Sarjakuva 24h -tapahtumassa parhaat ideat syntyvät pikkutunneilla

0
Aira Karhula palasi entiseen opinahjoonsa osallistuakseen tapahtumaan ja tapaamaan opiskelukavereitaan. Häntä kiinnostaa varsinkin anime. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Tunnelma Muurlan Opistossa on perjantaiaamuna yllättävän seesteinen. Voisi kuvitella, että meno olisi levottoman väsynyttä, kun takana on liki vuorokausi valvomista sarjakuvia piirtäen.

Käynnissä on siis Sarjakuva 24h -tapahtuma, jossa tavoitteena on tuottaa 24 sivua sarjakuvaa 24 tunnissa.

– Tahti saisi olla aika kova, jotta 24 sivun tavoitteeseen pääsee. Tärkeintä on osallistua itse tapahtumaan, sanoo tänä vuonna Sarjakuva 24h -tapahtumaa luotsannut animaatiolinjan vastaava opettaja Mark Stoole.

Sarjakuva 24h on osa kansainvälistä 24-Hour Comics Day -tapahtumaa, jossa Muurlan Opisto on ollut mukana jo monena vuotena. Osallistujille ei jaeta valmiita aiheita vaan tapahtuman aikana voi toteuttaa täysinvapaamuotoisestiomia ideoitaan.

Sarjakuvia voi tehdä digitaalisesti esimerkiksi piirtopöytää käyttäen tai perinteisempään tapaan paperille piirtämällä.

Tapahtuma alkoi torstaiaamuna kello 9 ja päättyi vuorokautta myöhemmin eli perjantaina kello 9. Tapahtuman alkaessa mukana oli kolmisenkymmentä sarjakuvataiteenlinjan nykyistä ja entistä opiskelijaa.

– Tapahtumaan osallistuivat myös 14 opiston taidelinjalaista sekä 12 henkilöä etäyhteyden kautta. Kaukaisimmat etäyhteyden välityksellä mukana olleet olivat Japanista ja Puolasta, Stoole kertoo.

Emilia Villanen (vas.) esittelee opettaja Mark Stoolelle piirtämäänsä sarjakuvaa. Kuvassa myös Sarjakuva 24h -tapahtumaan osallistunut Minttu Pölkki. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Perjantaiaamuna jäljellä oli kuusi sitkeintä sarjakuvapiirtäjää. Osa oli valvonut koko vuorokauden, osa oli nukkunut muutaman tunnin.

– Jossain kohtaa aamuyöstä oli pakko antaa periksi ja nukkua muutaman tunnin päikkärit, nauraa Kouvolasta Muurlaan entiseen opinahjoonsa saapunut Aira Karhula, joka opiskelee parhaillaan graafiseksi muotoilijaksi.

Victor Tattari (vas.) ja Aira Karhula seuraavat, kun Emilia Villanen lisää sarjakuvansa hahmolle viiksiä, jotka ovat jääneet piirtämättä. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Sarjakuva 24h -tapahtuma tarjoaa entisille sarjakuvataiteenlinjan opiskelijoille oivan mahdollisuuden tavata entisiä opiskelukavereita.

– Tapahtuman sosiaalista puolta ei voi painottaa liikaa, Sarjakuva 24h toimii vanhojen opiskelijoiden alumnitapahtumana. Tärkeää on myös vanhojen ja uusien opiskelijoiden verkostoituminen, mikä on valttia kaikilla media-aloilla, sanoo valokuvausta opettava Ville Karas.

Victor Tattari esittelee piirrosta Muurlan omasta kansallislajista compact volleystä, joka ideoitiin yöllä sarjakuvien piirtämisen ohessa. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Tänä vuonna sarjakuvien lisäksi tapahtuman osallistujat kehittivät yön levottomina tunteina Muurlalle oman ”kansallislajin”, compact volleyn.

– Se on lentopallon kaltainen laji, jossa muun muassa verkon sijaan kentän keskellä on kuoppa maalivahteineen, selittävät tapahtuman osallistujat nauraen.

Stoole sanoo, että tapahtuman pitkäkestoisuus takaa sen, että etenkin yön pikkutunteina rajat ja esteet poistuvat, jolloin töihin saadaan uusia ulottuvuuksia.

– Aamuyön tunteina käsikirjoittajana toimii väsymys ja mielikuvitus on tärkein resurssi, lisää Karas.

Saana Renvall otti vapaata töistä osallistuakseen Sarjakuva 24h -tapahtumaan. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Helsingissä asuva Saana Renvall valmistui Muurlan sarjakuvataiteenlinjalta jo vuonna 2010. Nyt hän oli ottanut töistä vapaata osallistuakseen Sarjakuva 24h -tapahtumaan.

– Aina aikaisemmin on ollut jotain muuta tai tapahtuma on mennyt muuten vain ohi, mutta nyt halusin tulla. Ja kyllä kannatti! sanoo toimistoapulaisena työskentelevä Renvall.

Renvall kertoo tekevänsä sarjakuvia edelleen työpäiviensä jälkeen.

– Se on mukavaa ajanvietettä.

Emilia Villanen näyttää yhtä valmista sivua sarjakuvastaan. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Salolainen Emilia Villanen palasi sarjakuva-tapahtumassa lapsuusvuosiinsa, kun paperille ilmestyivät hänen 13-vuotiaana luomat sarjakuvahahmonsa.

– Nämä ovat tällaisia pelkistettyjä ja nopeita tehdä, hän esittelee.

Villanen on osallistunut tapahtumaan aikaisemminkin, mutta nyt hän oli mukana ensimmäistä kertaa myös yöllä.

– Hauska ja omanlaisensa kokemus, hän sanoo.

Emilia Villanen oli vasta 13-vuotias, kun hän loi sarjakuvassaan seikkailevat hahmot. Kuva: SSS/Katri Henttonen