Juuri tätä Vilpas nyt kaipasi – on vaikeampaa keksiä konkreettisempaa käännekohtaa vaikealle alkukaudelle kuin nousu 16 pisteen takaa kauden ensimmäiseen vierasvoittoon

1
KeyShawn Feazellilla on vielä paljon tekemistä puolustuspäässä, mutta hyökkäyksessä hän osaa jo käyttää 220-senttistä syliväliään häijysti hyväkseen. Viikon kahdessa voitto-ottelussa Feazell donkkasi 11 kertaa ja torjui yhdeksän vastustajan heittoa.

KTP:n Brandon Sly heittää kauniin hyppyheiton koriin ja siirtää kotijoukkueen 75–59-johtoon. Karhuvuoren legendaarisen palloiluhallin pelikello näyttää, että peliaikaa on jäljellä 8:43.

Jussi Savolaisen Vilpas on pelannut taas kohtalaisella, mutta ei hyvällä tasolla. Joukkueen valtava erikoisosaaminen on pulpahtanut pintaan vain ohikiitävinä hetkinä, ja kuten kaikissa syksyn otteluissa, hyviä hetkiä olivat seuranneet vielä huonommat hetket.

Balanssi puuttui ja meininki oli edelleen kädenlämpöistä, joka sopii taikinan kohottamiseen, mutta ei korisliigaottelun voittoon.

KTP:n 16 pisteen johtoasema ei ollut yllätys, sillä Vilpas oli joutunut tekemään valtavasti enemmän töitä jokaisen korin eteen kuin kotijoukkue. Hyvän puolustuksen päätteeksi yksi viisikon pelaajista oli joko torkahtanut tai hakenut aivan liian suurella riskillä riistoa, joten oma hyökkäys alkoi liian usein päätyrajalta.

Mutta sitten tapahtuu jotain, joka ensimmäisten 31 minuutin perusteella on täysin odottamatonta, mutta joka koko alkusyksyä ajatellen vain odotti tapahtumista.

Roope Ahonen heittää vapaan kolmosen sisään, tämän vuoksi hänelle tehtiin jatkosopimus.

KeyShawn Feazell käyttää valtavaa syliväliään oikealla tavalla hyödyksi, tämän vuoksi hänet hankittiin jo ennen juhannusta.

Korisliigan ehkä paras avoimen kentän pujottelija Isiah Crawley nostaa peräkkäiset korit, tämän vuoksi hänet hankittiin.

Jalon Pipkins paiskaa highlight-donkin, tämän vuoksi hänelle ei annettu lokakuussa kenkää.

Quentin Goodin upottaa kolmosen ja vie seuraavalla heitollaan Vilppaan 83–81-johtoon, tämän vuoksi hän korvasi Bo Hodgesin.

Vilpas ei kuitenkaan saa viimeisessä hyökkäyksessä palloa kentälle ja lahjoittaa voiton avaimet KTP:lle, joka ehti jo kertaalleen hukata ne.

Vilppaan illan viimeinen puolustus on kuitenkin käytännössä täydellinen ja Joonas Lehtorannan rukouskolmonen kimpoaa raudoista Perttu Blomgrenin näppeihin.

Summeri soi, Savolainen laskee katseensa alas, puristaa kätensä nyrkkiin ja ajattelee satavarmasti samaa kuin jokainen muu Vilppaasta välittävä: Juuri. Tätä. Vilpas. Nyt. Tarvitsi.

– Helvetin hyvä ripari. Se oli mun ensimmäinen ajatus, Savolainen naurahti ja se siitä satavarmasta.

Savolainen myönsi, että ensimmäisten vajaan 32 minuutin aikana Vilpas oli unelias. Lopulta muutos tapahtui niin kuin se usein tapahtuu: yksinkertaistamalla.

– Viimeisten 8,5 minuutin aikana pelaamisemme oli enemmän sitä, mitä preseasonilla nähtiin. Tämä viimeistään oli merkki siitä, että kun yksinkertaistamme hyökkäyksiä ja olemme nopeita, niin hyviä asioita tapahtuu. Puhuimme juuri Jeren (kakkosvalmentaja Anttila ) kanssa samasta asiasta, Savolainen kertasi puhelimitse joukkueen bussista.

Merkeistä puheenollen. On vaikeampaa keksiä konkreettisempaa käännekohtaa vaikealle alkukaudelle kuin nousu 16 pisteen takaa ensimmäiseen vierasvoittoon.

– Palaan tiistain Kouvot-peliin, jossa emme laittaneet päätä pensaaseen, vaikka vastustaja teki seitsemän pinnaa putkeen. Vielä alkukaudella vastaavassa tilanteessa olisimme kävelleet pallon kanssa ylös ja yrittäneet vaan saada jotain aikaiseksi.

– Aikalisällä (tilanteessa 75–59) emme sopineet muuta kuin että nyt on juostava ja puolustettava kovempaa. Seuraavaksi pitää löytää keinot siihen, että se alkaa alusta asti, Savolainen pohti.

Niin, tuleeko maaottelutauko sittenkin huonoon saumaan, kun tältä viikolta on alla kaksi niukkaa voittoa ilman kapteeni Mikko Koivistoa?

– Joukkueen henki ja fiilis on nyt ylhäällä, mutta tykkään silti siitä, että pääsemme tauolle. Olemme nähneet alkukauden aikana, mitkä asiat toimivat ja mitkä ei. Nyt pääsemme käsittelemään niitä asioita kunnolla, Savolainen muistutti.

Viikko sitten Vilpas oli kärsinyt nöyryyttävän vierastappion sarjajumbo Hongalle.

Nyt joukkue on noussut kahdella niukalla voitolla ääritasaisessa sarjassa tiiviiseen keskikastiin ja taulukon yläpuolella on Pohjanmaan kauhukaksikkoa Karhubasketia ja Kobria lukuunottamatta joukkueita, joiden tekeminen ei ole merkittävästi, jos ollenkaan, ollut parempaa kuin tämän viikon Vilppaan.

Urheilu on joo ihmeellistä, mutta Korisliiga se vasta on.

Korisliiga: KTP–Vilpas 84–85 (27–18, 21–24, 22–15, 14–28)

KTP:n pisteet/levypallot: Brandon Sly 10/4/7 syöttöä, Brandon Tabb 9/6, Joonas Timonen 0/0, Vili Nyman 6/3, Juho-Matti Henttonen 12/2, Roydell Brown 14/11, Jordan Giles 19/5, Joonas Lehtoranta 14/2.
Vilpas: Jalon Pipkins 10/6, KeyShawn Feazell 21/11/3 torjuntaa, Perttu Blomgren 3/7, Juho Nenonen 5/1, Roope Ahonen 7/1, Niilo Kärkkäinen 0/2, Riku Laine 3/3, Isaiah Crawley 16/6, Patrik Poutiainen 0/0.
Levypallot: 39–43
Syötöt: 20–15
Menetykset: 8–8
Heittoprosentit:
1 p: 64–64
2 p: 57–50
3 p: 28–35
OHO!
Kannattajaryhmä Forza Vilpura on tappioista huolimatta jaksanut matkustaa joukkueen perässä pitkin maakuntia. Uskolliset saavat aina palkintonsa.

Tuomarit: Miltos Ioannidis, Joona Haaja, Juha Penttilä-Metso.
Yleisöä: 924

Vilppaan seuraava ottelu: la 19.11. Vilpas–Lahti Basketball klo 18 Salohallissa

Suosikit löytämässä paikkaansa

Vilppaan tavoin myös Seagullsin kurssi on nousussa.
Perjantaina Seagulls haki Kouvolasta voiton Kouvoista pistein 86–79. Sarjataulukossa kakkoseksi noussut Seagulls hallitsi peliä. Se johti puolivälissä 16 pisteellä ja venytti parhaimmillaan eron 22 pisteeseen. Jeffrey Carroll teki Seagullsille 21 pistettä ja Quanterrius Jackson Kouvoille 22.
Myös suurin mestarisuosikki Karhubasket on nousemassa sinne minne se kuuluu. Perjantaina Karhu otti jo neljännen peräkkäisen voittonsa, kun BC Nokia kaatui vierasparketilla 86–76.
Karhu voitti ensimmäisen jakson, mutta BC Nokia vei toisen 23–12 ja nousi johtoon. BC Nokia kävi edellä vielä kolmannella jaksolla, mutta loppua kohti vieraat hallitsivat peliä.
Neljännen peräkkäisen kotitappion kärsineestä BC Nokiasta Johnathan Stove teki 25 pistettä. Karhu Basketista Jaye Crockett keräsi 20 pistettä. (SSS–STT)

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pulveri
3 kuukautta sitten

Joulutauon jälkeen Viikingit on sijoilla 2-6.