
Turun ja Helsingin välille suunnitellun Tunnin junan rakentamisen aikaisista päästöistä voidaan vähentää ainakin kolmannes, selviää Gaia Consulting Oy:n tekemästä selvityksestä.
Selvityksen mukaan raideyhteyden rakentamisen aikaisia CO2-päästöjä voidaan vähentää yli 36 prosenttia hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) esitetystä tasosta.
– Suunnittelun edetessä ratkaisut ja laskelmat vielä tarkentuvat, kertoo Turun Tunnin Juna Oy:n projektijohtaja Annika Salokangas Turun Tunnin Juna Oy:n tiedotteessa.
Raideyhteyden rakentamisessa suurin osa päästöistä muodostuisi käytetyistä rakennusmateriaaleista, maamassojen käsittelystä ja kuljetuksista sekä työkoneista.
Päästöjä voidaan pienentää esimerkiksi käyttämällä ympäristöystävällisempää betonia, kierrätettyä terästä sekä suosimalla sähkö- ja biopolttoainekäyttöisiä koneita.
Hankkeen kokonaispäästöihin vaikuttaa eniten rakennusmateriaalien valinta.
– Teoriassa olisi mahdollista, että kaikki tarvittu kivi- ja maa-aines hankittaisiin työmaan sisältä ja jatkojalostettaisiin päästöttömästi, sanoo Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen tiedotteessa.
Hankeyhtiö Turun Tunnin Juna Oy perustettiin joulukuussa 2020.
Yhtiön tehtävänä on Espoo–Salo-oikoradan ja Salo–Turku-kaksoisraiteen ratasuunnitelmien laatiminen ja rahoittaminen uuden radan rakentamisvalmiuteen saakka. Osakkaina yhtiössä ovat Suomen valtion lisäksi Salo, Turku, Espoo, Helsinki, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi.
No, luonnon ennallistamista ei kyllä tapahdu, päinvastoin. Mitäköhän EU tästä meinaa?