Venäjä on varastanut Ukrainasta viljaa 537 miljoonan euron edestä, kertoo tutkivien journalistien yhteisprojekti

0

Venäjä on varastanut viljaa Ukrainasta ainakin noin 537 miljoonan euron edestä, kertoo uutistoimisto AP:n ja yhdysvaltalaisen PBS-kanavan Frontline-dokumenttiohjelman laaja yhteistutkimus.

AP käytti satelliittikuvia sekä meriradiotransponderin tietoja seuratakseen yli 30 aluksen liikkeitä. Alukset tekivät yli 50 matkaa kuljettaen viljaa Venäjän Ukrainassa miehittämiltä alueilta Turkin, Syyrian, Libanonin ja muiden maiden satamiin.

Toimittajat tutkivat laivausluetteloita ja sosiaalisen median viestejä sekä haastattelivat maanviljelijöitä, rahtaajia ja yritysten edustajia.

Venäjällä parlamentin ylähuone hyväksyi laittomat alueliitokset

Venäjällä parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto on hyväksynyt Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Eilen laki alueliitoksista meni odotetun yksimielisesti läpi myös parlamentin alahuoneessa eli duumassa. Seuraavaksi se etenee Venäjän presidentin Vladimir Putinin allekirjoitettavaksi.

Venäjä haluaa liittää itseensä Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin alueet Ukrainassa. Alueet muodostavat lähes viidesosan Ukrainasta.

Maailmalla Venäjän laittomat alueliitokset on tuomittu laajasti.

Ukrainan joukot etenevät edelleen

Ukrainan joukot ovat onnistuneet entisestään etenemään alueilla, jotka Venäjä yrittää laittomasti liittää itseensä. Ukrainan joukot ovat BBC:n sekä CNN:n mukaan edenneet eteläisessä Hersonissa sekä Itä-Ukrainan Luhanskissa.

Medioiden mukaan Ukrainan joukkojen edistymisestä ovat kertoneet sekä Hersonin että Luhanskin venäjämieliset viranomaiset.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot etenevät nyt useilla alueilla.

Kehitystä sotarintamalla ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.