Suomessa on jo pitkään varauduttu sabotaasiin, kertoi presidentti Niinistö

0

Suomessa on viranomaistyöllä varauduttu jo pitkään sabotaasin varalle, sanoi presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Tallinnassa Nord Stream -kaasuputkien iskuihin viitaten.

–  Tietysti räjähdykset kertovat, että kovin perustavaa laatua olevia toimia käytetään ja ne ovat tietysti huikean vaarallisia, Niinistö sanoi.

Presidentti ei kuitenkaan pidä ydinvoimalaiskua todennäköisenä.

Niinistö keskusteli virkaveljensä, Viron Alar Karisin kanssa tänään Tallinnassa muun muassa energiakysymyksistä, turvallisuustilanteesta ja rajakysymyksistä.

Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa uskovansa, että maiden viranomaiset tekevät toimivaa yhteistyötä energiansaannin turvaamiseksi. Maiden välisen yhteistyön avulla Suomella on myös mahdollisuus saada paljon tiedustelutietoa.

–  On tullut selväksi, että meillä ei ole mitään paluuta entisiin Venäjän energialähteisiin, presidentti Karis sanoi. Hänen mukaansa paras tapa toimia itää vastaan on yhteistyö sekä puolustuksessa että energiakysymyksissä.

”Venäjä yrittää luoda patrioottista henkeä”

Niinistö sanoi tulkitsevansa Venäjän liikekannallepanoa ja ukrainalaisalueiden pakkoliitoksia niin, että Venäjä yrittäisi luoda patrioottista henkeä. Presidentin mukaan Ukraina näyttää etenevän tällä hetkellä menestyksekkäästi.

–  Venäjän huono menestys Ukrainassa kertonee siitä, että ihmiset ja sotilaat eivät ole sitä asiaa omakseen ottaneet, Niinistö jatkoi.

Niinistö kiitti Viron hallitusta myös sukkelasta Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista.

Niinistön ohjelmassa Tallinnassa on myös tapaaminen pääministeri Kaja Kallaksen kanssa. Tapaamisen jälkeen Niinistö vierailee Karisin kanssa Tapan sotilastukikohdassa.

Niinistö ja Karis tapasivat edellisen kerran toukokuussa, kun Viron presidentti vieraili Suomessa.

Minja Viitanen