Leijonanosa Suomen uusista autopesuloista valmistuu Kruusilassa – seuraavaksi Havamodulesin suunnitelmissa on siirrettävien väestönsuojien valmistaminen

0
Tommi Raitiston (vas.), Marko Toivosen ja Ville Karjalaisen johtaman Havamodulesin tehdashallissa mahtuu yhtä aikaa valmistamaan jopa kymmentä autopesulamoduulia. Yrittäjäkolmikon suunnitelmissa on laajentaa tuotepalettia siirrettäviin tehdasvalmisteisiin väestönsuojiin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Helsingissä kolme kaveria valmistaa jätskitötteröitä, mutta Salon Kruusilassa mittakaava on hiukan järeämpi. Kolmen kaveruksen voimin tehdään autopesulahalleja, joilla ei kenties valloiteta maailmaa, mutta Suomi kylläkin.

Yhä useampi Suomessa käyttöön otettava uusi autopesula kun on salolaisen Havamodulesin valmistama. Marko Toivosen, Ville Karjalaisen ja Tommi Raitiston omistama yritys on tänä vuonna toimittanut pääasiakkailleen S-ryhmälle ja Nesteelle jo kuusi pesuhallia, ja seitsemäs on viimeistelyä vaille valmis.

Se seisoo harjakorkeudessaan Havamodulesin tuotantohallissa Kruusilassa, entisissä Vehasen Talojen tiloissa. Pesula on päällepäin valmis ja ovetkin toimivat, mutta ”konehuoneessa” on vielä hiljaista ennen kuin sinne asennetaan pesukoneet ja talotekniikka.

Salolaisyritys on noussut nopeasti yhdeksi maan suurimmaksi autopesuloiden toimittajaksi. Selitys löytyy Havamodulesin käyttämästä moduulirakentamistekniikasta.

– Rakennusaika tontilla jää lyhyeksi, kertoo toimitusjohtaja Marko Toivonen.

– Jos vain pystyy moduulitekniikalla rakentamaan, se kannattaa tehdä etenkin teknisten moduulien tapauksessa. Emme halua lähteä niitä tontilla vesisateessa tekemään, sanoo yhtiön logistiikasta vastaava Tommi Raitisto.

Ville Karjalainen (vas.), Marko Toivonen ja Tommi Raitisto pyörittävät Salon Kruusilassa, entisissä Vehasen Talojen tiloissa nopeasti kasvavaa moduulirakentamisbisnestä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Tehdasolosuhteissa myös rakentamisen työturvallisuus on paremmalla tolalla kuin taivasalla touhuttaessa, Raitisto muistuttaa.

Ennen kaikkea tilaajat arvostavat sitä, että saavat tontilleen lähes käyttövalmiin autopesulan. Rakennuspaikalla pesula asennetaan paikalleen ja kytketään kunnallistekniikkaan.

Rakennusaika asiakkaan tontilla jää maisemointien ja muun pihatyön kanssakin vain parin viikon mittaiseksi. Se on tärkeä seikka tilaajalle, sillä moni pesula avataan nykyisin isojen automarkettien kupeeseen, jonne ei haluta kuukausikaupalla kestäviä työmaita.

Moduulirakennustekniikalla autopesula viipyy Havamodulesin tuotantotiloissa kahdesta kolmeen kuukautta.

– Ensimmäisinä viikkoina raudoitetaan ja valetaan perustukset. Kolmannella viikolla pystytetään hallin runko, kertoo Havamodulesin liiketoimintaa johtava Ville Karjalainen.

– Neljännellä viikolla asennetaan seinäelementit sekä katto. Kahden seuraavan viikon aikana hallin sisäpuoli levytetään ja vaneroidaan vesikatto.

Projektin laskennallinen kokonaiskesto betonivalusta moduulin toimittamiseen tontille on 10–12 viikkoa.

– Betonin kuivuminen rajoittaa läpimenoaikaa, Karjalainen sanoo.

Moduulirakentaminen on Havamodulesilla viety niin pitkälle kuin mahdollista.

– Paitsi että koepesun voisi myös tehdä täällä tehtaalla. Sitten homma olisi ”plug’n play”, sanoo Karjalainen.

Viimeistelyä vaille valmiin autopesuhallin tekniikkahuone näyttää nyt vielä tyhjältä, mutta täyttyy pesulaitteistosta ja vedenkierrätysjärjestelmästä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Autopesula ei ole ihan vähäpätöinen investointi, sillä yhden pesuhallin kokonaisbudjetti liikkuu puolen miljoonan euron molemmin puolin.

Itse hallirakennuksen osuus tästä on noin puolet. Hallin elinkaareksi Havamodulesin yrittäjät ilmoittavat 50 vuotta, mutta tekniikkaa kuten pesukoneita joudutaan uusimaan siinä ajassa toki moneen kertaan.

Ensimmäisen pesulamoduulinsa Havamodules toimitti vuosi sitten lokakuussa Kotkaan paikalliselle osuuskaupalle. Kokemus oli salolaisyrittäjille opettavainen:

– Tilaaja kertoi meille, että pesulalla on kolme vaatimusta. Ovien pitää toimia, hallin pitää pysyä lämpimänä ja sen täytyy olla kuiva, Marko Toivonen kertoo.

Uusiakin vaatimuksia pesulahalleille on tullut vastaan. Havamodulesin Ville Karjalainen kertoo kolmen kaveruksen ensimmäisestä miljoonadiilistä, jossa Varkauteen ja Iisalmeen asennetaan salolaisvalmisteiset pesulat, joihin tulee biologinen vedenkierrätysjärjestelmä.

– Kierrätysjärjestelmässä vettä kuluu yhdellä pesukerralla vain noin 30–40 litraa. Ilman kierrätystä pesu vie keskimäärin 300 litraa.

Salon seudulla ei ainakaan vielä ole yhtään Havamodulesin valmistamaa pesulaa. Lähin löytyy Lohjalta.

Havamodules kasvaa ja kasvulle on tilaa. Vehasen Talojen vanhoissa tuotantotiloissa riittää kapasiteettia kymmenelle pesulahallille yhtä aikaa. Työvoiman saantikaan ei ole yrittäjäkolmikon mukaan tulppa kasvulle.

Tällä hetkellä yritys työllistää yrittäjien itsensä lisäksi seitsemän LVI-asentajaa sekä laajan joukon alihankintatyöntekijöitä – kiireisimpinä päivinä jopa kolmekymmentä.

Autopesuloita tarvitaan tulevaisuudessakin, mutta Havamodulesissa mietitään myös kokonaan uusia tuotteita.

– Varmaan seuraavat viisi vuotta tehdään pesuloita, mutta olemme miettineet mitä muita tekniikkamoduuleita voisimme tehdä. Olemme aloittamassa tehdastekoisten siirrettävien väestönsuojien valmistuksen. Pystymme valmistamaan noin 20 neliömetrin kokoisia S2-luokan väestönsuojia, Ville Karjalainen kertoo.