Afrikkalainen arkemme

0

REIMA SUOMI. Afrikassa pääosin eletään samassa päivärytmissä kuin me, aikavyöhykkeestä johtuen. Muuten elämänpuitteemme ovat usein kovin erilaisia.

Afrikka on kuitenkin meille joka päivä läsnä, ainakin alitajunnassa kaikille niille, jotka ovat pelanneet Afrikan tähti -peliä. Ja kukapa suomalainen ei olisi. Varsin monelle suomalaiselle elävin linkki Afrikkaan on klassikkopeli Afrikan tähti, jonka suosio ei näytä laimenemisen merkkejä.

Epäilen, että suurin syy pelin suosioon on sen realistisuus. Päivät pitkäthän elämme pelin reaalimaailmaversiossa. No, ei ihan, timanttejahan tässä ympärillä ei pyöri pilvin pimein. Sitä vastoin tyhjiä kortteja ja rosvoja kyllä vilisee useimman meistä ympärillä. Onnea ja tsemppiä kyllä toivotellaan joka puolelta, hevosenkengistä ei ole yleensä pulaa.

Kun sote-asiat ovat jatkuvasti pinnalla, esimerkki Afrikan tähdestä terveyspalveluissa on ihan paikallaan. Kun äkillinen tarve hoidolle ilmenee, voi sitä lähteä tavoittelemaan eri paikoista.

Jossain tietysti se Afrikan tähti – lähes täydellinen hoito – odottaa noutajaansa, mutta mistä pitäisi etsiä? Vai onko sittenkin parempi vain tyytyä pienempään timanttiin, hyvään, mutta ei täydelliseen hoitoon. Vai tuleeko valinnaksi hevosenkenkä: luvataan kyllä viisi hyvää ja kuusi kaunista, mutta lopputulema on yhtä tyhjän kanssa.

Tyhjän kortin veto on tietysti mitä tavallisin lopputulema: ”seuraava vapaa aika hoitoon on kahdeksan kuukauden päässä”. Usein kohtaa myös rosvon: huonolaatuisista tai lähes olemattomista palveluista saa maksaa kovan hinnan.

Wikipediassa Afrikan tähti -peli luokitellaan kolmen ulottuvuuden mukaan: Monimutkaisuus: matala, strategisuus: matala, satunnaisuus: korkea. Näistä voi johdatella monia ajatuksia nykyajan tosielämään.

Kun kerran elämme kaikki omissa pienissä kuplissamme, kuvittelemme usein, että maailma on yksinkertainen kuten Afrikan tähden pelin säännöt, mutta niinhän ei tosimaailmassa ole, monimutkaisuus kasvaa päivä päivältä. Jotain vertauskuvallista on siinä, että verkosta löytyy runsaasti peli- ja tulkintaohjeita Afrikan tähden säännöistä.

Afrikan tähti myös johdattelee maailmaan, jossa sattumat – noppa ja onni – vain johdattelevat meitä, eikä strategista suunnittelua elämäänsä varten juuri tarvitse. Tosielämän pitäisi olla meille jokaiselle varsin strateginen, mutta satunnaisuus silti johdattelee vahvasti meidän jokaisen elämäämme. Kohtalo puuttuu joka päivä jokaisen elämään.

Tosielämän peleissä ja Afrikan tähdessä on yksi keskeinen ero. Afrikan tähden voi aina lopettaa, kipata pelipöydän nurin, jättää nopan heittämättä, lähteä pois, polttaa vaikka koko pelin takassa.

Tosielämän pelit ovat erilaisia, niiden pelaamista täytyy jatkaa päivästä tai vuodesta toiseen, hampaat irvessä tai sitten kevyemmällä otteella.

Jos ei jaksa, lopputulemalla on monia nimiä, tässä joitain vaihtoehtoja: työttömyys, avioero, pitkäaikaissairaus, köyhyys, sosiaalinen syrjäytyminen, huumehelvetti.

Kuten Afrikan tähdessäkin, voittajia ovat vain harvat, häviäjiä enemmän. Koetetaan kuitenkin pitää elämä vähemmän pelinä, ja otetaan se ihan itse haltuun, ilman noppia ja keinotekoisia pelilautoja.

Kirjoittaja on tietojärjestelmätieteen professori.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments