Venäjän iranilaiset dronet eivät todennäköisesti vaikuta merkittävästi sodan kulkuun, arvioi ajatushautomo

0

Venäjän iranilaisvalmisteiset dronet eivät todennäköisesti vaikuta merkittävästi sodan kulkuun Ukrainassa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainalaisen prikaatikenraali Oleksi Hromovin mukaan Venäjä olisi käyttänyt 86:ta iranilaista Shahed-136-lennokkia Ukrainaa vastaan ja näistä 60 prosenttia olisi tuhottu, kertoo ISW.

ISW:n arvion mukaan lennokkeja on tähän mennessä käytetty lähinnä siviilikohteisiin ja terroritarkoituksissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Iran väittää, ettei maassa valmistettuja lennokkeja käytetä Ukrainassa, vaikka niitä nähdään Ukrainan taivaalla.

–  Ammumme niitä alas, vaikka meille kerrotaan, ettei iranilaisia droneja ole Ukrainassa. Löydämme kyllä keinot varmistaaksemme, ettei niitä tosiaan jää jäljelle, Zelenskyi sanoi torstai-iltaisessa puheessaan.

Zelenskyi sanoi myös ukrainalaisjoukkojen vallanneen Hersonin alueella alkukuun aikana takaisin yli 500 neliökilometriä maa-alueita ja kymmeniä kyliä.

Ukrainalaisviranomainen: Harkovassa vallatuilta alueilta löytynyt 534 siviilin ruumit

Syyskuun alun jälkeen Harkovan alueella takaisin vallatuilta alueilta on löydetty kaikkiaan 534 siviilin ruumiit, kertoi alueen johtava poliisitutkija Serhi Bolvinov torstaina.

Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Bolvinovin mukaan valtaosa ruumiista on löytynyt Izjumin suurelta hautapaikalta, josta löytyi yhteensä 447 haudattua ruumista. Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko kertoi noin kaksi viikkoa sitten, että Izjumin hautapaikalle haudattujen ruumiiden ylöskaivaminen oli saatu päätökseen.

Bolvinovin mukaan Harkovassa takaisin vallatuilta alueilta on löydetty myös 22 kohdetta, joita ukrainalaisviranomaiset epäilevät venäläisjoukkojen käyttäneen kidutushuoneina.

Zaporizhzhjan torstaisen ilmaiskun uhriluku kasvanut

Torstaina Zaporizhzhjan kaupunkiin kohdistuneessa ohjusiskussa kuolleiden määrä on kasvanut.

Seitsemän venäläisohjuksen isku Zaporizhzhjaan on alueen kuvernööri Oleksandr Staruhin mukaan johtanut ainakin seitsemään kuolonuhriin.

Kuvernöörin mukaan ainakin viiden ihmisen uskotaan olevan yhä kadoksissa ja iskun jälkeiset raivaustyöt jatkuvat.

Eilen Zaporizhzhjan ohjusiskussa kerrottiin kuolleen kolme ihmistä.

Brittitiedustelu: Venäläisjoukkojen vähäinen koulutus ja heikko sotilaskuri kalustotappioiden taustalla

Venäjän joukkojen vähäinen koulutus ja heikko sotilaskuri näkyvät Venäjän kalustotappioiden määrässä Ukrainassa, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Tiedusteluraportissa tuodaan esille, etteivät venäläisjoukot ole tuhonneet ehjää sotakalustoaan vetäytyessään tai antautuessaan. Kalustotappioiden arvioidaan jatkuvan, sillä venäläisjoukot ovat monella rintamalla kovassa paineessa ja sotilaiden taistelumoraali on heikkoa.

Wall Street Journal -lehti uutisoi aiemmin tällä viikolla, että suurin osa Ukrainan ulkomailta saamasta raskaasta sotakalustosta on jo peräisin vetäytyneiltä venäläisjoukoilta. Venäläissotilaat ovat jättäneet jälkeensä suuria määriä raskasta kalustoa ja tarvikevarastoja.

Patriarkka Kirill: 70 vuotta täyttävä Putin on Jumalan valittu

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill on onnitellut tänään 70 vuotta täyttävää presidentti Vladimir Putinia. Kirill sanoi, että Putin on Venäjän johdossa Jumalan antaman valtuutuksen johdosta.

–  Jumala asetti teidät valtaan, jotta voisitte suorittaa erityisen tärkeän ja vastuullisen tehtävän, joka koskee maan ja huostaanne uskottujen ihmisten kohtaloa, Kirill lausui onnittelusanoissaan presidentille.

Patriarkka Kirill on ollut Putinin Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan vankka tukija.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Elias Peltonen, Anniina Korpela