Suoraan syvään päähän – Korisliiga alkoi Vilppaan osalta lauantaina, mutta joku unohti kertoa siitä Vilppaalle

0
Ottelun koko kuva: Roope Ahonen yksin BC Nokian puolustusmuodon keskellä. (Kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Korisliiga alkoi Vilppaan osalta lauantaina, mutta joku unohti kertoa siitä Vilppaalle.

Harjoituspelit ovat todellakin pelkkiä harjoituspelejä, sillä vaikka niiden perusteella näytti siltä, että Vilpas olisi valmis kauden avaukseen, se ei totisesti sitä ollut.

Vain seitsemällä pelaajalla (lopussa enää kuusi) taistellut vierailija BC Nokia määräsi ottelun ehdot, eikä pehmeäksi jäänyt Vilpas pystynyt vastaamaan vieraiden fyysisyyteen kuin aivan liian lyhyeksi jääneissä pätkissä.

Kotiyleisön (1 187 katsojaa) silmin paikoin karmealta näyttänyt ottelu päättyi vieraiden täysin ansaittuun 72­–65-ryöstövoittoon.

Lähtökohta otteluun oli selvä: Vilppaan tavoite ja tarkoitus oli väsyttää vajaamiehiset vieraat. Siihen tarkoitukseen joukkue oli ylipäätään rakennettu.

Mutta vauhdilla ei ole siinä vaiheessa mitään merkitystä, jos joukkueessa ei ole riittävästi pallonkäsittelytaitoa. Kovan paineen pallolle alusta asti laittanut BC Nokia pakotti Vilppaan peräti 20 pallonmenetykseen – se olikin lopulta BC Nokia, joka juoksi enemmän helppoja koreja, ei Vilpas. BC Nokia teki peräti 24 pistettä Vilppaan menetyksistä.

– Luulimmeko, että kävelemme heidän yli? Tässä liigassa ei saa mitään ilmaiseksi, Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen muistutti.

BC Nokia teki myös 15 pistettä hyökkäyslevypallojen jälkeen. Tämä taas on mainio indikaattori pelikovuudelle. Eli vieraiden 72 pisteestä reilusti yli puolet (39) tuli joko voitetun hyökkäyslevypallon tai Vilppaan menetyksen jälkeen!

– Ei mitään Kalle Peltoselta pois, mutta jos hän hakee noin monta hyökkäyslevypalloa (5 kpl) meidän isojen pelaajien joukosta, niin se kertoo paljon meidän keskittymisestä, Vilppaan paras pelaaja Perttu Blomgren manasi.

– Kallen esitys oli loistava. Hän oli todellinen soturi, kuten jokainen pelaajamme tänään, BC Nokian päävalmentaja Greg Gibson kehui tuttu hikinauha päässään pelannutta työmiestään.

Samalla tuli mieleen, että kenestä Vilppaan pelaajasta voi lauantai-illan perusteella käyttää sanaa ”soturi”? Ainoastaan Niilo Kärkkäisestä (+13) ja Blomgrenista (7 syöttöä), jonka alahuuli oli ottelun jälkeen pahasti verillä.

– Ai on vai, Blomgren ihmetteli ja pyyhki suunsa.

– No nyt sai ainakin pelata kovaa.

Vilppaasta pahimmin pettivät ensimmäistä otteluaan ammattilaisena pelannut kolmikko Jalon PipkinsBo HodgesKeyShawn Feazell. Varsinkin nollille jäänyt Pipkins ja yhden seitsemästä heitostaan upottanut Hodges olivat kuin shokissa BC Nokian paineessa.

– Minun pitää kuunnella ensin heitä. Sitten vahvistetaan tunnetta videoiden kautta. Tuntui, että heillä oli hakusessa se, mitä me haluamme tehdä, ja miten aggressiivisesti vastustaja tulee päälle, Savolainen pohti.

Sen sijaan jo yhden ammattilaiskauden pelannut Isaiah Crawley täytti paikkansa upottamalla 20 pistettä ja ottamalla 10 levypalloa. Crawley ja Blomgren jäivät kuitenkin aivan liian yksin.

Nollakerhoon jäivät myös harjoitusotteluissa väläytellyt Roope Ahonen (heitot 0/7) ja vain seitsemän minuuttia pelannut Riku Laine. Eikä myöskään veteraanikaksikosta Mikko KoivistoJuho Nenonen ollut lauantaina sytyttäjäksi.

Kovilla odotuksilla ladattu Bo Hodges jäi täysin telineisiin.

Myös Savolaiselle ottelu oli päävalmentajana ensimmäinen ammattilaissarjassa. Lasku ei ollut pehmeä. Savolainen ei löytänyt missään vaiheessa toimivia viisikoita ja lyhyiden hyvien hetkien jälkeen Vilpas vajosi koko viisikon mentävään ihmiskuoppaan.

Esimerkki toiselta neljännekseltä: Vilpas kuroi BC Nokian 13 pisteen johdon yhteen pisteeseen (27–28) hyvällä puolustuksella ja avoimen kentän hyökkäämisellä. Vieraiden aikalisän jälkeen seuraavat 12 pistettä teki BC Nokia.

Ottelun ylivoimainen hahmo oli Israelin kivikovasta pääsarjasta Nokialle naarattu Johnathan Stove, johon Vilpas ei saanut mitään otetta. Stove heitti Vilppaan säyseän puolustuksen keskeltä käytännössä puoliväkisin 28 pistettä ja menetti pallon vain kerran. Stove istui vaihdossa kokonaiset 31 sekuntia.

– Jalat kramppasivat. Piti käydä juomassa vähän vettä, Stove perusteli penkitystään.

Savolainen ei kysyttäessä löytänyt avausottelusta mitään hyvää, kuten ei vajaamiehiselle joukkueelle hävitystä ottelusta pidäkään löytää. Kärkkäisen ja Blomgrenin esitysten lisäksi kaivamalla kaivettu hyvä asia oli se, että Vilpas loi huomattavasti parempia heittopaikkoja kuin mitä surkeasta kolmosprosentista (22) voisi päätellä.

Hyvä asia on sekin, että Vilpas sai nyt sen herätyksen, joka harjoitusotteluissa jäi saamatta – ja saahan lauantain ottelusta käypää materiaalia maanantain videosulkeisiin.

– Olisin ottanut mieluummin voiton ja vähemmän hyvää videomateriaalia, Savolainen hymähti.

Seuraava haaste on kovin mahdollinen: Karhubasket heidän uuden kotiareenansa avajaisottelussa. Kaiken lisäksi Karhu on äärimmilleen ärsytetty, sillä mestarisuosikki avasi oman kautensa häviämällä paikallisottelun Lapualla.

Niilo Kärkkäinen oli harvoja Vilppaan pelaajia, jotka täyttivät oman ruutunsa.

Korisliiga: Vilpas–BC Nokia 65–72 (16–22, 13–20, 23–14, 13–16)

Vilppaan pisteet/levypallot: Jalon Pipkins 0/2, Bo Hodges 4/0, KeyShawn Feazell 10/8, Perttu Blomgren 11/4/7 syöttöä, Mikko Koivisto 8/4/5 syöttöä, Juho Nenonen 8/4, Roope Ahonen 0/0, Niilo Kärkkäinen 4/1, Riku Laine 0/0, Isaiah Crawley 20/10.
BC Nokia: Perrion Callandret 14/5, Alan Herndon 5/4, Mikael Laihonen 5/4, Niko Mattila 4/6, Johnanthan Stove 28/8, Xavier Ford 7/3, Kalle Peltonen 9/9.

Levypallot: 39–42
Syötöt: 18–15
Menetykset: 20–15
Heittoprosentit:
1 p: 95–60
2 p: 42–47
3 p: 22–22

Tuomarit: Ari Malkamäki, Joona Haaja, Jouni Tilli.
Yleisöä: 1 187.

OHO!
Joukkueet heittivät yhteensä 81 kertaa ohi eli kaksi kertaa per peliminuutti!

Vilppaan seuraava ottelu: ke 5.10. Karhubasket–Vilpas IKH Areenalla kello 18.30.