Vahvistunut TPS oppi virheistään – tällä hyökkäyskalustolla verkkojen on soitava!

0
Michael Dal Colle oli lähellä onnistua maalinteossa heti debyyttiottelussaan HPK:ta vastaan. (kuva: TS/Timo Jakonen)

Viisas ei tee samaa virhettä kahdesti.

Turun Palloseuran suurin kompastuskivi viime kevään finaaleissa oli tehottomuus, joka on vaivannut joukkuetta alkukaudellakin. Nyt vahvistuneen TPS:n hunajapurkki tulee avautumaan useammin.

TPS majailee sarjataulukossa sijalla viisi, kun runkosarjaa on vanhentunut pian neljännes. CHL-taival päättyi taas lohkovaiheeseen, ja otteet kotimaassakin ovat olleet ailahtelevia osin sairastuvan täyttöasteen takia.

Toisaalta TPS suojelee omaa maaliaan pääosin vahvasti ja maalin suulla torjuu yksi Liigan kuumimmista maalivahdeista Lassi Lehtinen (torjuntaprosentti 93,6). Mutta hyökkäyspäässä on vallinnut tuttu maalinteon tuska. Lokakuun kuudessa ottelussa Palloseura on tulittanut vain yhdeksän osumaa.

Hetkinen! Aivan kuin olisin nähnyt tämän leffan aiemmin!

Jussi Ahokkaan luotsaama TPS aloitti viime kautensa tismalleen samoin teesein: tiivis puolustuspeli, huippumaalivahti ja vähän tehtyjä maaleja. Tarina vaikutti toistavan itseään, kunnes ikimuistoisen satavuotisjuhlaottelun jälkeisenä päivänä alkoi tapahtua.

TPS kertoi sunnuntaina videon välityksellä hyökkääjävahvistuksista, kun kanadalainen Michael Dal Colle ja kolminkertainen Ruotsin mestari Martin Johansson liittyvät seuraan loppukaudeksi. Samalla pätkäsopimuksilla loukkaantumisia paikanneet laituri Kai Kantola ja sentteri Jasse Ikonen eivät jatka Turussa.

Videolla TPS:n pelaajakoordinaattori Tomi Kallio kertoi, että laatuhyökkääjiä kartoitettiin kesästä lähtien. Hankinnat eivät siis olleet hätiköityjä. TPS oppi virheistään hankkimalla laatupelaajia paikoille, joissa eniten pulaa on.

Harvoin Liigaan saapuu Dal Collen kaltainen pelaaja, joka on parhaassa peli-iässään ja vyöllään sata NHL-ottelua. Dal Colle ei pystynyt kovista odotuksistaan huolimatta vakiinnuttamaan paikkaansa NHL:ssä, vaan pomppi viimeiset viisi kautta New York Islandersin ja sen farmiseuran välillä.

Johansson, 34, on ollut takavuosina SHL:n tähtipelaaja, mutta viime kaudet ovat olleet laskusuhdanteisia. Hänen pahviinsa onkin rustattu kuukauden koeaika.

Vahvistusten avausottelu keskiviikkona HPK:ta vastaan oli lupauksia herättävä. Molemmat väläyttelivät moneen kertaan, vaikka maali jäi vielä tekemättä. TPS:n seuraava näytös nähdään vasta ensi keskiviikkona, joten kaksikolla on runsaasti aikaa sopeutua uuteen ympäristöön.

Lisäksi tulisesti kauden aloittanut Lauri Korpikoski palaa pian kaukaloon ja lämpenevä maalitykki Mikael Pyyhtiä pelaa vasta ensimmäisiä pelejään.

Nykyisellä hyökkäyskalustolla on suorastaan katastrofi, jos verkot eivät ala soida toden teolla. Hankintojen jälkeen jokaiselta ketjulta sopii odottaa tulosta.

Ylivoima on ollut alkukaudesta Liigan kolmanneksi heikointa (12,50 prosenttia). Tähänkin on pakko tulla rajua muutosta, tai muuten on pohdittava hyökkäys- ja ylivoimapelin vastuuvalmentajan Kari Kalton pätevyyttä.

Koska Johansson aloitti HPK:ta vastaan sentterinä, keskikaista näyttää huomattavasti laadukkaammalta. Johansson–Arttu IlomäkiAarne IntonenJuhani Jasu on kuin eri planeetalta verrattuna nelikkoon Intonen–Ilomäki–Ikonen–Jasu. Kun kokematon Intonen tai mielialapelaaja Ilomäki ei joudu ykkössentteriksi, heidänkin pelaamisensa olettaisi vapautuvan.

Lokakuun lopun ja marraskuun pimenevät illat näyttävät suuntaa, minne TPS:n laiva tällä kertaa seilaa. Rämpimällä muut kärkijoukkueet Kärpät, Lukko ja pienellä varauksella Ilves karkaavat väistämättä turkulaisilta saavuttamattomiin. Vasta konettaan käynnistelevä Tapparakin kutittelee vain muutaman pisteen päässä TPS:stä.

Varmaa on ainoastaan se, ettei TPS:n hyökkäys kalpene enää kenellekään. Muista osa-alueistahan ei ole tarvinnut kantaa huolta missään vaiheessa.

Teksti: Riku Hatakka