Halikossa asuvalle Juha Jorolle Dahlström Eminentia 2022 -palkinto

0
Juha Joro (s. 1957) tunnetaan tunnelmallisista teoksistaan, joka käsittelevät usein ajan kulkuun ja hiljaisuuden kokemiseen liittyviä teemoja. Hänen mustavalkoisia valokuvateoksiaan nähtiin viime vuonna Salon taidemuseo Veturitallissa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistys on myöntänyt Dahlström Eminentia 2022 -palkinnon Halikossa asuvalle kuvataiteilijalle Juha Jorolle, kertoo Åbo Akademin säätiö verkkosivuillaan.

Turkulainen kuvataidepalkinto merkittävästä elämäntyöstä jaettiin nyt toista kertaa. Palkinto jaetaan kolmen vuoden välein, ja ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 2019 Anna-Maija Aarrakselle. 15 000 euron suuruisen palkintosumman lisäksi palkintoon sisältyy vuonna 2024 järjestettävä näyttely Turun taidemuseon Studiossa.

Palkinnon perusteina Turun Taideyhdistys mainitsee Joron laajan tuotannon merkittävyyden, työskentelyn uudistumisen ja edelleen aktiivisen taiteilijauran. Joron panos Turun Piirustuskoulun opettajana on vaikuttanut vahvasti turkulaisen nuoremman taiteilijapolven tekemiseen ja hänen työnsä erilaisissa järjestö- ja luottamustehtävissä on vaikuttanut koko kotimaisen taiteilijakunnan asemaan. Joro on toiminut muun muassa Turun Taidegraafikkojen puheenjohtajana, Suomen Taidegraafikkojen hallituksessa ja Turun Taideyhdistyksen hallituksessa.

Nykyisin Halikossa asuva Joro on toiminut Turun alueella koko uransa aina valmistuttuaan Turun Piirustuskoulusta vuonna 1984. Turun Taideyhdistys luonnehtii palkinnon perusteluissa, että Joro on kuvataidekriitikko Lars Saaren sanoin taiteelleen syvästi omistautunut kuvantekijä, hiljaisen ilmaisun mestari, joka on systemaattisesti vastustanut populaareja tai populistisia kuvantekotapoja.

Joro kuvaa palkitsemisen merkitystä itselleen Åbo Akademin säätiön verkkosivuilla olevassa tiedotteessa seuraavasti:

– Dahlström Eminentia -palkinto mahdollistaa taiteellisen työni jatkumisen ja keskeisten työvälineiden päivittämisen sekä edesauttaa uusien taiteellisten aiheiden toteutumista. Näyttely taidemuseon Studiossa on upea ja innostava mahdollisuus tuoda esiin uusinta tuotantoani, ja sen ajankohta vuonna 2024 osuu hienosti 40-vuotistaiteilijajuhlaani, mistä olen todella kiitollinen Turun Taideyhdistykselle. Ennen kaikkea palkinto vaikuttaa minuun henkisesti voimaannuttavasti. Otan palkinnon mielihyvin vastaan tunnustuksena vuosikymmenten aikana tehdystä taiteellisesta työstäni sekä toiminnasta turkulaisen kuvataiteen kentällä ja turkulaisen kuvataiteen hyväksi.