Talonrakennusala toivoo kasvua korjausrakentamisesta – Lounais-Suomen suhdanneodotukset muuta maata varovaisemmat

0
Lounais-Suomen alueen rakennuttajat uskovat teetettävien töiden määrän kasvavan hieman erityisesti korjaus- sekä toimitilarakentamisessa.

EK:n suhdannebarometrin mukaan Lounais-Suomen suhdanneodotukset ovat hieman muuta maata varovaisemmat. Suhdannetilanne on koettu Lounais-Suomessa toistaiseksi hyvänä, mutta ensi talven osalta näkymät heikkenevät selvästi.

Rakentamista hidastaa edelleen Ukrainassa käynnissä olevan sodan aiheuttama yleinen epävarmuus ja energian sekä raaka-aineiden hintojen nousu.

Vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana Varsinais-Suomen talonrakennustöiden aloitusmäärät kasvoivat edellisvuotta enemmän. Asuntotuotannon ennustetaan kuitenkin laskevan seuraavan puolivuotiskauden aikana.

Talonrakennusteollisuuden tekemän kyselyn perusteella Lounais-Suomen alueen rakennuttajat uskovat teetettävien töiden määrän kasvavan hieman. Kasvua ennustetaan erityisesti korjaus- sekä toimitilarakentamiseen. Myös suunnittelijat uskovat korjausrakentamisen nousuun.

Talonrakennusalan urakoitsijat ovat toistaiseksi olleet tyytyväisiä työtilanteeseen ottaen huomioon vallitsevan suhdannetilanteen. Asuntotuotannon ennustetaan vähenevän selvästi seuraavan puolen vuoden aikana, mutta korjausrakentamisen määrän kasvuun uskotaan myös urakoitsijoiden puolella.

Suurimpina riskeinä nähdään investointipäätöksien hidastuminen sekä hintojen nousu.

– Kun olemme menossa taantumaan ja talous sakkaa, on erityisen tärkeää pitää mielessä, että rakentaminen luo talouskasvua ja verotuloja. Rakentamisen välittömiä vaikutuksia ovat työllisyys ja verotulot, toteaa Talonrakennusteollisuus ry:n aluepäällikkö Katja Suovo tiedotteessa.