Kaksoiselämää kajahtaa Kivassa – Laulu-Sepot tulkitsee Juicen biisejä neliäänisesti

0
Laulu-Sepot-kuoro valmistautuu tulkitsemaan Juice Leskisen tuotantoa joulukuussa Kivassa. Kuoroa johtaa Joonas Pyöli. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kulttuuritalo Kivassa nousee musta aurinko ja koittaa viidestoista yö joulukuun alussa. Mieskuoro Laulu-Sepot tulkitsee Juice Leskisen tuotantoa tutuista klassikoista muutamiin harvinaisuuksiin saakka.

Konsertin piti olla alun perin jo kaksi vuotta sitten, jolloin Juicen syntymästä tuli kuluneeksi 70 vuotta.

– Tapahtui viime vuosien tavallinen tarina eli kaikki tapahtumat siirtyivät eteenpäin koronan takia, kuoronjohtaja Joonas Pyöli kertoo.

Osa kappaleista on kuultu jo aiemmin Laulu-Seppojen konserteissa, osa on uusia tulkintoja. Kaikkien sovitukset on tehnyt Pyöli.

– Juicen lauluista voisi löytyä valmiitakin sovituksia, mutta olen todennut hyväksi tavaksi laatia ne itse. Silloin ne ovat meidän kuorollemme sopivia.

Tuttujen Marilynin, Jyrki boyn ja Eestin ohella Kivassa soi Juicen uusin julkaistu biisi Halitaan. Kappaleen piti tulla Juice Leskinen Grand Slam -kokoonpanon levylle Pyromaani palaa rikospaikalle vuonna 1985. Se jäi kuitenkin tilan puutteen vuoksi levyltä pois, mutta julkaistiin digisinglenä helmikuussa 2021.

– Se on mielenkiintoinen kuriositeetti, joka on ollut vuosia arkistojen kätköissä. Tarjolla on muutakin kuin pelkkää klassikkosadetta.

Vähemmän tunnettua Juicea edustaa myös Suihke kainaloon. Se julkaistiin alkujaan vuoden 1974 levyllä Per Vers, runoilija Juicen ja Coitus Int. -yhtyeen voimin. Biisin alkuperäinen pituus on wikipedian mukaan minuutti ja 28 sekuntia.

Kivassa kuoroa säestää bändi, jossa musisoivat Matti Mikkola (kitara), Markku Seppä (basso) ja Jaakko Heikura (rummut).

Laulu-Sepot valmistautuvat konserttiin Joonas Pyölin johdolla. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Laulu-Sepoissa on nykyisin 25 laulajaa. Ennen korona-aikaa heitä oli kymmenkunta enemmän.

– Kahden vuoden tauko harrastukseen oli kova isku porukalle, jonka keski-ikä on 65 vuotta, Pyöli harmittelee.

Kuorossa on jatkuva tarve uusille laulajille. Neliäänisesti laulavassa ryhmässä on pulaa etenkin matalista bassoista ja korkeista tenoreista. Varsinaisia koelauluja ei ole, vaan Pyöli keskustelee halukkaiden kanssa ennen kun he tulevat mukaan harjoituksiin.

– Harjoituksissa kuunnellaan äänialaa ja mietitään, mihin stemmaan laulaja sijoitetaan. Samalla laulaja kokeilee, olisiko tämä hänen harrastuksensa.

Laulu-Sepot vaihtoi suuntaa perinteisistä mieskuorolauluista kevyeen musiikkiin vuonna 2013. Kotimaisista mestareista kuoro tarttui ensimmäisenä Juha ”Junnu” Vainion tuotantoon. Ensi kevään konsertissa kuullaan jälleen Vainion kappaleita.

– Ajattelimme palata Junnun laulujen pariin, kun ensimmäisestä uuden tyylin konsertistamme tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Sinä aikana meille on tullut uusia laulajia ja uutta yleisöä, jolta on jäänyt Vainio-konsertti kuulematta, Joonas Pyöli sanoo.

Laulu-Seppojen Ikiroutainen isänmaa -konsertti Kivassa ma 5.12. klo 18.