Vieraspetohanke peruuntui Omenajärvellä – ”Paikalliset eivät lähteneet mukaan”

6
Poistettaviin vieraspetoihin kuuluvaa minkki uhkaa supikoiran ohella Suomen vesilintukantoja. Kuva: TS-arkisto/Lauri Rotko

Vieraspetojen minkin ja supikoiran pyynti Helmi-rahoituksen turvin peruuntui Omenajärveltä (Omenojärveltä). Valtakunnalliseen Helmi-ohjelmaan valitun lintujärven vieraspetohanke ei päässyt alkamaan suunnitellusti viime kesänä, joten tämä ainoa Salosta ohjelmaan valittu kohde vaihtui Puurijärvelle Satakunnan puolelle.

– Sääli, kun rahoitusta olisi ollut, pahoittelee Metsähallituksen projektipäällikkö Mikko Toivola .

Suomen riistakeskuksen ja Metsähallituksen toteuttamassa kolmivuotisessa projektissa vuoroaan odotti viimeisenä Kiikalan kohde, jossa asia jämähti Toivolan mukaan metsästysseuraportaaseen.

– Paikalliset eivät lähteneet mukaan, Toivola sanoo.

Myös hanketta paikallisesti junaillut Pekka Oksanen Kiikalan metsästysyhdistyksestä harmittelee poisjääntiä, joka hänen mukaansa tyssäsi siihen, että alueella toimivat kaksi muuta metsästysseuraa eivät lähteneet mukaan.

Näistä toinen selittää asiaa sillä, etteivät he edes metsästä alueella.

– Me emme lähteneet mukaan, koska metsästysalueemme eivät rajoitu Omenajärveen. Ranta-alueita ei ole vuokrattu meille, selittää Erkki Pelto hirviseurueen puolesta.

Helmi-vieraspetohankkeessa tavoitteena on poistaa Suomen vesilintukantoja uhkaavia supikoiria ja minkkejä. Samalla odotetaan, että muu alkuperäisluonto hyötyy.

Hankkeen on määrä kestää vuoden 2023 loppuun 73 tärkeimmällä lintuvesialueella Suomessa. Rahoitusta on saatu neljä miljoonaa euroa.

– Olisimme saaneet pyyntilaitteet ja riistakamerat sekä matkakulukorvauksia, Pekka Oksanen kertoo.

Hän arvioi, että pyyntilaitteen hinta yksistään on parisen sataa euroa.

Jokaiselle Helmi-hankkeessa mukana olevalle kohteelle on varattu vähintään viisi riistakameraa, 25 minkkiloukkua ja kymmenen supikoiraloukkua.

Supikoiraloukuissa on mukana tekniikka, joka ilmoittaa kännykkään loukun laukeamisesta.

Vieraspetopyynti on ajoitettu elokuusta huhtikuun lopulle.

Vaikka Kiikalassa ei päästykään alkua pidemmälle Helmi-hankkeessa, vieraspetoja pyydetään jonkin verran omatoimisesti muuten.

Omenajärven lisäksi hanke kuivui kasaan myös Vaasassa, jossa syynä oli Toivolan mukaan se, että kyseisellä alueella harrastetaan vain hirvieläinmetsästystä.

Vieraspetohanke on edennyt Toivolan mukaan muilla alueilla suunnitellusti.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
1 vuosi sitten

Tämä oli erikoinen uutinen. Toivottavasti rahoitus järjestyy toiseen kohteeseen, jossa supikoirat ja minkit saavat kyytiä. Itse ottaisin mielelläni kameran, loukun ja matkakorvaukset, jos sellaisia olisi tarjolla.

Pertti
1 vuosi sitten

Näitä minkkejä löytyy luonnosta, ja ne ovat pahoja petoja. Siinä vihreät ja luonnonsuojelijat tekivät ikävän teon päästäessään vapaaksi tarhoista. Ne pitäisi saada luonnosta pois.

Tuttu peto
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Lähetetään Venäjälle – siellä on innokkaita ampujia.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Tässä olen Pertin kanssa samaa mieltä.

Karvoja tuulilasissa
1 vuosi sitten

Toivottavasti metsästysseura keskittyy ja käyttää aikansa kaikkein haitallisimman vieraslajin hävittämiseen, valkohäntäpeuran.

Urpo
1 vuosi sitten

Loukku tai pari kohtuullisen matkan päässä kotoa ei kenenkään aikaa liikaa vie, kun riistakameralla voi loukkua lähes reaaliajassa vahtia. Hyvä supiloukku ja kamera maksaa satoja euroja, ja liittymän kuukausimaksutkin vuosittain jotain. Itse olen jo yhden paketin omilla rahoillani hankkinut, joten jatkossa joku muu voisi kustannuksiin osallistua.
Arvaanko oikein, että niin sanotuilla luonnonsuojelijoilla ei näitä juurikaan käytössä ole?