Ääniä keskittämällä tuloksia

0
Salosta saadaan läpi kansanedustajia vain ääniä keskittämällä.

Paikallista kansanedustajaa pidetään tarpeellisena linkkinä valtion hallintoon, ei pelkästään eduskuntaan, vaan myös ministeriöihin.

Varsinais-Suomessa on eduskuntaan ehdolla nykyisiä kansanedustajia, jotka ovat niin hyvissä asemissa ja tunnettuja, että heidät valitaan varmasti. Heidän äänensä auttavat myös muita pääsemään läpi.

Salon kokoisessa kaupungissa ehdokkaan läpi saaminen vaatii vahvaa äänien keskittämistä. Joidenkin ehdokkaiden kohdalla se onnistunut.

Salon seurakuntavaaleissa nähtiin hyvä ehdokasasettelun ja keskittämisen yhdistelmä. Marttilan ja Kosken kuntien alueen Martinkosken seurakunta liittyy vuodenvaihteessa suurempaan Salon seurakuntaan. Seurakuntavaaleissa martinkoskelaiset kiilasivat äänimäärissä kärkeen, ja kaikki kuusi ehdokasta valittiin Salon kirkkovaltuustoon.

Äänet annetaan salassa, mutta alueella oli selvästi yhteinen tahto saada omat ehdokkaat läpi.

Puolueet pyrkivät yleensä löytämään ehdokkaita eri puolelta vaalipiiriä. Läpimenomahdollisuutta ei kaikilla ole, mutta ääniä tarvitaan puolueen pottiin. Piirin viimeinen edustajan paikka voi olla pienestä kiinni.

Ehdokkaan tuttuus on tutkitusti tärkeimpiä tekijöitä äänestyspäätöstä tehdessä, mutta paikallisuus on vain yksi peruste. Ehdokkaan pitää myös kelvata äänestäjille.

Puolueiden listoilla oli viime eduskuntavaaleissa 15 salolaista ehdokasta. Eduskuntaan heistä valittiin kaksi. Katja Taimela (sd.) sai kotikaupungistaan 3 500 ääntä ja Mikko Lundén (ps.) 3 400 ääntä. Ne eivät yksin riittäneet valintaan, mutta ne olivat vahva alusta muualta päin maakuntaa tulleille äänille.

Ensi kevään vaaleissa Salon ainoa ehdokkaansa oleva kansanedustaja on Lundén.

Kevään 2019 vaaleissa Salossa annettiin 29 000 ääntä. SDP sai 6 700 ääntä, perussuomalaiset 6 600 ääntä, kokoomus 4 800 ääntä ja keskusta 3 900 ääntä.

Suurimpien puolueiden kannatus on ollut Salossa viime vaaleissa sitä luokkaa, että ääniä keskittämällä läpi voi päästä kolme, jopa neljä ehdokasta, jos muualta maakunnasta tulee vähänkään apuja.