Sauli Niinistön mukaan syyllinen venäläisten viisumiahdinkoon löytyy itärajan takaa

0

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi yrittää parhaansa mukaan auttaa myös oman maan johtonsa kanssa eri mieltä olevia venäläisiä toisinajattelijoita. Virossa työvierailulla ollut Niinistö muistutti, että Suomen hallituksen päätös viisumien saannin rajoittamisesta sisältää mahdollisuuden turvapaikan hakemiseen.

Niinistö myönsi tilanteen ongelmallisuuden venäläisten kannalta, mutta toisaalta turvallisuuden kanssa on oltava hänen mukaansa hyvin tarkka, mikä merkitsee myös kontrollin tarvetta. Suomi ei ole ongelmaa synnyttänyt.

–  Sellainen kansakunta, joka aloittaa sodankäynnin, riskeeraa kyllä kaikki kansalaisensa – joten siellähän se syyllinen on, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on keskeinen puheenaihe, kun Niinistö tapasi Tallinnassa virolaisen virkaveljensä Alar Karisin. Molemmat totesivat Ukrainan nyt edenneen sodassa, mutta varmaa ennustetta sodan kestosta ei tässä vaiheessa ole.

–  Meidän tehtävämme on tukea Ukrainaa, jotta he voisivat saavuttaa voiton, Karis sanoi.

”Liikekannallepano yritys luoda patrioottista henkeä”

Virolla ei ole häpeämistä Ukrainan avustamisen suhteen. Karisin mukaan Viron tähän mennessä antama apu vastaa jo yhtä kolmasosaa maan koko puolustusbudjetista.

Karisin mukaan Venäjän määräämä liikekannallepano on merkki paniikista Venäjän johdossa. Niinistön tulkinnan mukaan kyseessä on yritys luoda patrioottista henkeä, koska sellaista ei näytä venäläisten parista löytyneen

–  Venäjän huono menestys Ukrainassa kertonee siitä, että ihmiset ja sotilaat eivät ole sitä asiaa omakseen ottaneet, Niinistö jatkoi.

Niinistö kiitti Karisia vielä kertaalleen Viron hallitusta myös sukkelasta Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista.

–  Siihen me luotimmekin, Niinistö sanoi hymyillen.

Ukrainan itselleen kiirehtimään Nato-jäsenyyteen Niinistö ei halunnut ottaa kantaa.

–  Me tässä odottelemme omankin jäsenyytemme ratkeamista, niin ehkä Suomi ei ole siinä asemassa, että olisimme valitsemassa vielä uusia, Niinistö sanoi.

Suomessa on jo pitkään varauduttu sabotaasiin

Suomessa on viranomaistyöllä varauduttu jo pitkään sabotaasin varalle, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa Tallinnassa Nord Stream -kaasuputkien iskuihin viitaten.

–  Tietysti räjähdykset kertovat, että kovin perustavaa laatua olevia toimia käytetään ja ne ovat tietysti huikean vaarallisia, Niinistö sanoi.

Presidentti ei kuitenkaan pidä ydinvoimalaiskua todennäköisenä.

Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa uskovansa, että maiden viranomaiset tekevät toimivaa yhteistyötä energiansaannin turvaamiseksi. Maiden välisen yhteistyön avulla Suomella on myös mahdollisuus saada paljon tiedustelutietoa.

–  On tullut selväksi, että meillä ei ole mitään paluuta entisiin Venäjän energialähteisiin, presidentti Karis sanoi.

Hänen mukaansa paras tapa toimia itää vastaan on yhteistyö sekä puolustuksessa että energiakysymyksissä.

Niinistön ohjelmassa Tallinnassa on myös tapaaminen pääministeri Kaja Kallaksen kanssa. Tapaamisen jälkeen Niinistö vierailee Karisin kanssa Tapan sotilastukikohdassa.

Niinistö ja Karis tapasivat edellisen kerran toukokuussa, kun Viron presidentti vieraili Suomessa.

Niilo Simojoki, Minja Viitanen