuonna. Vastaavasti menotkin pienenevät.

Salon tuloveroprosentti putoaa ensi vuonna rajusti sote-uudistuksen takia.

Lain mukaan kunnanvaltuustojen on määrättävä ensi vuoden tuloveroprosentiksi nykyinen prosentti vähennettynä 12,64 prosenttiyksiköllä.

Salon tuloveroprosentti on tänä vuonna 20,75, joten ensi vuoden veroprosentiksi tulee 8,11.

Kaupunginhallitus totesi tilanteen maanantain kokouksessaan ja esittää tuloveroprosenttia valtuuston hyväksyttäväksi.

Salon talousluvut muuttuvat kautta linjan, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy vuodenvaihteessa hyvinvointialueelle.

Kaupungin lähes 400 miljoonan euron vuosibudjetti putoaa kerralla runsaat 150 miljoonan euron kokoluokkaan.

Verotulot pienenevät lähes puolella 213:sta 110 miljoonaan euroon. Valtionosuuksissa vähennys on peräti 77 prosenttia, runsaasta 130 miljoonasta kolmeenkymmeneen.

Vastaavasti Salon palvelujen ostot laskevat yli 130 miljoonalla eurolla eli 80 prosenttia. Avustuksista katoaa tämänhetkisten arvioiden mukaan yli puolet.

Kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen mukaan verotulojen ja valtionosuuksien pudotuksen vastapainoksi myös kustannukset laskevat.

– Talousarviokeskusteluun kuuluu, miten rahat riittävät kokonaisuudessaan. Tänään aiheesta ei juuri keskusteltu. Päätös oli enemmänkin toteava, että mikä on taso, Korhonen sanoo.

Perusteellisempi katsaus rahojen riittämiseen saadaan, kun Korhonen julkistaa oman talousarvioesityksensä 11. marraskuuta.

Kaupunginhallitus käsittelee budjettia 21. marraskuuta, ja kaupunginvaltuusto hyväksyy sen lopullisesti 12. joulukuuta.

Salon kiinteistöveroprosentit aiotaan pitää ensi vuonna nykyisellä tasolla.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93, vakinaisten asuinrakennusten 0,55, muiden asuinrakennusten 1,30 ja voimalaitosten 2,50. Rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti on 3,00.

Salo sai viime vuonna kiinteistöveroja 14,7 miljoonaa euroa. Kuntaliiton ennuste lupaa tänä vuonna 15,5 miljoonaa. Ensi vuonna kiinteistöveron tuotoksi arvioidaan 15 miljoonaa euroa.