Hengenpelastaja nousi pääosaan Susi-Iitan uudessa muistomerkissä

0
Susi-Iitan muistomerkissä nähtävä teos on taiteilija Hannu Nikanderin käsialaa. Waskio-Seuran puheenjohtaja Marjaana Mänkäri muistuttaa, että ilman Ykkösakselin kautta saatua Leader-rahoitusta hanke ei olisi onnistunut. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Susi-Iitan tarinaa kunnioittava muistomerkki on uusittu Vaskion Turilantiellä.

Turilantien varressa on jo vuodesta 1997 lähtien ollut muistomerkkitaulu, joka kertoo vuonna 1880 sattuneesta tapauksesta, jossa 8-vuotias Ida Elina Kustaantytär (1872–1960) melkein joutui suden tappamaksi kävellessään koulusta kotiin. Waskio-Seura on tänä syksynä uudistanut muistomerkin, ja maalauksen sitä varten teki kuusjokelainen taiteilija Hannu Nikander.

– Tämä on kuva, joka syntyi, kun kuuntelin useampia kertoja 1950-luvulla tallennetun Susi-Iitan haastattelun, jossa hän muistelee tapahtunutta. Paikalle tullut naapuritalon renki oli tietyllä tavalla tapahtuman pääosassa, eikä susi, koska renki sattui paikalle ja sai häädetyksi suden pois. Siksi halusin nostaa hänet teoksessa etualalle, Nikander kuvailee.

Nikanderin akryyliväreillä tekemässä maalauksessa on pyritty suurempaan todenperäisyyteen kuin aiemmassa muistomerkkitaulussa. Kati Ståhlbergin tekemässä naivistisessa maalauksessa renki juoksi paikalle kirvestä heiluttaen.

– Tässä maalauksessa rengillä ei ole mitään asetta, ei edes karahkaa, sillä Susi-Iitan haastattelun mukaan hänellä ei ollut mitään. Maahan olen laittanut vähän valkoista, koska tapaus sattui 22. lokakuuta, taiteilija kertoo.

Waskio-Seuran puheenjohtaja Marjaana Mänkäri on uuteen muistomerkkitauluun erittäin tyytyväinen.

– Minusta teoksessa on kuvattu juuri oikea hetki. Kaikkein jännittävin seikka tässä tarinassa on mielestäni se, että renki Janne Mäkilä oli viereisessä talossa odottamassa lämmintä nisua, mutta hänelle tuli sellainen tunne, että hänen pitää lähteä. Rengin malttamattomuus pelasti Idan, hän miettii.

Muistomerkki on pystytetty samalle paikalle kuin entinen muistomerkki eli osoitteeseen Turilantie 169. Muistomerkin vierestä on kaadettu puustoa, joten se näkyy nyt entistä paremmin. Paikka on sama missä susi perimätiedon mukaan hyökkäsi Idan kimppuun.

– Muistomerkki on mielestäni oikeassa paikassa, sillä tämä on se paikka, missä Ida Kustaantyttärestä tuli Susi-Iita, Mänkäri toteaa.

Susi-Iitan tarina on Vaskiolla hyvin tunnettu. Se liittyy laajempaan tapahtumasarjaan, joka järkytti aikoinaan koko Suomea. Varsinais-Suomessa joutui vuosina 1880–81 suden surmaamaksi yhteensä 22 lasta. Surmien takana on arveltu olleen yksi suurikokoinen naarassusi.

Ida oli tiettävästi ainoa, joka pelastui suden suusta. Hän sai hyökkäyksestä elinikäiset vammat reiteensä ja poskeensa, mutta eli kuitenkin pitkän elämän. Hän oli naimisissa kahdesti.

Taiteilija Hannu Nikander ja Waskio-Seuran puheenjohtaja Marjaana Mänkäri ripustivat Nikanderin tekemän Susi-Iita-taulun Mänkärin talon saliin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Waskio-Seurassa oli puhuttu Susi-Iitan muistomerkin uusimisesta jo vuosikausia. Nyt se saatiin toteutettua Ykkösakselin tukemana hankkeena. Vanha muistomerkki on taltioitu Vaskion kotiseutumuseoon Perinnemäelle.

Uusi muistomerkkitaulu on tehty tulostamalla Nikanderin alkuperäisteoksen kuva alumiinilevylle. Muistomerkin alalaidassa on lisäksi qr-koodi, joka vie Waskio-Seuran verkkosivuille, mistä saa lisätietoa Idan tarinasta ja susista. Sivulle on tulossa myös kuunneltavaksi vuonna 1955 nauhoitettu, kotiseutuneuvos Arvo Sauran tekemä Ida Laakson haastattelu.

Nikanderin alkuperäinen akryylimaalaus tulee olemaan aina Waskio-Seuran puheenjohtajan hallussa. Nyt sen paikka on siis Mänkärin talossa.

Mänkärin mailla sijaitsee myös Susi-Iitan muistomerkki, ja Mänkärin tienhaaraan on juuri valmistunut pieni parkkipaikka, johon muistomerkillä käyvät ihmiset voivat pysäköidä.

– Naapurin isäntä Paavo Paju on luvannut, että muistomerkin toiselle puolelle voidaan rakentaa myös pieni parkkipaikka, Marjaana Mänkäri kertoo.

Lisäksi muistomerkin katos aiotaan uusia.

– Siihen tulee ajan henkeen sopivasti pärekatto, mikä oli Nikanderin Hannun idea, Mänkäri mainitsee.

Muistomerkin lähellä on vanha sudenkuoppa, jota Marjaana Mänkäri on suunnitellut kunnostettavaksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Muistomerkin uusiminen on innostanut ideoimaan alueen kehittämistä enemmänkin. Uuden parkkipaikan takana on vanha sudenkuoppa eli susiansa, joka tehtiin Idan tapauksen jälkeen. Mänkäri on suunnitellut, että kuoppaa kunnostetaan siten, että sen kiville voi mennä vaikka istuskelemaan.

Lisäksi Waskio-Seura tekee ensi kesänä sudenkuopalta muistomerkille johtavan Idan polun, jossa kulkija voi aistia Susi-Iitan ajan henkeä.

– Polun laitaan rakennamme talkoilla riukuaitaa. Vielä kun löytäisimme jonkun, joka osaa tehdä perinteistä riukuaitaa, ja voisi tulla pitämään siitä kurssin. Minulle saa ilmoittautua, Mänkäri vinkkaa.

Susi-Iitan muistomerkkitaulun virallinen paljastustilaisuus Vaskion Seuratalo Pukkilassa (Ruuhikoskentie 11) 20. marraskuuta klo 14–16. Hannu Nikander esittelee alkuperäisteoksen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.