Horninpuistossa sijaitseva jasmikepensas sai taas perjantaina oksilleen heijastimia. Hannele Kivikoski ylläpitää heijastinpuuta nyt toista vuotta. Pensaasta saa kuka tahansa käydä sieppaamassa itselleen heijastimen.

Puun paluu ei ollut itsestäänselvyys. Designtekstiilialaa opiskeleva Kivikoski ei alun perin uskonut ehtivänsä kiireiltään enää tänä vuonna järjestämään sitä. Kaupunkilaisten osoittama valtava kiinnostus sai Kivikosken kuitenkin ryhtymään uudelleen tuumasta toimeen.

– Niin paljon tuli lopulta kyselyitä puun perään, että oli tämä pakko taas laittaa. Viime vuoden puu oli selkeästi hyödyllinen, koska se tyhjeni aina nopeasti, pohtii Kivikoski.

Viime talven heijastinpuuta voi tosiaankin kuvailla menestykseksi. Kivikoski arvioi, että heijastimia haettiin silloin yli viisisataa. Kaikki varastot tyhjenivät, vaikka heijastinlahjoittajiakin oli rutkasti.

Kivikoski kertoo, että sosiaalisessa mediassakin puusta tehdyt julkaisut keräsivät paljon tykkäyksiä ja positiivista palautetta.

– Eräs aivan ihana palaute oli, kun joku haki lapselleen heijastimen ja lähetti siitä kuvan myöhemmin, Kivikoski muistelee.

Heijastinpuu muistuttaa samalla heijastimen käyttämisen tärkeydestä ja turvallisesta liikennekäyttäytymisestä. Viime talvena jopa yksi päiväkoti kävi vierailulla puun luona pitämässä opetustuokion heijastimen hyödyistä.

Hannele Kivikoski on myös ommellut itse sydämenmuotoisia koristeita heijastavasta kankaasta. – Sydämellä tätä puuta tehdään, Kivikoski kertoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Hannele Kivikoski on myös ommellut itse sydämenmuotoisia koristeita heijastavasta kankaasta. – Sydämellä tätä puuta tehdään, Kivikoski kertoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kivikoskelle puun ylläpitäminen on samalla myös ulkoilua. Alkuperäisen idean puulle Kivikoski sai huomattuaan, kuinka huonosti liikenteessä voi käydä ilman heijastinta.

– Jos edes yksi ihminen säästyy onnettomuudelta sillä, että hänellä vilkkuu heijastin, haluan että se on haettavissa jostain, perustelee Kivikoski.

Mikäli oma heijastintilanne on kunnossa, halvan henkivakuutuksen voi noutaa myös muille annettavaksi.

– Eräs yrittäjäkaveri antoi vinkin, että jokaisella olisi hyvä olla taskun pohjalla heijastin lahjoitettavaksi esimerkiksi muille tienkäyttäjille. Jos pimeässä tulee vastaan ihminen, joka on selkeästi heijastimen tarpeessa, voisi sellaisen jakaa tuosta vain, miettii Kivikoski.

Tänä vuonna Kivikoski aloitti puun pystyttämisen kyselemällä puskaradiossa apua, ja sieltä lähtikin mukaan heti useita heijastinlahjoittajia.

Heijastinpuulla on omat Facebook- ja Instagram-sivut, jossa Kivikoski julkaisee päivityksen aina puuta täydennettyään. Samalla nostetaan esille puuhun heijastimia tuoneita yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä. Monet lahjoittajat ovat myös itse halunneet tulla paikan päälle asettelemaan heijastimia.

Myös kaupungin vastaanotto oli tänä vuonna haltioitunut. Lupa heijastinpuulle heltisi välittömästi.

Heijastinpuusta voi noutaa heijastimia moneen makuun. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perjantaina ensimmäisiä heijastimia olikin ripustamassa Plazan kauppakeskusjohtaja Riikka Tuomainen. Kauppakeskus Plaza on mukana heijastinpuuprojektissa ensimmäistä kertaa. Puuta koristaa nyt parikymmentä Plazan siilimaskottiheijastinta.

– Kaikissa tämänkaltaisissa yhteisissä aktiviteeteissa, olivat ne sitten pieniä tai isoja, on tosi tärkeää olla mukana. Ihanaa, kun Hannele kysyi tähän, Tuomainen iloitsee.

Tällä kertaa heijastinpuun on tarkoitus olla varusteltu maaliskuulle saakka, jonka jälkeen Kivikoski siivoaa sen. Heijastimia puuhun voi lahjoittaa ottamalla yhteyttä Kivikoskeen puun sometilien kautta. Heijastinpuun avulla laatikoiden pohjalla lojuville heijastimille voikin jokainen löytää helposti uuden omistajan.