Tätä mieltä: Halikonlahden kuntopolkuko esteetön?

4

Salossa on upeasti saatu aikaiseksi liikuntapalvelujen investointirahoituksella Halikonlahdelle reitti nimikkeellä esteetön kuntopolku, joka ei valitettavasti kuitenkaan ole esteetön eikä edes ns. vaativa esteetön.

Kävimme keväällä kiertämässä liikunnan apuvälineitä käyttävän ryhmän kanssa kyseisen vajaan kahden kilometrin reitin. Se oli sijainniltaan ja näköaloiltaan hieno, mutta kulkeminen apuvälineillä oli paikoittain erittäin vaikeaa.

Toisin kuin lupaus on, reitti ei ole riittävän leveä vaan on vain harvasta kohdasta edes yhtä metriä leveä. Lisäksi se oli pahasti ruohottunut siten, että leveys oli pahimmillaan noin 30 cm.

Epätasaisuutta oli runsaasti kumpareina ja kuoppina, pehmeää hiekkaa, kaltevaa polun reunaa, joka pahimmillaan vietti veteen. Yhdellä sillalla oli kaiteet, mutta muutama muu laudoitettu siltamainen ylityskohta oli ilman kaidetta tai mitään merkkiä (korotettu reuna tms.) esim. näkövammaiselle, että tästä reuna loppuu ja vieressä oli mitäpä muuta kuin syvä oja!

Levähdyspenkkejä oli muutama ja nekin pois polun varrelta korkean ruohon keskellä.

Muutamalla pienellä korjauksella ja kunnossapidolla reitistä saataisiin hyvin toimiva ja helppo paikka kaikkien kulkea ja nauttia luonnosta riippumatta liikuntakyvystä!

Olemme mielellämme apuna sekä apuvälineitä käyttävien että muiden esteettömyysasiantuntijoiden kanssa tässä asiassa. Yhdessä hyvää tulee.

Toivottavasti Salossa otetaan asia työn alle ja mahdollistetaan liikkuminen luonnossa meille kaikille!

Minna Härmä
Toiminnanjohtaja
Lounais-Suomen neuroyhdistys ry

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Polun tallaaja
1 kuukausi sitten

Luonto muovaa Halikonlahden luontopolkua huolimatta siitä, mitä sinne ihminen pystyttää ja asettaa. Tuuli tuivertaa maalit ja tekstit pois, maa-aines työntää penkit paikoiltaan, ja polut sulavat tulvavesien alta.

Koneet pois luontokohteista
1 kuukausi sitten
Reply to  Polun tallaaja

Ja näin sen muokkauksen minusta kuuluukin luontokohteissa mennä, eli luonnon, ei ihmisen ehdoilla. Jos polulle kaatuu luonnon tekemänä puu, niin sen annetaan olla siinä ja joko mennään sen yli, ali tai sitten kierretään.

Aikoinaan kun Vaisakkoa oli kunnostettu tai ”kunnostettu”, niin järkytyin oikein sen jälkeen siellä käydessä kuinka paljon siellä näkyä ihmisen käden ja työkoneiden jälki.
Ennen tätä urakkaa Vaisakko oli minusta sellainen sopivan hämyisen mystinen, jopa jokseenkin taianomainen paikka.

Urpo
1 kuukausi sitten

Mutta kun tehdään esteetön polku, se saisi olla esteetön.

Minna Härmä
1 kuukausi sitten

Luontoa kuuluu tietysti kunnioittaa, mutta kun kohteeseen on kuitenkin investointirahoituksella tehty ns. esteetön reitti, eikö ole ehkä lähtökohtaisesti jo silloin menty ihmisten ehdoilla? Mikäli ei ole ollut aikomusta pitää reittiä kunnossa, ei ole syytä käyttää termiäkään esteetön reitti.

Kuhankuonolla on hieno esimerkki Metsähallituksen rakentamasta hyvästä polusta, joka on kuvaukseltaan vaativa esteetön reitti. Se tarkoittaa sitä, että sekään ei ole täysin esteetön vaan haasteita omaavalla kulkijalla on hyvä olla avustaja mukana.

Kauniita liikuntakelejä meille kaikille!