Hyvää muutosta ei heti huomaa

0
Muun muassa neuvolat toimivat hyvinvointialueen tulevissa perhekeskuksissa.

Sote-uudistus tulee voimaan reilun kuukauden päästä. Uudenvuodenyönä vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Mitä lähempänä alku on, sitä suurempi tarve viranomaisilla on vakuuttaa, että mikään ei muutu yhdessä yössä eikä vielä heti seuraavina päivinäkään. Tilanne on paradoksaalinen, sillä kyseessä on historiallisen suuri uudistus.

Todellisuudessa uudistus alkaa vasta, kun hyvinvointialueet aloittavat. Ensi vuoden aikana Varsinais-Suomessakin tehdään suunnitelmat siitä, mitä palveluita ja millä tavalla on saatavilla eri puolilla maakuntaa. Vuodenvaihteen yli toiminnat jatkuvat entisinä, mutta ensimmäisiä muutoksia tehdään jo ensi vuoden aikana.

Hyvinvointialueiden rahoitus tulee suoraan valtiolta ja perustuu alkuvaiheessa siihen, miten kunnat ovat saaneet ja käyttäneet rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Menot ovat koko ajan kasvaneet.

Jo nyt tiedetään, että rahoitus ei tule riittämään. Hallituskin on jo varautunut siihen, että rahaa tarvitaan lisää. Viime viikolla annetussa täydentävässä talousarviossa ei ollut määrärahaa hoitojonojen purkamiseen, mutta asiaan palataan vielä.

Tämä erikseen nimetty lisäys ei sinänsä liity sote-uudistukseen. Jos hyvinvointialueita ei tulisi, rahaa tarvitsisivat kunnat ja sairaanhoitopiirit.

Kun hyvinvointialueiden toimintaa aletaan ensi vuonna arvioida, on hyvä muistaa, että kaikki muutokset eivät liity sote-uudistukseen. Esimerkiksi Salossa lähivuosina näkyvä hoivakotien alasajo perustuu aivan muuhun lainsäädäntöön.

Hyvinvointialueella tavoite on, että palvelujen saatavuus ja tasalaatuisuus paranevat. Tämän takia muutokset tulevat olemaan eri kunnissa erilaisia.

On helppo naureskella sille, että suurta muutosta ei vuodenvaihteessa välttämättä edes huomaa. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elintärkeitä, joskus kirjaimellisestikin, eikä niitä pidä muuttaa äkkiliikkeillä.

Järkevä tapa toimia on, että palveluihin ei synny katkoksia ja yhteydenotto terveydenhuoltoon tai sosiaalitoimeen onnistuu aivan niin kuin ennenkin.

Uudistukseen on kuitenkin ladattu niin suuria odotuksia, että ensi vuoden aikana täytyy saada selvyys siitä, mitä parannuksia palveluihin on luvassa. Joidenkin muutosten pitää jo toteutuakin.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments