80-vuotias Muurlan Opisto juhlii perjantaina – ”Opisto on yhtä kuin sen ihmiset”

0
Kuviin ikuistettuja hetkiä Muurlan Opiston 80-vuotisen taipaleen varrelta esittelevät animaation opiskelija Minttu Pölkki (vas.), valokuvauksen opettaja Ville Karas, rehtori Alli Ikonen, sarjakuvataiteen opiskelija Victor Tattari ja valokuvauksen linjavastaava, vararehtori Kikka Niittynen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Käytännönläheisyys, itseohjautuvuus ja yhteisöllisyys. Nämä seikat ovat 80-vuotiaan Muurlan Opiston kulmakiviä niin rehtorin, opettajien kuin opiskelijoidenkin mielestä.

– Kansanopistossa ollaan tiiviisti yhdessä, joten ryhmällä ja sen vuorovaikutuksella on suuri rooli, rehtorina entisessä opinahjossaan keväällä aloittanut Alli Ikonen painottaa.

– Meidän on mutkatonta työskennellä niin kauan kuin opiskelijoilla riittää kiinnostusta. Tekniikoita on helppo harjoituttaa, motivaatiota ei, valokuvausta opettava Ville Karas lisää.

Karas toteaa samassa yhteydessä, ettei opettajakaan ole koskaan ”valmis”.

– Minä opin jokaiselta vuosikurssilta jotain uutta, hän kiittelee.

Ikonen allekirjoittaa Karaksen näkemykset pohtiessaan omaa asemaansa opiston rehtorina.

– Paljon on vielä opittavaa, mutta tiedän pärjääväni, kun minulla on opiston ihmiset ympärilläni. Ilman heidän tukeansa en pystyisi tätä työtä tekemään, hän sanoo.

Victor Tattari (vas.) ja Minttu Pölkki aloittivat toisen lukuvuotensa Muurlan Opistossa kuluvana syksynä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Muurlan Opiston linjaopinnot kestävät 1–2 vuotta. Läheskään kaikki oppilaat eivät palaa toiselle lukuvuodelle, mutta Victor Tattari ja Minttu Pölkki ovat niin tehneet.

Tattari tosin aloitti syksyllä opinnot Helsingin yliopistossa, mutta palasi Muurlaan huomattuaan, etteivät yliopisto-opinnot vastanneet hänen odotuksiaan.

– Koen, että tämä on oikea reitti taiteellisen urani pohjustamiselle, sarjakuvalinjalla opiskeleva Tattari toteaa.

Toisen vuoden opinnot ovat opettajien mukaan luonteeltaan syventäviä ja ne sisältävät esimerkiksi pidempään työstettäviä projekteja.

– Meille on opetettu esimerkiksi tekniikoita, materiaalien käyttöä, kuvankäsittelyä ja tarinankerrontaa, Tattari luettelee.

– Käytännön tekeminen on vahvassa roolissa. Se on yksi syy, miksi halusin palata Muurlaan, hän jatkaa.

Animaatiota opiskeleva Pölkki kiittelee Tattarin tavoin opintojen käytännönläheisyyttä.

– Meitä on myös neuvottu ja opastettu siinä, miten omalla taiteellaan voi työllistyä. Opettajat kehottavat hakemaan apurahoja, mutta jatko-opiskeleminenkin kiinnostaa, Pölkki myöntää.

Muurlan Opiston tiloja: edessä Senaattorila ja taaempana päärakennus. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Kuluneet koronavuodet vaikuttivat rajusti opistolaisten jokapäiväiseen työskentelyyn. Opetusta järjestettiin etänä, mikä ei ole kansanopistoympäristössä järin tavallista.

– Kansanopiston pedagogiikka nojaa vahvasti lähiopetukseen, Ville Karas tiivistää.

Etäopiskelu tarkoitti samalla sitä, ettei esimerkiksi studiotyöskentely ollut mahdollista.

– Monet animointiin tarvittavat laitteet ja välineet ovat koulun tiloissa, joten käytännön harjoittelu oli siltä osin mahdotonta, Pölkki havainnollistaa.

Sekä Turun seudulta kotoisin oleva Pölkki että Helsingistä Muurlaan päätynyt Victor Tattari asuvat lukukauden aikana opiston asuntolassa.

– Juuri muita ei minun lisäkseni asuntolassa ollut, kun koronarajoitukset olivat päällä, Pölkki muistelee naurahtaen.

Opistossa vallitsi maskipakko pitkälle tämän vuoden kevääseen saakka.

– On upeaa, että voimme nähdä toistemme kasvot ja opiskella normaaleissa olosuhteissa, vararehtori ja valokuvauksen linjan vastuuopettaja Kikka Niittynen riemuitsee.

Muurlan opiston rehtorina keväällä aloittanut Alli Ikonen puursi mukana alkukesän asuntolatalkoissa Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Muurlan Opiston 80-vuotisjuhlia vietetään tänä perjantaina. Iltapäivällä järjestetään muodollisempi kahvittelutilaisuus, ja illalla revitellään Muurla Art Festivaliksi nimetyissä bileissä.

– Iltajuhlassa on paikalla sekä nykyisiä että entisiä opiskelijoitamme. Alumneja tulee yli 30 vuoden takaa, Alli Ikonen kertoo.

Opiskelijat tekevät festivaalille omia esityksiään, ja yleisöä tanssittaa livebändi.

– Ohjelma ei ole mitenkään formaali. Vapaamuotoista seurustelua ja taiteesta nauttimista, Ikonen sanoo iltajuhlaan viitaten.

Juhlan jälkeen koittaa taas vääjäämättä arki. Millä mielin Muurlan Opistossa lähdetään kohti seuraavaa 80 vuotta?

– Kansanopistot etsivät paikkaansa suomalaisella koulutuskartalla. Me elämme hetkessä, emmekä osaa ennustaa, miltä tilanne esimerkiksi kolmen vuoden päästä näyttää, Ikonen lausuu.

– Opisto on yhtä kuin sen ihmiset. Siitä tulee Muurlan henki, hän päättää.

80 vuotta

Muurlan Opisto

  • Vuonna 1942 perustettu kansanopisto, jonka opetus keskittyy nykyään luoviin aloihin.
  • Tarjoaa tällä hetkellä kolme opintolinjaa, joilla opiskelu on päätoimista ja kestää 1–2 vuotta. Linjat ovat sarjakuva, animaatio ja oppivelvollisille tarkoitettu taidevuosi. Valokuvaukseen keskittyvä slow photography -linja käynnistyy tammikuussa.
  • Opiskelijoita noin 150, joista 25 pitkillä kansanopistolinjoilla. Loput lyhytkursseilla ja eri laajuisissa monimuoto-opinnoissa.
  • Opistolla on oma asuntola, joka tarjoaa majoituspalveluita opiskelijoille, kurssilaisille ja myös ulkopuolisille.
  • Toiminta saa rahoituksensa pääasiassa valtionosuuksista ja kurssimaksuista.