Tätä mieltä: Rakentamisen joustoilla väheksytään keskustan asukkaita

0

Salon päättäjät vaativat keskustan rakentamismääräyksiin joustoja (SSS 20.10.). Vaatimus myötäilee rakennusyritysten toiveita. Nikkasen, Lundströmin ja Tammisen mielipiteet eivät edusta keskustan asukkaiden etuja.

Rakentamismääräykset ovat olemassa asukkaiden turvallisuutta, terveellisyyttä ja viihtyisyyttä varten, ja juuri näistä päättäjät haluavat taas tinkiä.

Rakentamisen joustot eivät käännä Salon negatiivista väestökehitystä. Jos on kysyntää, niin taatusti rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa keskustassa.

Keskustan rakentamisessa kaupungin tulee olla isäntä, ei rakennusyritysten. Osallistumalla kaavoitukseen kuntalaiset saavat lupauksen, minkälaista asuinympäristöä rakennetaan. Nyt päättäjämme taas vesittävät näitä lupauksia.

Keskustassa on nyt useita valmiiksi kaavoitettuja tontteja. Rakennusyritykset eivät tee hyväntekeväisyyttä. Ne tavoittelevat voittoa, ja voittavat saadessaan oikaista rakentamisen vaatimuksista.

Salon kaavoitus on hidasta, koska sitä ei ole yli kymmeneen vuoteen arvostettu eikä resursoitu. Rakennusyritysten painostuksesta Salossa on vähennetty kaavoituksen ja rakennusvalvonnan asiantuntijoita. Kuitenkin nämä asiantuntijat ovat ainoita, jotka voivat puolustaa asukkaiden etuja rakentamisessa. Rakennusyrityksillä on päätöksentekokoneistossamme valta.

Kerrostalon rakentaminen Salon keskustaan on aina kertasuoritus, joka kestää runsaan vuoden. Jos rakennusyritys on ulkopaikkakuntalainen ja suurin osa rakentajista muualta Suomesta tai Virosta, Salon verotulot ovat nimellisiä.

Sen sijaan yksi keskustan asunto-osakeyhtiö maksaa kymmenen vuoden aikana kiinteistöveroja Salolle 120 000 euroa ja lisäksi saman yhtiön 50 asukasta maksavat tuloveroja kaupungille ja valtiolle 2,7 miljoonaa euroa, mihin rakentamisen kertasuoritus ei yllä. Keskustassa on useita kymmeniä asunto-osakeyhtiöitä.

Tajuavatko päättäjämme, kuinka laajasti keskustan asukkaat Salon taloutta ylläpitävät? Tuskin, koska he edelleen kuuntelevat rakennusyritysten valituksia kaavoista ja säännöksistä.

Salon keskustan vetovoima ei lisäänny tinkimällä asukkaita varten laadituista rakentamissäännöksistä.

Keskustamme rakentamisen tavoitteiden ja sääntöjen kunnianhimoa tulee nostaa sekä antaa kaupungin kaavoitukselle ja rakennusvalvonnalle enemmän arvostusta ja osaamista.

Markku Axelsson
Salo