Väärä mekko innosti perustamaan kustantamon – sauvolaisen Inga Koskisen jännityskirjasarja ammentaa elementtejä juristin omista kokemuksista

0
Kirjailija Inga Koskinen on asunut aiemmin Salossa ja Halikossa. Aidot miljööt ovat hänelle tärkeitä kirjojen tapahtumapaikkoina. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sokean veren kannessa oli väärä mekko. Mekko oli vanhanaikainen eikä suinkaan tyttömäinen, mikä kuului kirjan juoneen.

Inga Koskisen ei auttanut kuin käydä taittoon menevä valmis käsikirjoitus läpi ja muuttaa teksti yötöinä vastaamaan kantta.

Esikoiskirjan kansivalinta sapetti sauvolaista niin paljon, että hän päätti perustaa kirjasarjan seuraavia osia oman kustantamon. Koskisen toinen jännityskirja Tatuoitu hammas ilmestyi hänen Books are media -yrityksensä kustantamana kesällä.

– En lähettänyt Tatuoidun hampaan käsikirjoitusta yhteenkään kustantamoon. Oma kustantamo sopi minun ajankäytölleni ja jaksamiselleni paremmin, Inga Koskinen kertoo.

Lapsena Inga Koskisesta piti tulla opettaja tai kirjailija, mutta hän valitsi oikeustieteen opinnot. Koskinen on asunut Salossa ja Halikossa, ja Sauvoon hän muutti kymmenkunta vuotta sitten. Asuinpaikan määritti hevosharrastus. Muuton aikaan hevosia oli viisi, nyt kaksi.

– Ensin piti katsoa, että hevosille on tarjolla hyvät tilat, sitten vasta tutkia asunto, hän naurahtaa.

Maallemuuton taustalla oli vakavampiakin syitä. Koskisella oli merkkejä työuupumuksesta, ja hän halusi rauhoittaa elämäänsä. Uupumus on mukana myös Koskisen kirjasarjan päähenkilön Brita Myrskyn elämässä.

Kirjassa Tatuoitu hammas uupunut Myrsky on vetäytynyt Sauvon maaseudulle toipumaan, mutta joku seuraa häntä. Myrskyä uhkaillaan, mutta miksi? Koskinen avaa Myrskyn salaisuuksia säästeliäästi ja pohjustaa lukijaa siihen, että tarinan laajempi juonikuvio on vasta aluillaan.

– Kirjoja on tulossa vielä ainakin kaksi lisää. Teen niitä molempia samaan aikaan, hän kertoo.

Esikoiskirjansa ensimmäisen version Koskinen kuvailee lähinnä oksentaneensa näppäimistölle. Muiden kirjojen suhteen hän on hyvin suunnitelmallinen.

– Hahmottelen pää- ja sivujuonet aaneloskokoisen vihkon aukeamalle käsin. Nuolet viittaavat jatko-osiin.

Hevosharrastus on yhteistä kirjailija Inga Koskiselle ja tämän teosten päähenkilölle Brita Myrskylle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Brita Myrsky on kolmekymppinen lakimies, joka hakee paikkaansa työelämässä. Varatuomari Koskinen kertoo ottaneensa hahmoon aineksia kokemuksistaan lakimiehen työstä.

Koskinen on toiminut juridiikan parissa noin 30 vuotta muun muassa pankkilakimiehenä ja nyttemmin omassa yrityksessään. Hänelle on tärkeää oikeudenmukaisuus.

– Olen nähnyt matkan varrella monennäköistä – miten oikeus toteutuu tai jää toteutumatta. Osa kokemuksistani on hurjia, ja niitä en voi sellaisenaan suoraan laittaa tekstiini. Ne kuitenkin vaikuttavat taustalla.

Koskinen kertoo havainneensa, miten inhimilliset seikat ovat vaikuttaneet tuomioihin, joiden pitäisi perustua puhtaasti juridiikkaan. Oikeudenkäynneissä ihmisten muistikuvat muuttuvat, kun tapahtumista on kulunut aikaa. Todistajien luotettavuus voi horjua, ja asioissa on voinut olla kulissien takaisia kytköksiä. Niistä hän ei voi puhua tarkemmin.

Myrskyn hahmo oli ensiksi kokeneempi, mutta Koskinen otti ikävuosista kymmenen pois. Hän halusi kirjoittaa myös romanttisia juonenkäänteitä. Kolmekymppiselle vähän hukassa oleminen ja läheisyyden kaipuu istuvat luontevammin.

– Jännitysjuonen kautta pystyy paremmin herättämään ajatuksia herättävää tekstiä kuin romanttisen viihteen, Koskinen huomauttaa.

Koskisen kirjoissa miljöö on aito: Sauvon, Salon ja Turun kuvaukset ovat tarkkoja. Paikat myös herättävät ideoita.

– Viimeksi tällä viikolla kun ajoin Salon ja Sauvon välistä tietä, Brita tuli mieleen. Näen hahmon toimimassa tutussa ympäristössä.

Parhaillaan Koskinen käy läpi Sauvon historiaa jatko-osia varten. Myös Salo on mukana tulevissa kirjoissa.

–  Olen juuri nyt niin innoissani sarjan kokonaisratkaisusta, että tekisi mieli julkaista viimeinen osa heti.

Inga Koskiselle kävi niin, että kaikki lapsuuden haaveet toteutuivat. Brita Myrsky -kirjojen lisäksi hänellä on mietinnässä muutakin fiktiota, ja hän on julkaissut myös tietokirjan Sovi, älä riitele.

Koskinen suoritti opettajan pedagogiset opinnot 1990-luvun puolivälissä, ja hän on vetänyt juridiikkaan liittyviä koulutuksia. Haaveet kirjailijan ja opettajan urasta punoutuvat yhteen hänen vetämillään kirjoituskursseilla. Hän on muun muassa pitänyt dekkarikurssia Paimio-opistossa ja opettanut luovaa kirjoittamista Kaarinan kansalaisopistossa.

Koskinen osallistuu kirjoitustyöpajoihin ja kursseille myös itse.

– Yhteisöllisyys ja yhdessä kirjoittaminen on minulle tärkeää.