Finnfoamin eriste pelasti Levin pujottelukisat – salolaisyrityksen puoliksi omistama Snow Secure tähtää jatkossa lumensäilöntäratkaisullaan Keski-Euroopan markkinoille

0
Kittilän Levillä lunta säilöttiin kesän ajan eturinteessä eristehaitareiden alla viidessä eri kohtaa. Kuva: Levi.

Salolaisyritys Finnfoamilla on näppinsä vahvasti pelissä siinä, että naisten pujottelun maailmancup-kilpailut voidaan käydä Kittilän Levillä tulevana viikonloppuna. Kisat pystytään pitämään viime vuodesta kierrätetyllä lumella. Maailmancup-rinteen lisäksi säilölumella on Levillä avattu myös ensilumen latu.

Keski-Euroopassa alppihiihdon maailmancup-kisoja jouduttiin perumaan alkukaudesta lumipulan vuoksi, mutta Levi saa pidettyä omat kisansa suunnitellusti Snow Secure Oy:n lumensäilöntäratkaisun avulla.

Snow Securen lumensäilöntäratkaisu perustuu Finnfoamin eristelevyihin, joita käytetään Suomessa myös rakennusten eristämiseen. Nelimetrisiä eristelevyjä yhdistetään yhteensä 18-metriseksi eristehaitariksi, joka avattuna on pinta-alaltaan yli 70 neliötä.

Salon Seudun Sanomat kertoi ensimmäistä kertaa tästä uudesta innovaatiosta 24.1.2020.

Eristehaitarit otetaan käyttöön keväällä, kun hiihtokausi alkaa olla ohi. Lumi ajetaan keväällä paikasta riippuen kasoiksi tai aumoiksi ja suojataan peitteellä. Lumen sulama on eristeen avulla pieni verrattuna perinteisiin lumensäilöntämenetelmiin, kuten puruun tai geotekstiiliin eli suodatinkankaaseen.

– Eristepeiton päälle laitetaan vielä suodatinkangas. Kastuessaan ja haihduttaessaan lämpöä se viilentää kasaa entisestään, mikä omalta osaltaan auttaa lumen säilymisessä, Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen kertoo tiedotteessa.

Finnfoam omistaa Snow Securesta puolet.

”Kun olemassa olevaa lunta on talven jäljiltä, miksi sulattaa se vedeksi kesän aikana, kun voit säilöä edes jotain siitä.”

Säilölumen rooli hiihtokeskusbisneksessä tulee todennäköisesti nousemaan entisestään tulevaisuudessa, koska sen ansiosta rinneyrittäjät pystyvät avaamaan talvikauden tiettynä päivänä säästä riippumatta ja voivat luottaa, että asiakkaat tulevat paikalle.

Lisäksi hiihtokeskukset haluavat minimoida lumettamisen ympäristökuormaa tuottamalla keväällä säilöttävän lumen mahdollisimman ekologisesti. Tykkilumen tekeminen on energiatehokkainta silloin, kun pakkasasteita on vähintään kymmenen. Tulevana talvena hiihtokeskukset joutuvat pohtimaan lumitykkien käyttöä aiempaa tarkemmin kalliin sähkön vuoksi.

– Kun olemassa olevaa lunta on talven jäljiltä, miksi sulattaa se vedeksi kesän aikana, kun voit säilöä edes jotain siitä, Snow Securen myyntijohtaja Kalle Palander alleviivaa yrityksen kantavaa ideaa SSS:lle.

Snow Securen eristehaitareita on Suomessa käytössä toistaiseksi sekä hiihtokeskuksissa että maastohiihtoladuilla noin kymmenessä paikassa.

– Neuvotteluita on käynnissä parhaillaan. Ensi keväänä isoista keskuksista ainakin Ruka saattaa säilöä lumensa ratkaisumme avulla, Palander sanoo.

Snow Secure odottaa eristehaitareista myös uutta suomalaista vientituotetta ulkomaille. Palander luettelee maista Sveitsin, Itävallan, Slovenian ja Espanjan.

– Tähtäämme Keski-Eurooppaan jatkossa, siellä ovat päämarkkinat. Pelkästään Itävallassa on 450 hiihtokeskusta, kun Suomessa niitä on 60, Palander vertailee.

Lumensäilöntäratkaisun kehitystyöhön on Snow Securella käytetty Palanderin mukaan rahaa miljoonan euron verran. Palander kertoo, että Finnfoamin rooli on ollut taloudellisesti iso.

– Nyt olemme siinä pisteessä, että voimme lähteä myymään tuotetta surutta Keski-Eurooppaan.