
Tulisijan rakentaminen vanhaan taloon vaatii hyvää suunnittelua. Kun lupa-asiat ovat kunnossa ja takka hormeineen on hyvin suunniteltu, tulisijan voi rakentaa lähes mihin taloon tahansa.
– Poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi kerrostaloihin harvemmin saa taloyhtiöltä lupaa tulisijan tekemiseen, kertoo uunimestari Mikko Silvennoinen.
Painavimmat varaavat takat voivat painaa jopa lähemmäs neljätuhatta kiloa. Suunnitteluvaiheessa pitääkin ensisijaisesti kartoittaa lattian perustukset. Mikäli takkaa ei aiemmin ole ollut, perustuksia pitää vahvistaa. Viisainta on jättää perustuksen tekeminen rakennustyön ammattilaiselle.
– Tyypillisesti perustukset valetaan betonista. Perustusvaiheen työt kestävät kuivua noin viikon verran. Takan rakentaminen onnistuu noin päivässä, ja takkaa saa pikkuhiljaa polttaa takan pintakäsittelystä riippuen muutaman päivän päästä, sanoo Silvennoinen.
On tärkeää muistaa, että takan lisäksi tarvitaan sen kanssa yhteensopiva hormi. Lisäksi tarvitaan hormin läpivientien paloeristykset, höyrynsulkujen tiivistykset ja vesikaton pellitykset. Ammattilaisen tekemällä kotikäynnillä voidaan varmistaa, voiko takkaa ylipäätään rakentaa siihen kohtaan, mihin asukas sen haluaisi.
– Hormin paikka täytyy valita niin, ettei sen tiellä ole kattotuoleja. Myös paloturvallisuudella on iso rooli. Takan suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin pitää olla kunnossa, täsmentää Silvennoinen.
Tulikivi Oy:n uunimestarina toimiva Silvennoinen on viime aikoina nähnyt selkeän kasvupiikin tulisijojen myynnissä. Saman on nähnyt myös Marttilassa TakkaCenterillä myyjänä toimiva Mika Vuotila.
– Myymme tulisijoja ympäri Suomen, ja etenkin varaavien takkojen toimitusajat ovat selkeästi pidentyneet. Niitä myydään viime vuosiin verrattuna 30–40 prosenttia enemmän, toteaa Vuotila.
Energian hintavaihtelut saivat myös kuusjokelaisen Juha Voiton miettimään uusiksi 1980-luvulla rakennetun omakotitalonsa lämmitysjärjestelmiä.
– Siirrymme pian öljylämmityksestä maalämpöön. Sen rinnalle tulee varaava takka. Tällä samaisella paikalla on ennenkin ollut takka, mutta se purettiin tilankäyttösyistä pois jo kauan aikaa sitten. Entinen takka oli tiilitakka. Tällä kertaa päädyimme tehdasvalmisteiseen takkaan, joka johtaa lämpöä nopeammin kuin tiili, kertoo Voitto.
Voiton tapauksessa erillistä lupaa ei takan rakentamisen suhteen tarvittu, sillä talossa oli jo entuudestaan hormi. Tulisijan lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja, ja ne kannattaa selvittää oman kunnan rakennusvalvonnasta. Rivi- ja paritaloissa asennuksesta pitää itse sopia taloyhtiön kanssa.

Varaava takka ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto tulisijalle. Kamiinoilla ja kiertoilmatakoilla saadaan nopeaa lämpöä, mutta ne eivät lämmitä kauaa. Vanhoihin koristeavotakkoihin on myös mahdollista asentaa takkasydän, joka muuttaa takan kiertoilmatakaksi, mutta ei varaavaksi tulisijaksi.
– Paljon tehdään kuitenkin myös sitä, että vanha, lämmitysteholtaan huono koristetakka puretaan kokonaan pois ja tilalle tehdään kunnon varaava takka, tietää Silvennoinen.
Silvennoisen mukaan selkeä trendi on nyt hankkia varaava, kahteen suuntaan lasiluukullinen tehdasvalmisteinen takka.
– Tiilestä paikallaan muurattuja takkoja näkee harvemmin, jatkaa Silvennoinen.
Oleellista on valita tulisija käyttötarpeen mukaan. Takan massa ratkaisee varauskyvyn ja lämmönjohtavuus energian luovutusnopeuden. Esimerkiksi tiilitakka lämpiää hitaasti, mutta myös jäähtyy hitaasti.
Tehdasvalmisteisissa takoissa lämpö hohkaa nopeammin ja tehokkaammin, mutta lämpö ei ole pitkään yhtä tasaista tiilitakkaan verrattuna. Myös makuasiat takan ulkonäössä ratkaisevat.
Suosituimpia värejä sisustuksen suhteen tulisijoissa ovat tällä hetkellä harmaan, mustan ja valkoisen sävyt. Malleissa suositaan paljon perinteistä, suoralinjaista mallia.
Juha Voitto päätyi harmaaseen vuolukivitakkaan, joka ei asennuksen jälkeen tarvitse päälleen erillistä pintaa, sillä kivipinta on käsitelty valmiiksi jo tehtaalla.
Tulisija kannattaa mahdollisuuksien mukaan sijoittaa keskelle asuntoa, jotta lämpö leviää mahdollisimman tasaisesti. Voiton talossa takka tuo lämpöä alakerrasta yläkertaan.
– Takan lämpö nousee yläkertaan rappukäytävää pitkin fysiikan lakien mukaan, tuumii Voitto.