Analyysi: Tuplarooli koitui Tuovin kohtaloksi – Susijengin päävalmentaja sai potkut Strasbourgista

0
Lassi Tuovin hurjassa nousukiidossa ollut valmentajaura koki ensimmäisen kunnon ilmakuopan. (Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander)

Ranskalainen koripallosivusto Bebasket julkaisi myöhään tiistai-iltana uutisen, jonka mukaan Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovi on saanut potkut seurajoukkueensa Strasbourgin päävalmentajan tehtävästä. Seura vahvisti potkut keskiviikkona.

Vaikka Euroopan valmentajaeliittiin nopeasti nousseen 35-vuotiaan Tuovin potkut saattoivat tulla usealle yllätyksenä, ne eivät olleet sitä. Viime kaudella Ranskan liigan kolmanneksi sijoittunut ja Mestarien liigan välierissä pelanneen Strasbourgin saldo alkukaudella oli tyly: yksi voitto ja seitsemän tappiota. Strasbourg on Ranskan liigan jumbona ja kärkisijat ovat vaihtuneet taisteluun sarjapaikan puolesta.

Tuovin korvaa Bebasketin mukaan kokenut italialainen Luca Banchi, joka toimii myös MM-kisoihin selvinneen Latvian maajoukkueen päävalmentajana.

On helppoa osoittaa, että Tuovin potkujen suurin syy on Susijengi.

Tuovi aloitti Susijengin päävalmentajana viime kesänä ja oli tiiviisti maajoukkueen mukana kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Susijengin EM-kisat päättyivät 13. syyskuuta puolivälierätappioon Espanjalle ja Strasbourgin kausi Ranskan liigassa alkoi vain 11 päivää myöhemmin.

Vaikka Tuovin tuplarooli oli kaikkien tiedossa, antoi hän silti koko kesän mittaisen etumatkan kilpailijoilleen jo ennen kauden alkua. Bebasketin mukaan epäonnistuneet pelaajarekrytoinnit ja päävalmentajan pitkä poissaolo näkyivät joukkueen dynamiikassa kauden alusta lähtien.

Kun Ranskan liiga jäi marraskuun alussa maaottelutauolle, Tuovi ei voinut jäädä korjaamaan seurajoukkueensa kurssia vaan hänen oli lähdettävä Susijengin matkaan panoksettomiin MM-karsintaotteluihin. Maajoukkuekomennukselta hän palasi vain saadakseen potkut.

Tuovi kokikin saman kohtalon kuin hänen oppi-isänsä Henrik Dettmann. Ennen Tuovia Susijengin päävalmentajana toiminut Dettmann kokeili tuplaroolia Turkin suurseura Besiktasissa vuonna 2015 ja Strasbourgissa vuonna 2016.

Besiktas-pesti kesti puoli vuotta ja päättyi lokakuussa 2015 heikon alkukauden jälkeen. Strasbourgissa Dettmann ehti valmentamaan vain viisi ottelua ja sai potkut lokakuussa 2016 kun seura oli valahtanut sarjajumboksi – aivan kuten Tuovin Strasbourg marraskuussa 2022.

Kuten tässä lehdessä on jaksettu jo vuosia jankuttaa, suomalaisessa palloilukulttuurissa maajoukkue menee aina seurajoukkueen edelle. Susijengin näkökulmasta Tuovin potkut olivatkin pelkästään hyvä asia.

Nyt Tuovi pystyy keskittymään sataprosenttisesti ensi kesän MM-turnaukseen, jossa Susijengillä on realistinen mahdollisuus tehdä suomalaista palloiluhistoriaa.

Maajoukkuekiireet eivät helpota MM-kisojen jälkeenkään, sillä kesällä 2024 Susijengi osallistuu Pariisin olympiakarsintaturnaukseen ja kaiken mennessä satumaisesti myös itse olympialaisiin. Syksyllä 2025 on vuorossa EM-kotikisat.

Tällä hetkellä asetelma näyttää siltä, että Tuovi jatkaa Susijengin päävalmentajana juuri niin kauan kun hän itse haluaa – ainakin EM-kotikisoihin asti. Mutta haluaako Tuovi jatkaa Susijengissä ja altistaa samalla hurjassa nousukiidossa olleen seurajoukkueuransa? Haluaako yksikään Euroopan suurseuroista palkata päävalmentajaa, joka on lähes puolet vuodesta maajoukkueen mukana?

Eikä asetelma koske pelkästään Tuovia. Saman kysymyksen eteen joutuu todennäköisesti myös Vilppaan taitovalmentaja ja maajoukkueen apuvalmentaja Teemu Rannikko.

Jos (ja toivottavasti kun) Rannikosta tulee jonain kauniina päivänä esimerkiksi Korisliigassa pelaavan seuran päävalmentaja, voiko hän jatkaa maajoukkueen valmennusryhmässä?

Tuovin ja Rannikon kohdalla on muistettava, että aika on heidän puolellaan – historia ei.