Tehdaskadun ja Meriniitynkadun risteykseen tulee liikenneympyrä Salossa

10
Tehdaskadun ja Meriniitynkadun risteys korvataan liikenneympyrällä, jonka rakentaminen alkaa ensi vuonna. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salo jatkaa liikenneympyröiden rakentamista.

Tänä vuonna kaupunki on rakennuttanut kiertoliittymän Kirjolankadun ja Ylhäistentien risteykseen, ja ensi vuonna sellaista aletaan rakentaa Tehdaskadun ja Meriniitynkadun liittymään.

Alhaisissa ympyrää tarvitaan, jotta risteyksen tuntumaan rakennettavalle uudelle K-kaupalle saadaan liittymä.

Tehdaskadun ja Meriniitynkadun tuntumaan rakennetaan Salon uusi poliisiasema, ja liikenneympyrä mahdollistaa kulun sen tontille.

Uusi liittymä on mukana Salon kaupunkikehityslautakunnan talousarvioesityksessä. Sen suunnitteluun ja rakentamiseen esitetään ensi vuodeksi 500 000 euroa ja 100 000 euroa vuodeksi 2024.

Kaupungin investointisuunnitelmassa on mukana myös toinen liikenneympyrä, joka rakennettaisiin Salonkadun, Helsingintien ja Koskenpäänkadun risteykseen.

Hanke on roikkunut pitkään kaupungin suunnitelmissa. Tällä hetkellä sille on varattu 600 000 euroa vuodeksi 2025.

Kaupunkikehityslautakunnan talousarviossa esitetään Ylhäistentie 2:n kiinteistön vesikatto- ja julkisivuremontteihin 450 000 euroa kahden seuraavan vuoden aikana.

Vuohensaaren kehittämistä jatketaan noin 200 000 eurolla kahtena lähivuonna. Alueelle suunnitellaan majoitusmökkejä ja uutta valaistusta. Vuohensaaren venelaiturin kunnostukseen esitetään lisäksi 60 000 euroa.

Energiasäästökorjauksiin esitetään ensi vuodeksi 300 000, kiinteistöjen hälytysjärjestelmiin 200 000 ja sisäilmakorjauksiin 500 000 euroa. Lämmitystapamuutoksiin varataan 400 000 euroa. Summalla hankkiudutaan eroon öljylämmityksestä.

Salohallissa uusitaan muun muassa käyttövesiputkistoja 260 000 eurolla vuosina 2023–2024.

Uimahallin kattoremonttiin varataan 100 000, Pajulan koulun liikuntasalin julkisivukorjaukseen 100 000 sekä pääkirjaston vesikaton korjaukseen ja julkisivun maalaukseen 150 000 euroa.

Liikuntapaikoista isoa remonttia odottaa Urheilutalo. Sen peruskorjaukseen esitetään kahta miljoonaa euroa vuodeksi 2026.

Moision koululle rakennetaan ensi vuonna lähiliikuntapaikka. Tarkoitukseen varataan 400 000 euroa.

Tupurin koulussa korjataan sisäänkäyntien tuulikaappeja ja katoksia 60 000 eurolla. Luottamusmiesten talon vesikatto korjataan 70 000 eurolla.

Märynummen koulussa tehdään remonttia vanhan koulun tiloissa 140 000 eurolla.

Lautakunta lykkäsi omassa budjettikokouksessaan Inkerinkadun ja Kirkkokadun välisten katualueiden saneerausta vuodella. Hankkeen kustannusarvio on yli 800 000 euroa.

Lautakunta toivoi virkamiehiltä selvitystä, paljonko maksaisi pelkän jalkakäytävän muuttaminen pyörätieksi Inkerinkadun eteläisellä puolella Paasionkadun ja jokirannan välisellä alueella. Tuukka Kahilan (vihr.) esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Myös esitys Satamakatu 9:n lämpimän hallitilan lisäämisestä siirrettiin vuodella eteenpäin. Hankkeeseen oli esitetty 770 000 euroa.

Jerina Wallius (ps.) toivoi hankkeesta tarkempaa selvitystä lautakunnalle. Siirtoesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Perniön Leskenkujan ja Salontien välisen kevyen liikenteen sillan uusimiseen varataan ensi vuodeksi 140 000 euroa. Kaivolan alueella parannetaan samalla summalla katuinfraa.

Salonjoen rantapuistojen viherrakentamiseen esitetään ensi vuonna 50 000 euroa. Vuonna 2024 esitys on miljoona euroa ja vuonna 2025 vielä 100 000 euroa.

Sibeliuspuiston uusimiseen esitetään 80 000, Helmanninpuiston leikkipaikan saneeraukseen 60 000 ja Halikon Tervapurkintien leikkipaikan saneeraukseen 50 000 euroa.

Matildan ruukinlammen padon peruskorjaus suunnitellaan ensi vuonna 30 000 eurolla. Remonttiin esitetään 600 000 euroa vuonna 2024.

Torin sähköistystä on tarkoitus uusia 110 000 eurolla. Linja-autoasemaa saneerataan 112 000 eurolla.

Koulujen ja päiväkotien pihoja kunnostetaan 200 000 eurolla. Sähköautojen latauspisteitä lisätään 80 000 eurolla.

Suomusjärven uusien kaava-alueiden rakentamiseen varataan 200 000 ja Halikonrinteeseen 90 000 euroa.

Kiikalan Pikkupellonkujan rakentamiseen varataan 79 000 ja Muurlan Honkarinteen rakentamiseen 60 000 euroa.

Kaupunkikehityslautakunta varaa tuttuun tapaan uudelleen päällystettäviin katuihin 700 000 euroa.

Huonokuntoisten jalkakäytävien ja kevyen liikenteen väylien korjaukseen varataan 100 000 euroa, heikkokuntoisten puistojen korjauksiin 90 000 euroa, nykyisten kaava-alueiden saneerauksiin 150 000 euroa ja liikennevalojen saneeraukseen 50 000 euroa.

Kaupunki varaa katuvalaistuksen uusimiseen 100 000 euroa. Sama summa varataan yhdessä Lounean ja Carunan kanssa tehtäviin valaistusremontteihin.

Pyörätieverkoston kehittämiseen varataan 75 000 euroa.

 

Lautakunta haluaa parannusta liikennevaloihin

Kaupunkikehityslautakunta haluaa parantaa Salon liikennevalojen ohjausta ja saada liikenteen keskustassa sujuvammaksi.

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti Kalle Räikkeen (kok.) esityksen, jonka mukaan liikennevalo-ohjauksen parannuskohteista laaditaan suunnitelma.

Suunnittelussa on selvitettävä, miten muutoksia liikennevalojen ohjaukseen olisi tehtävissä. Samalla päättäjät toivovat tuleville vuosille priorisoitua parannussuunnitelmaa.

Simo Vesa (sd.) puolestaan esitti, että Salon paikallisliikenne olisi ilmaista myös ensi kesänä ja lisäksi hiihtolomaviikolla.

Lautakunta hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Autoilun ihmemaa
1 vuosi sitten

Olisiko mahdollista, että Moision koulun kenttää ainakin osin aidattaisiin remontin yhteydessä? Ei varmaan ole tarpeen pitää hiekkakenttää kaahailupaikkana ja ajellaan siellä tekonurmellakin jos jollakin laitteella. Sudittelu-uria täynnä olevalle hiekkakentälle ei ole kiva mennä pelaamaan pallolla. Osin maassa lojuvat ja rikkinäiset aidat eivät myöskään tee alueesta kovin viihtyisän oloista. Liikuntapaikkamestarille aidan tarpeesta on ilmoitettu, mutta eipä ole kuulemma rahaa. Onko edes pyydetty?

Asiaa
1 vuosi sitten

Siihen kannattaisi tehdä liikenneympyrä – tuntuu olevan luonteva paikka.

Tosi on
1 vuosi sitten

Kasvatus kaikki lähtee kasvatuksesta. Kotona asiat rajat kuntoon.
Jos vanhemmat vaivautuisivat joskus jalkautumaan iltaisin nuorten kokoontumispaikoille.

Marko
1 vuosi sitten

Liikuntapuolella on ollut sama tyyli vastata jo 20 vuotta, ei ole rahaa. Rahaa on, eri asia mihin sitä tungetaan.

Kari Aaltonen
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Ympyrä kyseiseen paikkaan on tervetullut. Miten edelliset kommetit liittyy siihen?

Tavis Torilta
1 vuosi sitten
Reply to  Kari Aaltonen

Eteenpäin menoa, kun Saloonkin tehdään liikenneympyrä ja peräti k a k s i. Sitten vaan odottamaan ja toivomaan, että ymmärtäisivät ohikulkutiellekin pariin risteykseen edes. Tuleehan Somerollakin samalle kantatielle 52!

Pää pyörällä
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis Torilta

Suuruuden hulluja nuo somerolaiset jos tekevät kantatielle 52 liikenneympyrää. Ei jokainen somerolainen tarvitse omaa ympyrää.

Sujuvan Liikenteen Puolesta
1 vuosi sitten

Ympyrässä ajetaan kaiken aikaa pysähtymättä. Salossa hiljaisina aikoina yksi tai kaksi autoa seisovat punaisen valon takana odottamassa, jos joku jostain tulisi. Ja usein käy, ettei tulekaan ja vihdoin vihreän valon tullessa saat itse lähteä pysähtyäksesi taas seuraavissa valoissa.

pertti
1 vuosi sitten

Kaikki liiikenneympyrät ovat tervetulleita. Myös 110-tielle Salon kohdalle joka valoristeykseen liikenneympyrä.

Kuka saa ja kenelle annetaan?
1 vuosi sitten

Kaupunki saati lautakunta ei varmasti kehtaa, mutta vallan vahtikoira voisi tehdä karttagraafin, jossa pallo kuhunkin kehityskohteeseen ja pallon halkaisija korreloisi käytetyn summan kanssa. Koko kunnalle korvamerkityt rahat voi laittaa kartan laitaan. Kartan tulisi olla koko Salosta, vaikka se tuntuisikin tarpeettomalta. Hyvää neutraalia informaatiota ja siihen vielä lautamiesten ja virkamiesten sijainnit samaan karttaan.