Vilppaasta ei ollut kuokkavieraaksi – Karhu irtosi talutusnuorasta 13 minuuttia ennen loppua ja kruunasi avajaiset tyylillä

0
Jalon Pipkins on ollut muutamaa donkkia lukuun ottamata tehoton korin alla.

Vilppaan kauden toiseen tappioon toisessa ottelussa voi suhtautua kahdella tavalla:

1) Saldo 0/2 on kärkikolmikkoon povatulle joukkueelle huono startti. Etenkin, kun 22 kierroksen jälkeen sarja jaetaan kahtia. Varapatruunoita ei saa tuhlata jo lokakuussa.

2) Vilppaan pelaaminen otti Kauhajoen uuden areenan kirkkaissa valoissa valtavan askeleen eteenpäin. Lauantain Nokia-tappion avuttomuus vaihtui taisteluun ja Vilpas oli ensimmäiset 28 minuuttia parempi joukkue.

Kumpikin vaihtoehdoista on totta, mutta numero kaksi on siinä kuuluisassa ”isossa kuvassa” oleellisempi.

Kun ottelua oli jäljellä 13 minuuttia, Vilppaan paras pelaaja Isaiah Crawley otti puolustuslevypallon ja vapautti amerikkalaisesta jalkapallosta tutulla koko kentän syötöllä Bo Hodgesin helppoon koriin. IKH Areenan mediakuutio näytti siinä vaiheessa tilannetta 51–58, ja Vilpas oli aidosti kiinni yllätysvoitossa.

Viimeiset 13 minuuttia olivat kuitenkin täydellisesti kotijoukkueen. Karhu muuttui hetkessä siksi Karhuksi, joka tuli viime kaudella tutuksi. Karhu voitti kaikki 50/50-pallot ja repi hyökkäyslevypallot itselleen. Lopusta huolehti Korisliigaan edelleen liian hyvä Cameron Jones.

– Ensimmäiset 20 minuuttia oli ok, mutta sen jälkeen Karhu painoi kaasua ja meiltä hajosi pakka, Vilppaan Riku Laine tiivisti.

Näytti myös siltä, että Vilpas jäi Nokia-ottelun tavoin ottelun lopussa fyysisesti hopealle.

– Kamppailimme paljon kovemmin (kuin Nokiaa vastaan), mutta olimme tietyissä tilanteissa myöhässä, Laine näki.

– Näytti, että me väsyimme, vaikka pyrimme pelaamaan laajalla rintamalla, Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen näki mustat viimeiset 13 minuuttia, jotka Karhu vei 31–15.

Mikä huolestuttavinta Vilppaan kannalta, joukkue menetti taas enemmän palloja (16) kun antoi koriin johtavia syöttöjä (13)

– Menetysmäärä ei johdu yhdestä tietystä asiasta, se on huolimattomuutta ja hosumista. Menetyksiä tulee jokaiselle pelaajille, takamiehille ja senttereille. Se on ollut ongelma ensimmäisestä harjoitusottelusta lähtien, Savolainen muistutti.

Menetyksiä enemmän pitää olla huolissaan korisyöttöjen määrästä. Syöttöketjut eivät ole järin pitkiä, ja kolmosprosentti jäi taas alle 30:n.

Ennen kautta yksi Vilppaan kysymysmerkeistä oli levypallopelaaminen, mutta keskiviikkona Vilpas voitti ne Crawleyn johdolla määrällisesti ja teki hyökkäyslevyistä Karhua enemmän pisteitä, vaikka Karhu on siinä sarjan paras (tämäkin puoltaa vaihtoehtoa kaksi).

Mutta siinä missä Jones johti Karhua ratkaisuhetkillä edestä, Vilppaalta ei edelleenkään löytynyt selkeää pelaajaa, jonka käsiin pallo pelattaisiin. Tästä kärsii erityisesti ykköspointti Perttu Blomgren, joka joutuu käyttämään aivan liikaa aikaa pelaajien asetteluun ja skriineihin kutsumiseen.

Yksinkertaisesti Vilpas miettii tällä hetkellä liian kauan ja miettiessä etu katoaa.

– Se vaatii vaan töitä, Laine muistutti, eikä ollut 0/2-startista alkuunkaan huolestunut.

– Sitten olisin huolestunut, jos meitä ei olisi Nokia-ottelun tavoin kiinnostanut olla paikalla ja olisimme hävinneet 30 pinnalla. Tässä joukkueessa on edelleen paljon potentiaalia, joka vaan pitää legendaarisesti ”ulosmitata”.

Muista amerikkalaispelaajista Jalon Pipkins aloitti ulosmittauksen jo Kauhajoella, mutta sentteri KeyShawn Feazell ei saa (eikä hänestä saada) riittävästi irti itsestään.

Bo Hodgesin alkukausi jatkui onnettomana: kolme minuuttia kentällä ja verta vuotava haava silmän alle. Paikallinen ensiapuhenkilö lähti Hodgesin kanssa areenan pihalta kello 18.57 ja ehti Kauhajoen terveyskeskukseen ennen kello 19:ää, jolloin päivystys sulkeutui. Haava liimattiin kiinni ja Hodges palasi toiselle puoliajalle.

Pikavauhtia valmistuneessa IKH Areenassa oli myös omat käynnistymisvaikeutensa. Ottelun alussa hallista katosivat niin sähköt kuin tietoverkot, mikä viivästytti ylösheittoa kymmenellä minuutilla.

Yhtä kaikki, areenan avausilta oli kaikin tuomariäänin menestys. 1 973 katsojaa sai todistaa, kun Kauhajoella siirryttiin areena-aikaan ja nostettiin rima taas uuteen korkeuteen.

– Melkoinen pytinki. Saatte olla ylpeitä, Savolainen kertoi yleisölle avoimessa lehdistötilaisuudessa ja sai illan kovimmat aplodit.

MIESTEN KORISLIIGA

Karhubasket–Vilpas 82–73 (21–23, 20–23, 17–12, 24–15)

Karhubasketin pisteet/levypallot: Cameron Jones 20/2, Henri Kantonen 13/9, Daniel Dolenc 6/5, Teemu Suokas 0/0, Manny Patterson 7/4, Severi Kaukiainen 5/3, Eero Innamaa 0/1, Miikka Marttinen 5/2, Joona Hakamaa 3/0, Jaye Crockett 11/5, Lee Skinner 12/5.
Vilpas: Jalon Pipkins 12/2, Bo Hodges 4/3, Keyshawn Feazell 9/5, Perttu Blomgren 11/1, Mikko Koivisto 6/4, Juho Nenonen 4/3, Roope Ahonen 5/1, Niilo Kärkkäinen 0/2, Riku Laine 7/2, Isaiah Crawley 15/13.

Levypallot: 38–43
Syötöt: 15–13
Menetykset: 7–16
Heittoprosentit:
1 p: 79–71
2 p: 45–51
3 p: 38–28

Tuomarit: Ville Selkee, Miltos Ioannidis, Topias Antinmaa.
Yleisöä: 1 973

OHO!

Karhu hyökkäsi avauspuoliskon koriin, joka oli neljä senttiä liian alhaalla.

Vilppaan seuraava ottelu: ti 11.10. Vilpas–Pyrintö kello 18.30 Salohallissa.