Someron Esa menetti kaikki tähtensä – ”Arvostus urheilijoihin on huonontunut viime vuosina selkeästi, eikä ikinä voi luottaa, että seura ajattelisi urheilijan parasta”

0
Henri Liipola siirtyi Kosken Kaiusta Someron Esaan vuonna 2012. (kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen)

Lähes kaikki viime vuosina SM-mitaleja saavuttaneet Someron Esan urheilijat ja myös heidän taustahenkilönsä ovat lähteneet seurasta.

Viimeisimpinä muualle siirtyivät Tammelan Ryskeeseen vaihtaneet moukarinheittäjät Henri Liipola ja Johanna Witka sekä moukarinheittovalmentaja Kari Pihkanen.

Siten niin sanottu moukaritalli poistuu kokonaisuudessaan. Lajiväki rakensi aikanaan esimerkiksi omat talviharjoittelutilat. Liipolan ja Witkan lisäksi Someron Esaan kuului heittäjistä muiden muassa Silja Kosonen, joka vaihtoi viime vuonna Turun Urheiluliittoon.

Kososen kanssa saman seuravaihdon teki Esaa alusta asti edustanut seiväshyppääjä Tommi Holttinen. Myös seuran väreissä lyhyemmän ajanjakson kilpailleet juniorimenestyjät Max ja Mico Lampinen siirtyivät muualle noin vuosi sitten.

Holttinen ja Kosonen perustelivat seurasiirtoaan ensisijaisesti sillä, että asuminen Turun seudulla johti luontevasti TuUL:n edustamiseen. Nyt myös Kososen valmentaja Jani Pihkanen siirtyy Turun suuntaan.

Silja Kosonen lähti viime vuonna Someron Esasta Turun Urheiluliittoon. (kuva: SSS-arkisto)

Liipola ja Witka sanovat, että lähdön taustalla ovat muut kuin raha-asiat.

– Taloudelliset tekijät eivät ratkaisuun vaikuttaneet. Someron Esan suhtautuminen ja arvostus urheilijoihin on huonontunut viime vuosina selkeästi. Ikinä ei voi luottaa, että seura ajattelisi urheilijan parasta, he näkevät.

Someron Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko kokee asian olevan lähtöisin nimenomaan rahasta.

– Korona-aika on ollut seuralle taloudellisesti todella vaikea. Päärahoitusväylän eli Esakallion toiminta oli pitkiä aikoja pysähdyksissä, ja Esakalliosta tuli siinä vaiheessa pelkästään kuluja. Se on vaikuttanut paljon seuran toimintaan, hän sanoo.

Sitä kautta taloudellista tukea urheilijoille on jouduttu supistamaan.

– Olemme joutuneet vähentämään ja poistamaan olemassa olleita etuja. Ymmärrän, että se tuntuu urheilijoista pahalta varsinkin, kun rahatilanne ei yleisurheilijoilla ole muutenkaan monessa tapauksessa helppo, Vasama-Kakko mainitsee.

– Seuran rahoitus on ollut todella pitkälti Esakallion varassa. Oli pakko kiristää ruuvia, että seuran talous pysyy kestävällä uralla, hän jatkaa.

Tanssipaikan varassa oleminen ei luonnollisestikaan ole paras mahdollinen ratkaisu taloudenpitoon.

– Pyrimme viime talven aikana siihen, että olisi saatu perustettua erillinen huippu-urheilujaosto. Siihen ei kuitenkaan löytynyt vetäjää eikä tarpeeksi resursseja, puheenjohtaja kertoo.

Johanna Witka. (kuva: Somero-lehden arkisto)

Liipola ja Witka toteavat, että seurajohdon suunnasta tuli heille enemmän urheilua haittaavia stressitekijöitä kuin tukea.

– Ajattelen tämänkin näkemyksen talouteen liittyvänä, en näe siihen muita syitä. Emme pysty kilpailemaan suurempien seurojen kanssa rahallisesti, ja kun taloudellinen tuki on pienentynyt aiemmastakin, niin se tuntuu tietysti urheilijoista negatiiviselta, Vasama-Kakko vastaa.

Urheilijat kokevat myös, ettei heidän mielipidettään ole kysytty eikä kuunneltu missään välissä ja että päätöksiä tehdään pienissä ryhmissä kokouksien ulkopuolella.

– Säännöt ja ohjeet ovat kyllä olleet kommenttikierroksella myös urheilijoilla, kommentoi Vasama-Kakko.

Yleisseura Someron Esan puheenjohtaja Veera Hälli (vas.) ja yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko kuvattuna viime toukokuussa. (kuva: Somero-lehden arkisto/Sauli Kaipainen)

Jatkossa enemmän painotusta juniorityöhön

Someron Esa aikoo painottaa jatkossa juniorityötä merkittävästi aiempaa enemmän.

– Meillä ei ole ollut urheilijapolkua eli esimerkiksi urheilukoulujärjestelmää. Junioritoiminta on ollut vähäistä, yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko myöntää.

Parhaillaan käynnissä on hanke, johon Esa sai rahoitusta yhdessä Forssan Salaman ja Tammelan Ryskeen kanssa. Lisäksi Somerolla ostetaan valmennusta Salon Vilppaan nuorisopäälliköltä Minna Lammiselta.

Tilanne onkin kääntynyt parempaan suuntaan. Viime vuonna seuran harrastajamäärä nousi yli kymmenellä prosentilla, ja pientä kasvua on ollut myös tänä vuonna.

– Tärkeintä on tarjota paikallista harrastusmahdollisuutta lähtemällä valmennuksenkin osalta liikkeelle ihan perusasioista. Se on ollut liian pienimuotoista. Jos sitä kautta pystymme itse kasvattamaan urheilijoita huipulle, niin se olisi tietysti hienoa, Vasama-Kakko pohtii.

Someron Esan pisteet Kalevan Malja -kilpailussa romahtivat tänä vuonna