Someron Esan pisteet Kalevan Malja -kilpailussa romahtivat tänä vuonna

0
Tommi Holttinen siirtyi viime vuonna Someron Esasta Turun Urheiluliittoon. (kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen)

Someron Esa oli SM-menestyksensä puolesta Suomessa vähintään ylemmän keskikastin seura useita vuosia aikavälillä 2017–2021. Se keräsi suurimman pistesaldonsa vuonna 2018, ja paras sijoitus 24:s tuli sekä viime että toissa vuonna.

Vuosikaudet Suomen mestaruuksineen täyden pistepotin tuonut seiväshyppääjä Minna Nikkanen lopetti uransa kauden 2019 jälkeen. Siitä huolimatta Esa pystyi jopa parantamaan tuloksiaan, kun Silja Kosonen nousi maan yleisurheiluhuipulle kaikki osalajit huomioidenkin. Lisäksi junioreista pisteitä keräsivät isoja määriä Max ja Mico Lampinen sekä Marika Virtanen.

Paikkakuntansa kokoluokassa Esa oli jopa ylivoimaisesti paras. Se keräsi neljänä vuonna peräkkäin (2018–2021) eniten pisteitä alle 10 000 asukkaan kunnan tai kaupungin kategoriassa.

Päättyvän vuoden aikana romahti sekä pistemäärä että sijoitus Kososen, Lampisten ja Tommi Holttisen lähtöjen myötä. Sija 24 vaihtui neljän muun seuran kanssa jaettuun sijaan 77, ja pisteitä tuli alle 30 prosenttia viime vuoden määrästä. Salon Vilpas oli jaettu 46:s.

Ainoat pisteurheilijat olivat Henri Liipola, Marika Virtanen ja Veikka Sarén, joista siis ainakin Liipola vaihtaa seuraa ensi kaudeksi. Sarén keskittyy puolestaan ensisijaisesti triathloniin.

Kalevan Maljassa jaetaan yhdeksän pistettä Suomen mestareille henkilökohtaisissa lajeissa sekä viesteissä. Kahdeksan parasta saavat pisteitä siten, että toiseksi sijoittuva saa niitä seitsemän ja kahdeksas yhden. Nuorten SM-kisoissa pisteitä saa kuusi parasta.

Someron Esan loppusijoitukset Kalevan maljassa

Tänä vuonna iso pudotus

2017: 32:s (47 pistettä)
2018: 29:s (51)
2019: 25:s (48)
2020: 24:s (50)
2021: 24:s (49)
2022: 77:s (15)

Someron Esa menetti kaikki tähtensä – ”Arvostus urheilijoihin on huonontunut viime vuosina selkeästi, eikä ikinä voi luottaa, että seura ajattelisi urheilijan parasta”