”Monelle oman äänen kuuleminen on niin vaikuttava hetki, että se saa purskahtamaan itkuun” – Salossa työskentelevä hoivamuusikko Terhi Lehtovaara tietää musiikin voiman

0
Terhi Lehtovaaran lisäksi vastaavaa hoivamuusikon työtä tekee koko maassa vain muutama, ja heistäkin vain harva on kokopäiväinen. – Olen ehtinyt tehdä Salossa yli 30 tutustumiskäyntiä. Menen mielelläni käymään ja kertomaan työstäni. Samalla näen, mitä kaikkea kaupungissa on ja miten voin olla hyödyksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Turkulainen laulunopettaja ja musiikkiterapeutti Terhi Lehtovaara aloitti työt Salon seurakunnan hoivamuusikkona pari kuukautta sitten. Seurakunta lisäsi palvelujaan testamenttilahjoituksella, jolla se rahoittaa kokopäiväisen hoivamuusikon työn seuraavan viiden vuoden ajan.

Turun konservatoriolla 18 vuotta laulun- ja musiikinopettajana työskennellyt Lehtovaara on osallistunut päätyönsä ohessa useisiin Turun kaupungin kulttuurihyvinvointihankkeisiin. Hän oli toteuttamassa myös Tyksissä järjestettyä musiikin kuuntelua hyödyntänyttä tutkimusta, jossa aivoverenkiertohäiriö- ja aivovammapotilaita kuntoutettiin musiikin kuuntelulla. Helsingin yliopiston käynnistämässä hankkeessa vertailtiin ryhmiä, joista yksi kuunteli musiikkia, toinen äänikirjoja ja kolmas ei kumpaakaan.

– Musiikkiryhmän kuntoutustulokset olivat parhaat. Musiikin kuuntelu hyödytti kuntoutumista, sillä se rentoutti, paransi mielialaa ja tarkkaavuutta sekä kielellisiä toimintoja.

Tutkimusta jatkettiin Turun seudulla vertailemalla laulu- ja instrumentaalimusiikin kuuntelun vaikutuksia. Siinä huomattiin laulumusiikin vaikuttavan aivoihin enemmän kuin pelkän soiton.

Lehtovaara räätälöi kunkin potilaan mielimusiikista yksilölliset soittolistat, joita soitettiin heille kahden kuukauden ajan. Annoksena oli tunti päivässä aktiivista kuuntelua.

– Se vahvisti käsitystäni siitä, että vointiinsa pystyy vaikuttamaan todella pienillä itsehoidollisilla asioilla.

Terhi Lehtovaara toteaa voivansa jatkaa kaikkea aiemmin tekemäänsä tavalla tai toisella hoivamuusikon työssään Salon seurakunnassa. Hän aloitti pestinsä elokuussa lasten ja nuorten musiikkileireillä, ja esimerkiksi jouluoratorion laulajat ovat panneet merkille hänen ammattitaitoisen tapansa harjoituttaa kuoroa. Hän iloitsee saadessaan olla osa Salon kirkkomuusikkojengiä.

– Opetustyössä oma muusikkous jäi sivuun, mutta täällä saa harjoittaa myös sitä puolta itsestään, sopraano kertoo.

Ilolansalossa maanantaina käynyt hoivamuusikko Terhi Lehtovaara toivotti laulaen jokaisen asukkaan nimeltä tervetulleeksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Eero ja Vilma Kujala sekä Kauko Ihanaranta osallistuivat maanantaina Ilolansalossa Terhi Lehtovaaran vetämään musiikkituokioon. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lehtovaara on aloittanut tutustumisen työympäristöönsä Salon hoivakodeista. Hän huomauttaa, ettei käy niissä konsertoimassa, vaan osallistamassa sekä vanhuksia että henkilökuntaa.

Lehtovaara pyrkii huomioimaan jokaisen vanhuksen henkilökohtaisesti, ja laulamaan näiden nimeä vaikka Emma -valssin sävelin.

Musiikin voima on valtava ja ääni voimakas elementti. Lapsuuden laulumuistot tuovat turvan tunnetta ja nuoruuden musiikkimuistot levittävät mukavaa oloa.

Lehtovaaralla on laaja repertoaari lauluja, joista voi ammentaa eri tarpeisiin. Joskus joku kappale saatetaan laulaa monta kertaa peräkkäin, kun muistamattomat toivovat sitä yhä uudestaan.

– Vanhukset osaavat useiden vanhojen kappaleiden sanoja. Sävellajit täytyy vain muistaa pitää tarpeeksi matalina, jotta heidän on helppo laulaa mukana.

Lehtovaara arvostaa sitä, että henkilökunta johtajasta lähtien osallistuu musiikkihetkeen tasa-arvoisesti asukkaiden kanssa taputtaen tahdissa, keinuen ja tanssien. Hoivamuusikko voi käydä myös huoneissa, jos vanhus ei pääse päiväsaliin. Siellä hän ehtii jutella, sillä laulamaan houkuttelu vaatii usein lämmittelyä.

– Moni kauhistelee omaa lauluääntään, mutta voi vahingossa alkaa laulaa. Monelle oman äänen kuuleminen on niin vaikuttava hetki, että se saa purskahtamaan itkuun.

Hoivamuusikko on käynyt laulamassa myös saattohoidossa oleville.

– Seurakunta ei ole asettanut mitään rajoja työlleni. Minulla on oikeus vastata salolaisten tarpeisiin, ja on ihanaa, kun voin tarjota työtäni ilmaiseksi, Lehtovaara painottaa.

Hän huomauttaa, että Salossa on yli 20 hoivakotia ja monessa useampi osasto, joten hoivamuusikko työskentelee osassa niistä kerrallaan ja vierailee parin kuukauden ajan tiiviimmin.

– Tavoitteenani on jakaa työtapaa vapaaehtoisille ja rakentaa heistä verkostoa. Seurakunnassa on paljon aktiivisia vapaaehtoisia, joista moni on saattanut laulaa vuosia kirkkokuorossa.

Lehtovaara naurahtaa Salon seniorimessujen olleen mainio verkostoitumispaikka, jonka ansiosta hän on saanut kutsuja muun muassa Eläkeliiton paikallisyhdistyksen ja Syöpäyhdistyksen luokse kertomaan toiminnastaan. Hän suunnittelee käyvänsä kevään aikana muun muassa kehitysvammaisten asumisyksiköihin.

Lehtovaara tahtoo olla hyödyksi myös työikäisille, ja tuumaa esimerkiksi äideille suunnattuja musiikkituokioita.

– Uuden seurakuntatalon valmistuessa olisi luontevaa aloittaa uusia toimintamuotoja.

Terhi Lehtovaara valmistui ensin musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta Jyväskylän yliopistosta, ja myöhemmin Turun ammattikorkeakoulusta laulunopettajaksi ja musiikkiterapeutiksi. 53-vuotiaan naisen perheeseen kuuluu neljä aikuistuva poikaa, aviomies, irlanninvesispanieli ja miehen siskontyttö, joka tuli Englannista suorittamaan suomalaista lukiota.