Ukrainalaisäitien turvallisuudentunne järkkyi Salossa ja Halikossa, kun venäläiset turvapaikanhakijat saapuivat: ”Olemme tulleet helvetistä ja nyt se sama helvetti on täällä”

18
"Venäläisiä sotakarkureita majoitetaan Suomessa yhteen ukrainalaisten pakolaisten kanssa", ukrainalainen mediakanava TCH otsikoi sunnuntaina. Jutussa mainittiin nimeltä myös Salo ja Halikko. Kuvakaappaus.

Ukrainalaiset sotapakolaiset kertovat pelkäävänsä Halikon ja Meriniityn vastaanottokeskuksissa, jonne on viime päivinä tullut turvapaikanhakijoita Venäjältä. Pienten lastensa kanssa asuvat ukrainalaisäidit kokevat olonsa turvattomaksi.

– Olemme tulleet helvetistä ja nyt se sama helvetti on täällä, Yevheniia sanoo.

Yevheniia on asunut puolitoistavuotiaan tyttärensä kanssa Halikon vastaanottokeskuksessa huhtikuusta lähtien.
– On aivan eri asia, miksi me olemme paenneet tänne ja miksi nämä venäläiset nyt tulevat, Olena toteaa.

Salo ja Halikko on mainittu myös Ukrainassa sunnuntaina illalla julkaistussa uutisessa.
”Venäläisiä sotakarkureita majoitetaan Suomessa yhteen ukrainalaisten pakolaisten kanssa”, mediakanava TCH otsikoi.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa viime viikolla, kun presidentti Vladimir Putin oli julistanut maahan osittaisen liikekannallepanon. Meriniityn vastaanottokeskukseen Salossa saapui torstaina tiettävästi toistakymmentä Venäjän kansalaista. Halikon vastaanottokeskukseen puolestaan tuli perjantaina ryhmä venäläisiä.

Salon Seudun Sanomien haastattelemat ukrainalaisnaiset kertovat kokeneensa olonsa sen jälkeen turvattomaksi. He sanovat, etteivät tiedä, millä asialla venäläismiehet täällä ovat.
– He kuuntelevat puhelimesta kovaan ääneen Venäjän propagandauutisia, mutta eivät halua mennä rintamalle ammuttavaksi, Olena sanoo.

Krementšukista paennut Olena asuu Meriniityn vastaanottokeskuksessa kolmevuotiaan tyttärensä kanssa. Hän kertoo menettäneensä oman huoneen venäläisryhmän tultua. Nyt hän asuu samassa huoneessa äitinsä ja isänsä kanssa.
– Stressi on kova, ja lapset kärsivät unettomuudesta.
Krementšukin kaupunki muistetaan Suomessa venäläisten kesäkuisesta ohjusiskusta ostoskeskukseen.

Yevheniia kertoo aristelevansa Halikon vastaanottokeskuksessa jopa sitä, että voisi mennä yhteiseen keittiöön kokkaamaan ruokaa. Häntä jännittää mahdollinen kohtaaminen venäläisten kanssa.
– Täytyy kuunnella ennen kuin keittiöön voi mennä. Vältän menemistä, jos sieltä kuuluu kolinaa. Lapsetkin ovat tästä stressaantuneita. Olemme paenneet venäläisiä ja nyt he ovat meidän naapureitamme.

Yevheniian mukaan moni ukrainalainen pelkää vastaanottokeskuksessa sitä, että jostain arjen asiasta syntyy vielä yhteenotto ukrainalaisten ja venäläisten välillä. Hän kertoo tapahtumista viikonloppuna.
– Hiljaisuus tulee kymmeneltä, mutta venäläiset metelöivät. Yritin sanoa, että lopettakaa, mutta he vain jatkoivat siihen asti, että vartija tuli paikalle.

Sekä Yevheniia että Olena opiskelevat parhaillaan Salon seudun ammattiopistossa. Heidän aviomiehensä ovat Ukrainassa reservin valmiustilassa.

Ukrainalaiset pitävät toisiinsa yhteyttä ja keskustelevat pikaviestipalvelu Viberissä, joka toimii suomalaisten suosiman WhatsAppin tavoin. Salanimellä kirjoittava ukrainalainen bloggaaja Fashik Donetskiy julkaisi kuvakaappauksia keskusteluryhmistä sunnuntaina.

Bloggaaja kertoi, että Suomessa sijoitetaan venäläisiä ”karkureita” samoihin vastaanottokeskuksiin ukrainalaisten naisten ja lasten kanssa. Mediakanava TCH tarttui aiheeseen ja julkaisi verkossa uutisen, jossa mainittiin Salon ja Halikon lisäksi myös Pori, Turku ja Uusikaupunki.

Halikon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Johanna Kallioinen ohjaa ottamaan yhteyttä Maanmuuttovirastoon.
– En kommentoi edes meidän yksikköömme liittyen. Kaikki kommentit voi pyytää Maahanmuuttovirastosta. Se viestii tästä asiasta.

Vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta myöntää, että venäläisten turvapaikanhakijoiden tulo Meriniityn vastaanottokeskukseen oli ”herättänyt hämmennystä ja kannanottoja ukrainalaisissa”.

Nuutinen sanoo, ettei hän ole kuullut ongelmista Halikossa tai muissa keskuksissa.
– Lähes kaikissa vastaanottokeskuksissa on ollut sekä venäläisiä että ukrainalaisia, eikä se ole tähän asti muodostanut ongelmaa. Selvitämme tilannetta ja katsomme, mitä toimenpiteitä teemme.

Yksikönjohtaja Jukka Pyykönen Meriniityn vastaanottokeskuksesta toteaa, että asukkaiden huolia on kuunneltu ja tilanne on rauhallinen.
– Ihmisten taustat huomioonottaen on ymmärrettävää, että erilaiset traumat aktivoituvat. Meidän täytyy ymmärtää kaikkia osapuolia. Tehtävämme on turvata kaikille ihmisille hyvä oleminen ja eläminen.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa julkaisi lauantaina avoimen kirjeen ukrainalaisten pakolaisten puolesta. Yhdistys katsoo, että Venäjältä paenneiden miesten sijoittaminen Ukrainasta paenneiden naisten ja lasten läheisyyteen muodostaa merkittävän uhan ukrainalaisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

”On syytä muistaa, että Ukrainasta pakenivat pääasiassa naiset ja lapset, kun taas Venäjältä pakenevat ovat ensisijaisesti miehiä. Kun Venäjän hallitus sotilaallisen kampanjan tappioiden ja epäonnistumisten seurauksena ilmoitti liikekannallepanosta, merkittävä osa Venäjän miespuolista väestöä yksinkertaisesti pelkäsi mahdollista kuolemaa Ukrainassa”, kirjeessä todetaan.

Yhdistyksen mukaan Venäjän kansalaisten majoittamista samoihin paikkoihin Ukrainan sotapakolaisten on täysin mahdoton hyväksyä.

Maahanmuuttovirasto tviittasi sunnuntaina, että ”sijoitamme ukrainalaiset ja venäläiset hakijat laitosmallisissa keskuksissa jatkossa lähtökohtaisesti eri keskuksiin”.

Maanantaina Maahanmuuttovirasto kertoi, että venäläiset ovat liikekannallepanon jälkeen jättäneet 237 turvapaikkahakemusta. Viime vuosina venäläiset ovat jättäneet tavallisesti 200 – 500 turvapaikkahakemusta vuodessa.

Yevheniia ja Olena esiintyvät jutussa turvallisuussyistä vain etunimillä.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
1 vuosi sitten

Kiinnostaisi tietää näiden venäjältä tulleiden pakolaisten/turvapaikanhakijoiden ylöspidosta. Maksavatko itse ”hotellimajoituksensa” vai menevätkö kustannuksen veronmaksajien piikkiin?

Olli P
1 vuosi sitten
Reply to  keijo.k

Arvaa kerran kuka maksaa…!?

Maitojunalla Venäjälle
1 vuosi sitten

Solidaarisuudellakin on rajansa. Suurin osa venäläisistä ei tarvii mitään suojelua täällä. Ne pitäis vaan lähettää takaisin. On irvokasta laittaa noi samoihin keskuksiin. Ajattele jos olet joutunut ukrainassa venäläisten hyväksikäytön taikka kidutuksen uhriksi, joten en yhtään ihmettele jos ukrainalaiset tuntevat turvattomuutta. Ja kansoilla on kumminkin eri kulttuurit, eikä ne välttämättä kohtaa. Nuoret miehet nyt aiheuttavat paikassa kuin paikassa levottomuutta. Eikö aikoinaan päätetty että Halikkoon tulee vaan perheitä? Venäläiset nuoret miehet eivät ole suojelun tarpeessa, ne ei ole kuin turvallisuusuhka Suomessa.

Last edited 1 vuosi sitten by Jarkko Turpeinen
Vlad
1 vuosi sitten

Epäilen Pertin olevan kyllä ihan eri mieltä.

Olli P
1 vuosi sitten

Ei ole kyllä migrin viherpeipposet nyt laisinkaan ajan tasalla! Aivan käsittämätöntä toimintaa.
Mitä tulee venäläisiin niin mitä ihmeen turvapaikkaa he tarvitsevat? No ehkä paikan mihin keräillä ostoksia kun ei nyt turistiviisumi toimi.

Tavis torilta
1 vuosi sitten
Reply to  Olli P

Aivan samaa mieltä Olli P:n kanssa. Miksi edes päästetään nuoria miehiä noin vaan Suomeen sekä uskotaan kaikki niiden selitykset. Lappeenrannan ym. alueiden OTTO-maatit tyhjenivät seteleistä ja sitten vastaanottokeskuksiin ilmaiseen kortteeriin, vaikka siellä on jo ukrainalaiset naiset lapsineen. Virkamiehen selitys, ettei tietoon ole tullut mitään vaikeuksia. Tappeluitako he odottavat! Tämä hätä on enempi henkisellä puolella kuin fyysisellä. Ja voihan nuorten miesten laumasta aiheutua mitä vaan!

Nosto eikä Otto
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Ottojen sijaan kyseessä olivat kilpailevat Nosto-automaatit, sillä niistä pystyy nostamaan käteistä kiinalaisilla UnionPay-järjestelmän korteilla. Tällä on alunperin pyritty palvelemaan kiinalaisturisteja.

Yrityksillä kädet veressä
1 vuosi sitten

Työpaikoilla sama ongelma ukrainalaisten kohdalla. Osa ukrainalaisista jotka työllistyneet, joutuvat tekemisiin työpaikoilla venäläisten kanssa. Minusta on törkeää toimintaa työnantajilta toimiessaan tällä tavalla.

Juhani
1 vuosi sitten

Pitäisikö vuosia yrityksessä olevalle venäläiselle antaa potkut jos joku ukrainalainen tulee töihin? Valot päälle siellä päässä.

pertti
1 vuosi sitten

Menisivät Venäjälle, siellä ovat turvassa.

Vlad
1 vuosi sitten
Reply to  pertti

Pertin kylmyys paistaa taas läpi.

pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Vlad

Onko Teillä asioista jotain sellaista tietoa mitä minulla ei ole? Äänestykset Itä-Ukrainassa kertoi selvästi, että haluavat Venäjälle. Pitää tehdä niin kuin Elon Musk ehdotti, YK:n valvonnassa vapaat vaalit Itä-Ukrainaan, kummassa maassa haluavat olla. Uskon, että Ukrainan johto ei voi tätä hyväksyä, tulisi paha takaisku.
Missä tässä on kylmyys jos ajattelen ihmisten parasta ilman politiikkaa?

keijo.k
1 vuosi sitten
Reply to  pertti

Äänestyksen tuloksessa ihmetytti suuresti äänestysprosentti, joka ei ylittänytkään sataa prosenttia. Jouduttiin varmaan hylkäämään hirvittävästi uurnassa valmiina olleita ”ennakkoääniä”?

Marja Pohjanmaalta
1 vuosi sitten
Reply to  keijo.k

Ihmettelen, eikö kaupungista löydy hyväsydämistä ihmistä, joka ottaisi tämän pelkäävän ukrainalaisnaisen kotiinsa?

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  keijo.k

Tekee niinkuin Elon Musk sanoo, siitä se selviää ei tarvitse spekuloida tyhjää ja politisoida. Minä kirjoitan tänne ilman politiikkaa sekä ilman vihaa. En osaa vihata ihmisiä.

Kalle
1 vuosi sitten

Kumpikin osapuoli pakenee sotaa, eli eivät halua tehdä pahaa toisilleen, niin mikä nyt on esteenä elää sovussa saman katon alla?

Faktat faktoina sentään
1 vuosi sitten
Reply to  Kalle

Toinen pakenee sotaa, toinen rintamalle menoa, mutta ei vastusta sotaa. Migriltä tuli nyt onneksi järkipäätös, joka olisi voinut olla linjaus ihan hetikin.

Vääristynyt kuvio
1 vuosi sitten

Sota kuin sota, loppujen lopuksi Suomeen pakenee aina eniten nuoria miehiä. Onko meillä niin pehmeä oikeusjärjestelmä, että suojellaan enemmän sotimaan joutumiselta, kuin sodan uhriksi joutumiselta. Kotimaisille miehille ei riitä enää puolisoitakaan, kun turvapaikkajärjestelmä tuo maahan valtavasti lisää nuoria lapsettomia miehiä, mutta ei juuri ollenkaan nuoria lapsettomia naisia. Tämänkin kehityksen hyötyjät ovat Helsingissä.