Salon lastensuojelun työntekijöillä on enemmän asiakkaita kuin laki sallii – palkkarahaa olisi, mutta virkoja on täyttämättä

4
Lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärät ylittävät Salossa lain määrittämän rajan. Kuva: SSS arkisto

Valtaosa kunnista ja kuntayhtymistä täyttää lastensuojelun lakisääteisen henkilöstömitoituksen.

Alueellista vaihtelua on kuitenkin paljon, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perjantaina julkistamasta kyselystä.

– Vaikka kyselymme perusteella henkilöstömitoitus toteutuu keskimäärin hyvin, on eri alueiden ja yksittäisten sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärässä suurta vaihtelua. Yksittäisissä kunnissa henkilöstömitoitus oli pienimmillään kaksi ja suurimmillaan 50, kertoo THL:n erityisasiantuntija Martta Forsell tiedotteessa.

Lakisääteinen henkilöstömitoitus on 35 asiakasta sosiaalityöntekijää kohden. Vuoden 2024 alusta asiakkaita saa taas olla enintään 30.

Salossa lastensuojelun lakisääteinen henkilöstömitoitus ei toteudu, koska virkoihin ei löydetä työntekijöitä.

Salon sosiaalipalveluiden johtaja Eeva Purhonen kertoo, että avohuollon kymmenestä virasta kolme on tällä hetkellä täyttämättä.

– Jos kaikki virat olisivat täynnä, olisimme mitoituksessa, sanoo Purhonen.

Virkojen määrä on laskettu siten, että kullakin työntekijällä olisi korkeintaan lain sallimat 35 asiakasta. Nyt avohuollon seitsemän työntekijää hoitaa noin satakunta ”ylimääräistä” asiakasta.

Avohuollon tukitoimien lisäksi kaupunki tekee sijaishuoltoa. Sijais- ja jälkihuollon tiimissä henkilöstömitoitus toteutuu Purhosen mukaan tällä hetkellä paremmin kuin avohuollossa, mutta myös sijaishuollon puolella on jo tiedossa henkilöstövajetta.

Sosiaalityöntekijöistä ja etenkin lastensuojelun ammattilaisista on ollut jo pitkään pulaa koko maan laajuisesti. Salo on pyrkinyt löytämään työntekijöitä muun muassa korottamalla palkkoja.

Ensi vuoden alusta lastensuojelun palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle.

Eeva Purhonen tietää, että joissain kunnissa sosiaalityöntekijän asiakasmäärä saattaa olla esimerkiksi vain 20. Pystytäänkö resursseja tasaamaan maantieteellisesti laajalla hyvinvointialueella, jää nähtäväksi.

– Se tulee olemaan iso haaste, sanoo Purhonen.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Liian herkästi tehdään lasu ilmoitus
1 vuosi sitten

Aiheettomat lastensuojeluilmoitukset vievät turhaa resursseja siltä oikealta työltä.

Oma lehmä ojassa
1 vuosi sitten

Lastensuojeluilmoitus pitää tehdä heti jos hiukankin epäilee. Viranomaisten tehtävä on määrittää onko aiheellinen vai aiheeton.
Yleensä toimien kohteeksi joutuneet valittavat että tehdään muka turhia ilmoja.

Liian herkästi tehdään lasu ilmoitus
1 vuosi sitten

No, lasu ilmoitusta käytetään usein kostonvälineenä esim. avioeroissa tai avioeron jälkeen, kun toinen vanhemmista löytää uuden kumppanin. Nämä tilanteet ovat tarpeeksi rankkoja ilman lasun puuttumista asiaan. Ja lasu ilmoituksesta jää aina merkintä perheen papereihin, oli ilmoitus aiheeton tai ei. Ja jos ilmoitus on sossun mielestä aiheeton, niin eikö silloin ilmoitus ollut turha? En yhtään ihmettele jos Salon lasussa on asiat huonosti, jos asenne on toi että voi tehdä tuosta vaan lasu ilmoituksen? Kynnys ei saisi olla näin matala kuin nyt tai siihen pitäisi keksiä joku sellainen juttu ettei perhettä leimattaisi turhaan. Nimittäin aiheeton lasu kyllä kyseenalaistaa äitiyden tai isyyden.

Allan
1 vuosi sitten

Salossa ei vieläkään käsitetä, että Salolla on erittäin huono työnantajamaine.

Vaikka palkkaa maksettaisiin paljon paremmin, niin tulijoita ei ole kun muualle pääsee.

Salon johtavien viranhaltijoiden mielestä Salo on loistava työnantaja.

Kuvitelmat eivät vain vastaa todellisuutta.

Vaikka sote puoli siirtyy Salolta pois, niin se huono työnantajamaine jää jäljelle.