Hyvin harva kotitalous on ilmoittanut jäteviranomaiselle kompostoinnistaan, vaikka asialla alkaa olla kohta kiire – ”Kun tällainen säädös on olemassa, ei sitä voi sen enempää perustella”

17
Kompostorin käyttö onnistuu talvellakin. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ilmoitusvelvollisuus kompostoinnista asuinkiinteistössä on yllättämässä monet. Asuinkiinteistössä tapahtuvasta keittiöbiojätteen kompostoinnista on ilmoitettava viimeistään 31. joulukuuta.

Kuitenkin vain harvat ovat ilmoituksen tehneet.

– Ilmoituksia on tullut tähän mennessä 1 000–1 500 kappaletta, arvioi Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta toimii alueen kuntien jätehuoltoviranomaisena ja kerää tietoa kompostoinnista rekisteriinsä ensi vuoden alusta alkaen. Alueella jätehuollon käytännön järjestämisestä vastaavaan Lounais-Suomen Jätehuoltoon (LSJH) kuuluu 18 kuntaa, muun muassa Salo.

– Tähän mennessä tulleiden ilmoitusten lukumäärä on 18 kuntaan nähden pieni. Oletettavasti kompostointi on kuitenkin hyvin yleistä, Suhonen sanoo.

Keittiöbiojätteen kompostointia koskeva ilmoitusvelvollisuus perustuu jätelakiin, joka uudistui viime vuonna. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoitusta tehdä.

Suhonen myöntää, että monille kotitalouksille ilmoitusvelvollisuus tulee täytenä yllätyksenä.

– Harvat ihmiset lukevat lainsäätäjien tekemiä säädöksiä.

Suhonen arvelee, että ilmoituksia tipahtelee pitkin loppuvuotta lisää ja vielä ensi vuodenkin aikana, sillä monet eivät ole kuulleetkaan asiasta.

– Kirjerumbaan emme ainakaan toistaiseksi ole alkaneet, koska meillä ei ole tietoa niistä kiinteistöistä, joilla biojätteitä kompostoidaan, emmekä pystyisi kohdistamaan tiedotusta oikeille kiinteistöille.

Omakotiasujien pitää ilmoittaa omasta kompostoinnistaan, kun taas useamman asuinkiinteistön yhteiskompostoinnista riittää yksi ilmoitus. Kompostoinnista ilmoittaminen tehdään Lounais-Suomen Jätehuollon verkkosivuilta löytyvässä sähköisessä asiointipalvelussa. Ilmoituksen voi tehdä myös lomakkeella, joka postitetaan tai lähetetään sähköpostilla jätehuoltoviranomaiselle.

Ilmoituslomakkeella täytetään kiinteistön tiedot, kiinteistön haltijan tiedot, kompostoinnista vastaavan tiedot, tiedot kompostorin sijainnista sekä rakenteesta sekä tietoja kompostorin tilavuudesta ja vuotuisesta käyttökuukausien määrästä.

Käytännössä ilmoitusvelvollisuudessa on kyse tilastojen saamisen helpottumisesta: kompostointitietojen kerääminen mahdollistaa asukkaiden omatoimisesti kompostoiman biojätteen ottamisen mukaan valtakunnallisen kierrätetyn yhdyskuntajätteen määrän laskentaan.

Kuinka vaikeaa ilmoitusvelvollisuutta on perustella yksittäiselle kansalaiselle?

– Kun tällainen säädös on olemassa, ei sitä voi sen enempää perustella. Jonkun muun tahon kommentoitavissa on se, ovatko säädökset järkeviä, Suhonen sanoo.

Vaikka kompostoinnista pitäisi ilmoittaa, asian laiminlyönnistä ei kuitenkaan rangaista. Eikä kiinteistöihin ole Suhosen mukaan suunnitteillakaan niin sanottuja kompostiratsioita. Kompostointi ylipäänsä on Suomessa vapaaehtoista.

– Jos ajatellaan, että LSJH:n alueella on 18 kuntaa, niin kohteita on tuhansia ellei jopa kymmeniätuhansia. Sellaista määrää emme pysty valvomaan.

Kompostoitavaksi kelpaavat muun muassa ruuantähteet sekä hedelmien ja vihannesten kuoret. Kompostointi edistää ravinteiden kierrätystä, vähentää jätteiden kuljetustarvetta ja jätehuollon kustannuksia.

– Tutkimukset Lounais-Suomessa ovat osoittaneet, että poltettavaksi menevästä kotitalousjätteestä 38,5 prosenttia on biojätettä. Paljon on siis varaa parantaa, Suhonen kertoo.

Lajitteluvelvoite kiristyy puolentoista vuoden päästä

Kompostoinnin ilmoitusvelvollisuus linkittyy edessä olevaan lajitteluvelvoitteiden kiristykseen. Heinäkuusta 2024 lähtien eli jo puolentoista vuoden päästä biojätteet on lajiteltava yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikissa asuinkiinteistössä. Velvoite koskee siitä lähtien siis myös omakotitaloja sekä alle viiden huoneiston rivi- ja kerrostaloja.

Kompostointi on kuitenkin vaihtoehto biojätteiden erilliskeräykselle.

– Jos aloittaa kompostoinnin, ei tarvitse hankkia erikseen biojäteastiaa, joka tultaisiin tyhjentämään, jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen selventää.

Ilmoitus kompostoinnin aloittamisesta tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa sen aloittamisesta.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kuntalainen K.
1 vuosi sitten

On vähän kaksijakoinen asia, jos viranomainen itse eli L-S jätehuoltolautakunta antaa ymmärtää, ettei se viitsi edes tehdä sitä rumbaa, että tiedottaisi asiasta ja ilmoittamistavoista, niin miten voidaan olettaa omakotiasujien reagoivan nykyistä aktiivisemmin? Toisaalta, jos toimenpide on vain tilastollinen, niin asia menee juuri niin kun se on mennyt. Kun ei vielä ole tullut tehtyä omakohtaista vertailua, on epäselvää, kumpi on loppujen lopuksi edullisempaa, kompostointi vai kierrätys biojäteastialla. Oikealle kuivikemäärälle tulee myös oma hintansa. Edelleen peräänkuulutan suurempien kauppojen vastuuta, etteivät ne seisottaisi vihanneksia ja hedelmiä suuria määriä kaupan lattialla lämpimässä, josta asiakas ostaa automaattisesti myös enemmän pilaantunutta tavaraa. Seurauksena on, että kompostori… Lue lisää »

Harri Hämeenoja
1 vuosi sitten

Missä on piirretty rajakartta taajamille, joissa pitää nimetä kiinteistön kompostivastaava? Käsittääkseni puutarhajätteiden kompostia ei tarvitse ilmoittaa.

Pääasia, että työllistetään joku viranhaltija pyörittämään papereita. Onko tässä taas uusi hieno laki, jonka toteutuspäivämäärät vasta herättävät kansalaiset hölmön lain noudattajiksi?

Luottamuksen perikato
1 vuosi sitten

Kohta pitää kulkea sääntökirja taskussa, jotta voi selvittää, mitä saa tehdä ja mitä ei viranomaisten määräysten noudattamiseksi. Tässä valtakunnassa taitaa rahastus- ja kyttäysautomaatti olla ainoa mikä toimii. Ja sen valvontabyrokratia vie viimeisetkin rahamme.

Hölmölä
1 vuosi sitten

Hulluuden maksimointi ja byrokratian lisäys. Lisää tuottamattoman työn työpaikkoja virkahenkilöille.

Rekistereitä ei tarvita
1 vuosi sitten
Reply to  Hölmölä

Juuri näin. Ei tuolla ole muuta hyötyä, kuin että saadaan taas työllistettyä muutama turha virkamies, joita ilman pärjättäisiin vallan mainiosti.

Selvästi nämä päättäjät ja virkamiehet eivät ymmärrä, että tuo kierrätys on Suomessa vielä herkässä vaiheessa ja kansalaiset ovat vasta löytäneet sen kierrätyksen hienouden. Eli jos sitä aletaan nyt byrokratisoimaan tuollaisilla turhilla rekistereillä ynnä muilla turhuuksilla, niin luulen, että alkaa taas jätettä kertymään sekajätteen sekaan entistä enemmän, mikä taas ei ole hyvä asia.

Olli P.
1 vuosi sitten

Joko kompostointivero on valmisteilla tai ilmoitusmaksu?

Kotikomposti
1 vuosi sitten

Yritin alkusyksystä etsiä tietoa, miten ilmoitus tehdään. Esimerkiksi Salon kaupungin sivuilla ei silloin ollut mitään infoa asiasta. En ymmärtänyt, että löytyisi Turun kaupungin sivuilta.

Tieto on ilmestynyt sinne jossain vaiheessa, mutta ei siitä sen isommin ole huudeltu. Nyt kun on kuukausi aikaa, ihmetellään, miksi vain harvat ovat ilmoituksen tehneet. Tämä vaatii mainostamista.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Kotikomposti

Hämmentäjiä on niin valtava määrä, ettei tiedä millainen soppa syntyy. Saavatkohan nämä hämmentäjät, LSJh:n työntekijät jälleen joulubonuksen hyvästä tuloksesta?

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Kotikomposti

Itse myös etsin alkusyksystä tietoa Salon kaupungin ja LSJH:n sivuilta tietoa mutta ei mitään. Koskeeko kesäasukasta tai muuta. Jätemaksu kyllä löytää perille, mutta tiedote ei.

Voiko ilmoituksen tehdä netissä, ja jos ei, niin miksi ei? Jos halutaan paperinen ilmoitus, niin mistä kaavake, vai riittääkö post-it -lappu?

Huono hetki
1 vuosi sitten

Sähkö on niin kallista, ettei pimeässä näe täytellä lomakkeita. Kaikki liikenevä aika menee alennusruoan metsästämiseen, että ylipäänsä olisi jotain kompostoitavaa. Voisiko tätä uudistusta lykätä hieman parempaan ajankohtaan?

Johannes
1 vuosi sitten

Kyllä on taas kyttäysyhteiskunta saavuttanut uuden hulluuden virstanpylvään. Kuka uskoo, etteikö tämän perään laiteta ilmoitusmaksua ja tarkastusmaksua, kun lampaat ovat ilmoittaneet, kuinka helposti höynäytettäviä olemme.

Eikö tässä maassa ole mitään muota tärkeämpia asioita ratkaistavana, johon viranomaisten kaikkitietävyys ja -voipaisuus voitaisiin kohdentaa? Siis näiden ihmisten, joiden leveä ja turvattu elämä meidän tavallisten kansalaisten tulee kustantaa, aina hautaan asti.

Velvollisuus suoritettu
1 vuosi sitten

Täten ilmoitan, että kompostoin.

Miten maaseudulla?
1 vuosi sitten

Minulle ainakin jäi epäselväksi, miten täällä ”maaseudun puolella” eli kaukana taajamista, toimitaan? Lähin jätepiste on vain muutama sekajätelaatikko.

Urpo
1 vuosi sitten

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta viranomaisroolinsa takia joutuu tätä tehtävää varten budjetoimaan rahat. Mistä nämä tulevat ja kuka budjetin hyväksyy? Kun hoitajia ei ole tarpeeksi, tiet urautuvat ja poliisi ei ehdi tutkia rikoksia resurssipulan takia, on varsin erikoista, jos jätehuoltoviranomaisella riittää rahaa kompostivalvontaan ja -seurantaan.

Ylipäätään ympäristöpuolen toiminnassa ei niukkuutta tunnu olevan. Ehkä seuraava hallitus tämän asian tervehdyttää. Esimakua tulevasta saatiin jo keskustan ja opposition yhteisistä ratkaisuista luonnonsuojelulain käsittelyssä.

Velvollisuus suoritettu
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Uutisessahan sanottiin, että omakotitalossa kompostointi on vapaaehtoista, siitä ilmoittaminen on vapaaehtoista, asiaa ei valvota, ”ratsioita” ei tehdä. Niiden tiedot, jotka ilmoittavat menevät johonkin rekisteriin. Eihän tässä nyt käsittääkseni tarvitse budjetoida mitään suuria summia rahaa, ei ehkä mitään, eikä palkata mitään kompostipoliiseja.

Jos seuraava hallitus aikoo tukkia budjettivajetta kieltämällä kotikompostoinnin, niin aika vähän kertyy kassaan. Minusta biojätteen kompostointi syntypaikalla on kaikkein helpoimpia ja parhaita ympäristötekoja.

Urpo
1 vuosi sitten

On kerrottu, että ilmoituksen tehneiden komposteja voidaan tarkastaa. Lisäksi joku ylläpitää rekisteriä, laskee siitä tunnuslukuja ja raportoi näitä ties mihin EU:n järjestelmään. Sehän koko tiedonkeruun tarkoituksena on.

Seuraava hallitus ei kiellä kotikompostointia, vaan leikkaa ympäristöpuolen rahoitusta merkittävästi. Velkaantuminen on tasolla, jolloin tehtävät on priorisoitava.

Tari
1 vuosi sitten

Kuulin koko asiasta ensikertaa vasta pari viikkoa sitten, erikoisen nopeita lakeja nykyjään. Eiköhän näihin pitäisi antaa sopeutumisaikaa. Tai tiedottaa asiasta selvemmin. Hyvä asia muuten, jos vain tarkoitus tulee ymmärretyksi. Voi auttaa rottaogelmaan, jos kompostointi hoidetaan oikein.

On tullut varovaiseksi näiden tiedotteiden kanssa, kun muistelee jätevesilakeja, joilla myytiin mummoille asioita, joita he eivät tarvinneetkaan. Kuka on vastuussa, kun ihminen uskoo? Ainakin usko menee niin kuin naapurissa.