Viitankruunun ulkoilureitti on valmis kierrettäväksi

0
Viitankruunun ulkoilureitti on valmis opastauluja myöten. Viitankruunun asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Markula tietää, että reitillä on jo nyt paljon käyttäjiä. Kuva: SSS/Talvikki Salin

Salon Viitankruunun kiertävä ulkoilureitti on valmistunut tänä syksynä. 3,5 kilometrin mittainen reitti tarjoaa ulkoilijalle harvinaisen monipuolista nähtävää merenrannasta muinaismuistopaikalle.

– Reitillä voi nähdä luonnon monimuotoisuutta: on rantamaisemaa, on lehtimetsikköä ja on kallioisempaa ja mäkisempää maastoa sekä Viitankruunun muinaismuistoalue. Käyttäjät ovat kehuneet juuri reitin vaihtelevuutta, toteaa ahkerasti talkootöitä reitin eteen tehnyt Jussi Leino.

– Reitti on myös erilainen riippuen siitä, mistä kohtaa sen aloittaa. Kyltitetyt aloituspaikat löytyvät Reikäkirveenkadun päästä ja Viitankruunun muinaispolun parkkipaikalta. Reitistä voi myös kulkea vain osan, vinkkaa Viitankruunun asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Markula.

Viitankruunun ulkoilureitti koostuu useammasta osasta. Jos liikkeelle lähtee Reikäkirveenkadun päästä, ensimmäisenä osuutena on noin 700 metrin mittainen Viitanpolku, jonka Salon kaupunki rakensi viime vuonna. Viitanpolku etenee alas Halikonlahden rantaan, ja sen varrelta löytyy puinen lintujentarkkailulaituri.

Sieltä matka jatkuu rannan tuntumassa Viitankruunun asukasyhdistyksen tekemällä polulla, jonka alkupäässä on heti mukava eväidensyöntipaikka puisine kalusteineen. Taukopaikalta pääsee jatkamaan taivalta asukasyhdistyksen talkoilla rakentamia pitkospuita pitkin. Niillä on pituutta 300 metriä.

– Pitkospuiden rakentaminen oli 30 asteen helteessä aika hikistä hommaa, Markula naurahtaa.

Pitkospuiden jälkeen reitti etenee ylös rinteeseen ja kyläyhdistyksen viime vuonna rakentaman laavun ja nuotiopaikan luokse. Paikalla on myös samanlaiset taukokalusteet kuin rannassa.

Levähdyksen jälkeen reitti jatkuu pitkin puron vartta ja kyläyhdistyksen raivaamaa polkua Viitankruunun muinaismuistoalueelle. Siellä se yhtyy kaupungin kunnostamalle Viitankruunun muinaispolulle. Noin kilometrin mittaisella polulla pääsee ihailemaan pronssikautisia hautaröykkiöitä.

Muinaispolun parkkipaikalta reitti jatkuu Merikulmantietä myötäillen ja tien toiselle puolelle poiketen takaisin Reikäkirveenkadulle.

– Reitti on pyritty johtamaan metsässä pitkin ihmisten ja eläinten valmiiksi tekemiä polkuja. Reitin tunnistaa seuraamalla punaisia merkkejä, Markula toteaa.

Viitankruunun ulkoilureitin varrelta löytyy muun muassa paikka eväiden syöntiin aivan Halikonlahden tuntumassa. Viitankruunun asukasyhdistyksen Jussi Leino (vas.) ja Jussi Markula ovat tyytyväisiä reitin valmistumisesta. Kuva: SSS/Talvikki Salin

Viitankruunun asukasyhdistys toteutti Viitankruunun ympäri kulkevan retkeilyreitin talkoilla.

– Kaikki alkoi siitä, kun mietimme, kuinka tätä merenrantaa saataisiin enemmän ihmisten käyttöön, Markula kertoo.

Viime vuonna asukkaat tarttuivat toimeen ja alkoivat raivata Viitannummen heinikoitunutta rantaa. Talkoovoimin tehtiin nuotiopaikka ja laavu, joihin saatiin Ykkösakselilta 10 000 euroa Leader-tukea. Sen jälkeen kaupunki rakensi Viitanpolun, ja kaksi vuotta aiemmin se oli jo kunnostanut Viitankruunun muinaispolun.

Tänä vuonna asukasyhdistys otti päämääräkseen yhdistää palaset yhtenäiseksi Viitankruunun kiertäväksi lenkiksi. Rahoitusta saatiin Salon kaupungin osallistuvan budjetoinnin määrärahoista vajaan 10 000 euron verran.

Hankkeeseen kuuluivat raivaustyöt, pitkospuiden ja puisen sillan teko sekä opastaulujen hankkiminen ja reittimerkintöjen asentaminen. Mukana talkoissa oli runsaat 20 alueen asukasta.

– Halusimme luoda yhteyden veden ja muinaismuistoalueen välille. Samalla myös laavulle tuli parempi kulkuyhteys. Lisäksi halusimme tuoda esille tätä aluetta: kuinka monimuotoista luontoa täällä on, vaikka olemme aivan lähellä keskustaa, Markula kuvailee.

Uusi ulkoilureitti lisää myös alueen asukkaiden viihtyvyyttä.

– Saimme sopivan mittaisen iltalenkin. Ennen täällä lähdettiin lenkkeilemään Viitanlaakson pyörätielle tai Merikulmantien vartta vanhalle sokeritehtaalle ja takaisin, Markula hymyilee.

Viitankruunun kierron pitkospuut kulkevat pitkin Halikonlahden rantaa. Niillä on mittaa 300 metriä. Kuva: SSS/Talvikki Salin

Asukasyhdistys viittaa Viitankruunun nimellä alueeseen, johon kuuluvat Viitannummi, Viitanlaakso, Kiviahde ja Hakamäki. Yhdistys haluaa tehdä aluetta tutuksi myös muille salonseutulaisille ja matkailijoille. Tässä on jo päästy hyvään alkuun.

– Kesän aikana täällä nähtiin muun muassa paljon keskieurooppalaisia matkailijoita, Markula kertoo.

Asukasyhdistyksen tarkoituksena on kehittää Viitankruunun umpeenkasvanutta ranta-aluetta edelleen.

– Pyrkimyksenä olisi tehdä harrastelaituri, josta voisi lähteä vesille sup-laudalla, pienellä veneellä tai kanootilla. Poistaisimme laiturin kohdalta rantaruovikkoa parinkymmenen metrin matkalta, Markula kertoo.

– Kun pidimme kesällä talkoita, tässä kävi koko ajan kalastajia kysymässä, mistä kohdasta pääsee rantaan, Leino mainitsee.

Salon kaupunki on ollut hankkeessa avuksi ja tehnyt rantaan sora-alueen, jolle asukasyhdistys hankki taukokalusteet. Tulevan harrastelaiturin kohdalta kaupunki on paaluttanut rantaa.

Yhdistyksen toiveena on vuokrata kaupungilta ranta-alue ja rakentaa siihen vielä terassi ja kioski.

– Siitä nuoriso voisi kesällä myydä jäätelöä tai vuokrata sup-lautoja. Ja rannalla voisi olla vaikka saunalautta ja aurinkopaneelit kalastuskäyttöön hyvin soveltuvien sähköisten perämoottoreiden lataamiseen, Markula visioi.