ABC Tammisillan sulkeutumista ihmeteltiin ja harmiteltiin – ”Liikenneasema parhaasta päästä”

0
ABC Tammisillassa on myyty tuotteita alennuksella ennen paikan sulkeutumista. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Taivaalta tihkuttaa vettä ja yleisilme on betoninharmaa perjantaina aamupäivällä paimiolaisella liikenneasemalla. Vierestä kuuluu tasaista kohinaa, kun autot pyyhkäisevät moottoritietä pitkin kohti Turkua ja Helsinkiä.

Liikenneasema ABC Tammisillassa on viikon viimeisenä arkipäivänä hyvin rauhallista. Yksi maasturi kurvaa tankkausletkujen eteen, ja pari ihmistä kipittää ripeästi niska kyyryssä pois tihkusateesta kohti sisätiloja.

Pian paikka rauhoittuu kokonaan, sillä Turun Osuuskauppa päätti sulkea kesällä 1997 avatun liikenneaseman. ABC Tammisilta on viimeistä päivää auki sunnuntaina.

Liikenneasema avattiin aikoinaan Salon Seudun Osuuskaupan toimesta nimellä Shell Tammisilta. Parhaina vuosina sisään pääsi ympäri vuorokauden, mutta viime ajat se on ollut auki kello 6–24.

Kuuleman mukaan Tammisillan avajaisissa uutta liikenneasemaa ihmettelemään tulleita asiakkaita viihdytti Napakympin legendaarinen juontaja Kari Salmelainen.

ABC Tammisillan marketin puolella hyllyt olivat jo melkoisen tyhjät perjantaina. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Liikenneasemalle nähtiin tuolloin tarvetta, sillä olihan Turun ja Paimion välille saatu käyttövalmis moottoritie vuonna 1995.

Nyt yksi palanen Turun moottoritien historiaa poistuu. Paikalle on jäämässä ainoastaan Teslan latausasema sähköautoja varten. TOK pohtii parhaillaan, mitä se aikoo tehdä omistamalleen tontille ja kiinteistölle.

TOK:lla ei ole velvoitetta pitää liikenneasemaa auki Tammisillassa. Tilanne on päinvastainen kuin Suomusjärvellä Kivihovissa, johon valtion liikenneväylistä vastaava Väylävirasto sekä yritykset Teboil sekä Hesburger tekivät vuoteen 2038 asti yltävän palveluntuottamissopimuksen. Tapaus on muodostumassa ongelmalliseksi, koska Kivihoviin ei ole löytynyt uutta kauppiasta ja kiinteistö seisoo moottoritien varressa puolityhjänä.

Teslan latauspisteillä seisoo aamukymmeneltä muutamia autoja. Espoolainen Mika Venho istuu autossaan ja odottaa matkan jatkumista.

– Ajan usein moottoritietä Espoosta Turkuun. Yleensä aina käyn tässä lataamassa autoa. Välillä käyn sisällä kahvilla tai lounastamassa. Tähän on tosi kätevä tulla. Tammisilta on liikenneasema parhaasta päästä, koska täältä löytyy myös Hesburger sekä pieni kauppa. Kaikki asiat hoituvat, Venho kehuu.

Venho ei osaa sanoa, missä hän Teslansa lataa, jos latausasema jossain kohtaa häipyy hiljentyvältä Tammisillalta.

– Toivottavasti uudessa paikassa olisi myös joitain palveluita vieressä, hän sanoo.

Espoolainen Mika Venho on pysähtynyt usein ABC Tammisiltaan, jossa hän voi ladata Teslaansa. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Myös Kristiina Sarmaksen valkoinen Tesla on latautumassa viereisellä pisteellä. Kirkkonummeen kuuluvasta Veikkolasta liikkeelle lähtenyt Sarmas juo kahvia sisällä. Hän on matkassa veljensä kanssa. He ovat menossa muuttamaan veljen tytärtä.

– Tammisilta on usein ollut pysähdyspaikkana Turkuun mennessä. Tämä on vakkaripaikka meille, Sarmas kuvailee.

Hän toivoo, että Teslan latausasema säilyisi kaikesta huolimatta Tammisillassa. Sarmas ei koe maailmanloppuna sitä, ettei aseman sisätiloihin pääse enää jatkossa odottamaan akun täyttymistä.

– Muualla Euroopassa on hyvin tavallista, että latauspisteet sijaitsevat parkkialueilla, Sarmas kertoo.

Veikkolasta Turkuun päin matkalla ollut Kristiina Sarmas joi kahvia samalla, kun hänen Teslansa latautui ulkona. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Tammisillan loppuminen vaikuttaa myös aseman työntekijöihin, vaikka he muihin yksiköihin työllistyvätkin. Työntekijöiden jäähyväistunnelmia ei kuitenkaan ole saatavilla.

Miestyöntekijä tulee ilmoittamaan, että kommentteja ei valitettavasti heru, vaan pyytää kääntymään TOK:n toimialajohtajan puoleen.

Siis takaisin ulos.

Kari Lehtinen on saanut juuri autonsa tankkiin täytettä. Lehtinen asuu Lietoon kuuluvalla Tarvasjoella, mutta kertoo käyvänsä ABC Tammisillassa useasti.

– Käyn päivittäin syömässä ja välillä myös tankkaan. Paikan loppuminen vaikuttaa omaan arkeeni, hän harmittelee.

Millä liikenneasemalla käyt ensi viikosta lähtien?

– Jaa-a. Paha sanoa, Lehtinen pohtii tovin.

– Kai sitten Paimion Teboilissa tai tuolla Nesteellä, Lehtinen aprikoi ja viittelöi kohti Paimion jyrkkää ylämäkeä, jonka päällä sijaitsee Neste K:n liikenneasema.

Tarvasjokelainen Kari Lehtinen jää kaipaamaan ABC Tammisiltaa. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Sinne joutuu menemään myös paimiolainen Toni Alsila, joka tuli Tammisiltaan lisäämään renkaisiinsa ilmaa. Laite on kuitenkin rikki, sillä seinässä roikkuu pelkkä letku ilman asiaankuuluvaa mittaria ja kahvaa.

Samalla asialla ollut toinen mies tulee ulos asemalta ja huikkaa kassan suositelleen menemään rengaspaine-asioissa Nesteelle.

Toinen mies kaasuttaa paikalta pois, mutta Alsila jää vielä antamaan kommenttinsa Tammisillan loppumisesta.

– Jatkossa täytyy varmasti alkaa käyttää Nestettä tai Turussa jotain paikkaa. Ihmettelen, miksi tämä suljetaan, kun porukkaa on ollut ainakin viikonloppuisin. Kai siinä on sitten bisnesjuttu takana. Paimiolaisille jää kuitenkin bensa-asemia keskustaan. Tammisilta on palvellut ehkä enemmän ohikulkijoita, Alsila pohtii.

Toni Alsila hämmästeli, miksi ABC Tammisilta sulkee ovensa, koska hänen mielestään liikenneasemalla on riittänyt asiakkaita varsinkin viikonloppuisin. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

SSO ei haikaile lisäasemien perään moottoritiellä

Suur-Seudun Osuuskaupan toimialajohtajan Heikki Vottosen mukaan on mahdotonta arvioida, näkyykö ABC Tammisillan sulkeutuminen kasvavasti salolaisen ABC Piihovin asiakasmäärissä.

– En ole ennustaja, mutta toivottavasti näkyy. Liikennekauppa on kasvanut viime aikoina, mutta osaksi siitä syystä, että kulkeminen on elpynyt pandemia-ajan jälkeen, Vottonen kertoo.

Turun ja Helsingin välisen moottoritien varrella seisovien liikennemyymälöiden tarjonta supistuu Tammisillan lopettamisen myötä entisestään. Suomusjärven Teboil Kivihovi hiljeni jo aiemmin olennaisesti kauppiaan lähdön jälkeen.

Moottoritiellä isojen ketjujen liikennemyymälöistä jatkavat edelleen Piihovin lisäksi Lohjan ABC, Halikon Shell HelmiSimpukka ja Paimion Neste K. Näiden päälle tulevat lisäksi yksityisyrittäjien pyörittämät kahvila- ja ravintolapaikat.

– Onhan siinä tarjontaa vielä vähintäänkin riittävästi, Vottonen sanoo ja nostaa esille myös vanhalla ykköstiellä sijaitsevan Taukopaikka Lahnajärven.

Koska tarjontaa on edelleen kiitettävästi, ei Kivihovin hiljeneminen ole näkynyt Vottosen mukaan esimerkiksi Lohjan ABC:llä sen isompina asiakasvirtoina.

– Ryhmämatkailu ei ole vielä päässyt täysillä vauhtiin koronan jälkeen. Isot bussilastilliset puuttuvat.

Vottonen sanoo, ettei SSO ole kiinnostunut Tammisillasta kauppapaikkana. ABC Tammisilta on ollut Turun Osuuskaupan liikennemyymälä.

– Meillä on kaksi hyvää, isoa yksikköä (Piihovi ja Lohja) moottoritien varrella. Olemme tyytyväisiä omaan tarjontaamme, hän painottaa.

ABC Tammisillan reilun 25 vuoden taival Paimiossa moottoritien kupeessa tulee päätökseen sunnuntaina. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen